R ymden - PowerPoint PPT Presentation

rusk
r ymden n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
R ymden PowerPoint Presentation
play fullscreen
1 / 22
Download Presentation
R ymden
159 Views
Download Presentation

R ymden

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Rymden Emma Fogelgren Madenskolan

 2. Galaxer En galax är ett sjärnsystem. Vår galax heter vintergatan. I dag kan astronomerna se galaxerna med teleskop. I en galax kan flera miljadersjärnor vara samlade där.. