trivia review n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Trivia Review PowerPoint Presentation
Download Presentation
Trivia Review

Loading in 2 Seconds...

  share
play fullscreen
1 / 32
Download Presentation

Trivia Review - PowerPoint PPT Presentation

sanam
154 Views
Download Presentation

Trivia Review

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Trivia Review

  2. Round 1: The Renaissance

  3. Round 1: Question 1 • QUESTION: Define the term Renaissance in regards to the years 1350 – 1600 • ANSWER: A rebirth in the interest of the classical world (ancient Greece & Rome)

  4. Round 1: Question 2 • QUESTION: List two reasons for which the Renaissance began & was able to flourish in Italy • ANSWER: Ruins of the ancient world; location of Italy; trade competition between city-states

  5. Round 1: Question 3 • QUESTION: This was an intellectual movement that focused on individuality, human potential and achievement • ANSWER: Humanism

  6. Round 1: Question 4 • QUESTION: Define the term patron • BONUS: name the most famous patron family • ANSWER: One who provided financial support for the arts; Medici family

  7. Round 1: Question 5 • QUESTION: Name one way thinking changed from the Middle Ages to the Renaissance • ANSWER: Focused on humans/achievements; Focused on present, not future/afterlife; Interested in learning of classical world; Art was more secular; etc

  8. Round 2: Renaissance Art

  9. Round 2: Question 1 • QUESTION: Artist who was known for his painting of Madonna (Mary) & child (baby Jesus) • ANSWER: Raphael

  10. Round 2: Question 2 • QUESTION: Artist who was known for these works: • ANSWER: Michelangelo

  11. Round 2: Question 3 • QUESTION: Identify characteristics of Renaissance art (hint…remember the acronym?) • ANSWER: Perspective, Emotion, Lifelike (realistic), Individualism, Classicism, Sometimes Secular

  12. Round 2: Question 4 • QUESTION: Artist who was known for these works: • ANSWER: Botticelli

  13. Round 2: Question 5 • QUESTION: What is one thing Leonardo Da Vinci did OTHER THAN paint? • ANSWER: Sketched designs for inventions/weapons, studied (geology, anatomy), climbed mountains, wrote in mirror image, etc

  14. Round 3: Protestant Reformation

  15. Round 3: Question 1 • QUESTION: This man broke with the Catholic Church because he could not get a divorce, and eventually became the head of the Church of England • ANSWER: Henry VIII

  16. Round 3: Question 2 • QUESTION: Explain the concept of Justification by Faith as explained by Martin Luther • ANSWER: One can reach salvation by simply having faith in God’s grace

  17. Round 3: Question 3 • QUESTION: Explain the doctrine of Predestination as explained by John Calvin • ANSWER: God knows one’s fate before he or she is born

  18. Round 3: Question 4 • QUESTION: A certificate that was sold by the Catholic Church; was said to reduce or cancel one’s sins • ANSWER: Indulgence

  19. Round 3: Question 5 • QUESTION: This event marked the beginning of the Protestant Reformation (in 1517) • ANSWER: Martin Luther nailed the 95 Theses to the Wittenberg Church

  20. BONUS ROUND • QUESTION: Name all 3 aspects of the Counter Reformation • ANSWER: • Society of Jesus • Inquisition • Council of Trent

  21. Round 4: Random

  22. Round 4: Question 1 • QUESTION: This act provided Henry VIII with the right to preside over the Church of England • ANSWER: The Act of Supremacy

  23. Round 4: Question 2 • QUESTION: This man is considered the Father of Presbyterianism • ANSWER: John Knox

  24. Round 4: Question 3 • QUESTION: This man’s purpose in writing Utopia was to critique the wrongs in English society • ANSWER: Sir Thomas More

  25. Round 4: Question 4 • QUESTION: This man aided in the spread of Renaissance ideas by inventing the printing press • ANSWER: Johannes Gutenberg

  26. Round 4: Question 5 • QUESTION: Who advised rulers and believed the “ends justify the means…” • ANSWER: Machiavelli

  27. Round 4: Scientific Revolution

  28. Round 4: Question 1 • QUESTION: Prior to the Scientific Revolution these were considered the “established authorities in regards to truth” • ANSWER: Bible/Catholic Church; Greek and Roman scholars; Common Sense

  29. Round 4: Question 2 • QUESTION: This is the scientific theory that states that the sun is the center of the universe • ANSWER: Heliocentricity

  30. Round 4: Question 3 • QUESTION: This man discovered that the planets move in oval-shaped paths (ellipses) • ANSWER: Johannes Kepler

  31. Round 4: Question 4 • QUESTION: Polish astronomer who first believed in the heliocentric theory • ANSWER: Copernicus

  32. Round 4: Question 5 • QUESTION: This man was brought before the Inquisition as a heretic *Bonus point – what year did the Vatican clear him • ANSWER: Galileo Galilee