ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Download
1 / 21

????????????? ??? ??????????? ??? ???????? ???????? - PowerPoint PPT Presentation


  • 184 Views
  • Uploaded on

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ. ΒΡΑΓΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 1079 ΛΟΥΚΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 1119. ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ. 1877 :Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΝΑΚΗΡΡΥΣΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΚΗΡΡΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ . 1880 : ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '????????????? ??? ??????????? ??? ???????? ????????' - saburo


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
2888727

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑΡΟΥΜΑΝΙΑ

ΒΡΑΓΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ 1079

ΛΟΥΚΑΚΗ ΚΑΛΛΙΟΠΗ 1119


2888727
ΣΤΑΘΜΟΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ..

1877 :Η ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΑΝΑΚΗΡΡΥΣΕΤΑΙ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ

ΚΗΡΡΥΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ .

1880 : ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΔΥΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ

ΜΕΓΑΛΟΪΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΑΣΤΙΚΗ ΤΑΞΗ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

1907 : ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

1910 : ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΟΥ ΠΑΡΙΣΙΟΥ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΒΗ ,

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΧΕΥΟΥΝ ΣΤΗ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ

ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΕΙΣΑΓΟΥΝ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΟΥΣΤΟ

ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ.


1923 1940
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ1923-1940

1923 :ΝΕΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΕΘΝΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΑΔΙΑΙΡΕΤΟ

ΚΡΑΤΟΣ.

1920-1938 :ΕΝΑΛΛΑΓΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ

ΚΟΜΜΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ

ΜΕΤΩΠΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

ΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΑΣ ΦΡΟΥΡΑΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ

ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ

1940: ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΥΡΗΞΗ ΠΟΛΕΜΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ


18 19
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ(18-19ος ΑΙΩΝΑΣ)

ΝΕΟΚΛΑΣΣΙΚΙΣΜΟΣ (18ος αιώνας)

Τα έργα χαρακτηρίζονται για τη ισόρροπη και συχνά γεωμετρική δομή των θεμάτων τους, για το ευδιάκριτο και ρωμαλέο σχέδιο, για την αποφυγή των βίαιων χρωματικών αντιθέσεων.(χαρακτηρίζει πολλά αρχοντικά στο Βουκουρέστι)

ΚΛΑΣΣΙΚΙΣΜΟΣ (19ος αιώνας)

Μορφή της τέχνης, που θεωρεί ως ιδανικό την ελληνική ρωμαϊκή αρχαιότητα. Βασίζεται στ' αρχαία πρότυπα κι ιδανικά, τη τελειότητα. Η λογική κυριαρχεί πάνω στο συναίσθημα και τη φαντασία. Έχει τις ρίζες του στην γαλλική σχολή, προτιμάται από την αστική τάξη της Ρουμανίας.


2888727
ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ (19ος αιώνας) ΡΟΥΜΑΝΙΑ(18-19ος ΑΙΩΝΑΣ)

Είναι η αισθητική αντίληψη, που διέπεται από το συναίσθημα. Σύμφωνα μ' αυτή τη καλλιτεχνική τάση, η τέχνη πρέπει ν' απομακρύνεται από τα κλασσικά πρότυπα και ν' ασχολείται κυρίως με το αίσθημα. Κύριο χαρακτηριστικό του ρομαντισμού αποτελεί η έμφαση στη πρόκληση ισχυρής συγκίνησης μέσω της τέχνης καθώς κι η μεγαλύτερη ελευθερία στη φόρμα, σε σχέση με τις περισσότερο κλασσικές αντιλήψεις. Στον ρομαντισμό, κυρίαρχο στοιχείο είναι το συναίσθημα αντί της λογικής. Ο ρομαντισμός κυριαρχεί στην γερμανική αρχιτεκτονική κουλτούρα και ακολουθείται από τις φεουδαρχικές δυνάμεις που αποτελούν και τον πιο συντηρητικό πυρήνα στη Ρουμανία.


2888727
ΕΠΙΦΑΝΕΙΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΤΗΣ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣ

ALEXANDRU ORASCU(1817-1894)

Σπουδές στο Μόναχο, προϊστάμενος αρχιτέκτων της πόλης του Βουκουρεστίου. Αρχικά ακολουθούσε τον νεοκλασσικισμό αργότερα όμως θα νικηθεί από τις παρισινές τάσεις και θα ανήκει στους αρχιτέκτονες οι οποίοι με το έργο τους θα δώσουν την εικόνα του μικρού Παρισιού στο Βουκουρέστι.

ΠΑΛΑΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ(1857-1869)


2888727

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΡΟΥΜΑΝΙΑΣBOULEVARD ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

ΚΑΘΕΔΡΙΚΟΣ ΝΑΟΣ ΣΤΟ ΙΑΣΙΟ(1880)


Atheneum
ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ«ATHENEUM»

Το κτίριο αυτό είναι χαρακτηριστικό της νοοτροπίας των διδαγμάτων της γαλλικής σχολής που μεταφέρονται ατόφια στη ρουμανική γη. . Η ρουμανική Athenaeum (Ρουμάνικα: Ateneul Roman) είναι μια αίθουσα συναυλιών στο κέντρο του Βουκουρεστίου. Το κτίριο σχεδιάστηκε από τον γάλλο αρχιτέκτονα AlbertGalleron κτισμένο σε περιουσία που ανήκε στην οικογένεια Văcărescu και εγκαινιάστηκε το 1888, Το συνολικό στυλ είναι νεοκλασικό, με κάποιες πιο ρομαντικές πινελιές. Μπροστά από το κτίριο υπάρχει ένα μικρό πάρκο και το άγαλμα του ποιητή Ρουμανικά Βαμμένο χρησιμοποιώντας την τεχνική al τοιχογραφία, το κομμάτι αυτό απεικονίζει τις πιο σημαντικές στιγμές της ρουμανικής ιστορίας, αρχής γενομένης από την κατάκτηση του Dacia από Ρωμαίου Αυτοκράτορα Τραϊανού και τελειώνει με την πραγματοποίηση της Μεγάλης Ρουμανίας το 1918.


