Az időjárás - PowerPoint PPT Presentation

scott
az id j r s n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Az időjárás PowerPoint Presentation
Download Presentation
Az időjárás

play fullscreen
1 / 14
Download Presentation
98 Views
Download Presentation

Az időjárás

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Az időjárás

 2. Az időjárást úgy határozhatjuk meg, mint a légkör egy rövid idejű, helyi állapota, és nem szabad összekeverni az éghajlattal. A meteorológusok az éghajlatot úgy definiálják, mint az időjárási helyzetek hosszú idejű összessége. Ahhoz, hogy egy bizonyos területen meghatározzuk az éghajlatot, információkat gyűjtünk az időjárásról meghatározott időn keresztül, általában néhány évtizedig.

 3. Helyi megfigyelések • Időjárásunk megfigyelése különböző paraméterek mérését foglalja magába:

 4. Légnyomást barométerrel

 5. Hőmérsékletet hőméróvel


 6. Szélirányt és sebességet anemométerrel

 7. Csapadékot (eső, hó) csapadékmérő edénnyel

 8. Sugárzást pl. napfénytartammérővel vagy pirheliométerrel

 9. Helyi időjárási események: Frontok • Frontális rendszerek akkor alakulnak ki, amikor két különböző hőmérsékletű légtömeg találkozik. Mivel a meleg levegő könnyebb, mint a hideg, a hideg réteg fölé emelkedik.

 10. A frontokat a gyorsabban mozgó légtömeg alapján nevezzük el. Ha a meleg levegő gyorsan mozog a hideg levegő felé, a határfelületet a két légtömeg között melegfrontnak nevezzük. Az időjárás gyorsan változik, ha hidegfront halad át, lassabban, ha melegfront.

 11. Általános cirkuláció • A légnyomás a földfelszín egyes helyein különböző, ami részben annak köszönhető, hogy eltérő mennyiségű hőt kapnak a Napból. Amikor a Nap felmelegíti a földfelszínt, a fölötte lévő levegő felmelegszik, kitágul, könnyebbé válik és felemelkedik.

 12. Ahogyan a levegő emelkedik, úgy hűl. Miközben hűl, a levegő sűrűbbé válik, és lesüllyed. Ez a süllyedés azt jelenti, hogy több levegő van a talaj fölött ezen a területen, és magas nyomású terület alakul ki. A felette levő levegő feljebb nyomódik, és azután vízszintesen szétáramlik. A vízszintes légmozgás miatt kevesebb levegő van a talaj fölött, ahol a felmelegedés lejátszódott, és ez ahhoz vezet, hogy alacsony légnyomású terület alakul ki.

 13. A levegő a magas nyomású terület felől az alacsonyabb nyomású felé mozog, hogy kiegyenlítse a nyomáskülönbségeket, szelet hozva igy létre, s ennek eredményeképp légköri cirkulációt.

 14. A Föld körül számos olyan sáv van, ahol az alacsony vagy a magas nyomás dominál. Az Egyenlítőn a Napból érkező energia felmelegíti a talajt, ami azt okozza, hogy a levegő felemelkedik, és egy alacsony nyomású területet hoz létre.