2888727

ΜΟΥΣΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥP gottereau
P.GOTTEREAU ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΝΕΙΩΝ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ 1896-1900


E redont libertatii
E.REDONT ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑΣ ΤΟΠΙΟΥ ΕΠΙΝΟΗΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ LIBERTATII ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ

ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΗΠΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ. Η οποία ως ιδέα ξεκίνησε στην Αγγλία στις αρχές του 20ου αιώνα και αναπτύχθηκε με παρόμοιες μορφές στην Βόρεια Αμερική. Με τη δημιουργία των κηπουπόλεων επιχειρήθηκε να μειωθεί η πίεση στις μεγάλες πόλεις και να κατασκευασθούν μικρές πόλεις στην εξοχή οι οποίες θα συνδύαζαν τόσο τα πλεονεκτήματα της ζωής της πόλης όσο και τα πλεονεκτήματα της ζωής στο ύπαιθρο. Βασίστηκε στο όραμα μιας πόλης αποκεντρωμένης, με χαμηλή δόμηση, προαστιακού χαρακτήρα. Η ιδέα της κηπούπολης είναι η βάση για την δημιουργία των σύγχρονων προαστίων.


2888727
ΡΟΥΜΑΝΟΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ ΧΤΙΖΟΥΝ ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ(ΣΗΜΕΡΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ) Α.SAVULESCU

ΜΕΓΑΡΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΤΑΚΟΥΖΗΝΟΥ ΣΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ ION D.BERINDEI


Ion incu
ION ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣΜINCU ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΤΟΥ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΕΣ

Διατηρεί τη ρουμανικότητα στα έργα του ενώ οι νέοι αρχιτέκτονες αναζητούν νέες μορφές αρχιτεκτονικής γι αυτό και στρέφεται σε πρωτοποριακές σχολές όπως η art nouveau (δανείστηκε αρκετά στοιχεία από την τέχνη της Βικτοριανής εποχής, προσθέτοντας παράλληλα σύγχρονες ιδέες στα περισσότερο αφηρημένα στοιχεία του μπαρόκ ύφους)και ο ρασιοναλισμός (χαρακτηρίζεται από την έμφαση που δίδει στην απόλυτη λειτουργικότητα του χώρου και στην απλοποίηση των αρχιτεκτονικών μορφών) .


P antonescu
P.ANTONESCU ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ Η «ΡΟΥΜΑΝΙΚΟΤΗΤΑ» ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ


2888727
ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930 ΠΑΝΩ ΣΤΟΥΣ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ

Νέα τεχνολογία και καινούργια υλικά αλλάζουν την εικόνα των μεγάλων πόλεων της Ρουμανίας. Επικράτηση του ρασιοναλιστικού κινήματος. Ηγετική μορφή ο Horia Creanga ,σημαντικότερα έργα του οποίου : ξενοδοχείο

«Aro»στο Μπρασόβ, συγκρότημα «Patria»

και οι επεμβάσεις στο προϋπάρχον εργοστάσιο «Malaxa»

HOTEL ARO 1933


2888727
ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΩΝ

Σημαντική βιομηχανική ανάπτυξη οδήγησε στην προώθηση των συγκροτημάτων βιομηχανικής αρχιτεκτονικής. Επώνυμοι ρουμάνοι αρχιτέκτονες δημιουργούν συγκροτήματα όπως το συγκρότημα στην Κοσταντζα από τον N.Nenciulescu και το ησυχαστήριο των υπαλλήλων της ηλεκτρικής εταιρείας του Βουκουρεστίου από τον O.Doicescu.

ΚΟΣΤΑΝΤΖΑ 1930-1935


Duiliu marcu
ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΚΛΑΣΣΙΚΙΣΤΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ DUILIU MARCU

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΑΤΗΕΝΕΕ PALACE 1934-1935


2888727
ΜΟΡΦΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ

Στη Ρουμανία παρά την άνοδο της αστυφιλίας το 47% των κατοίκων της ζει εκτός των πόλεων. Ο πληθυσμός αυτός ζει σε χωριά που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους είναι κτισμένα κατά μήκος των δρόμων. Το αγροτικό σπίτι παρουσιάζει διαφορετικές όψεις από περιοχή σε περιοχή και εμφανίζει στην απλότητά του το ποιμενικό περιβάλλον ,η μεγάλη όμως χρησιμότητα του ξύλου το συνδέει πιο εντυπωσιακά με το δασικό περιβάλλον. Σε πολλές περιπτώσεις η κατοικία φανερώνει αρχαίες μορφές άμυνας ,καθώς ο κήπος ή περιβόλι περιβάλλονται από φράκτη κατασκευασμένο με σανίδες στερεωμένες με ξύλινους πασσάλους.

Οι προσόψεις των σπιτιών πάντοτε έντονα βαμμένες , τα ξύλινα διακοσμημένα μπαλκόνια ,οι στέγες που αποτελούνται από bolduri

(κορυφές με φανταστικά σχήματα). Το εσωτερικό του σπιτιού αποτελείται γενικά από τρία δωμάτια , το πρώτο περιέχει το τζάκι ,στα πλευρικά του τοιχώματα υπάρχουν δύο δωμάτια το casa mare το μεγάλο δωμάτιο για τους ξένους και το πιο μικρό για όλα τα μέλη της οικογένειας.


2888727

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΑ


ad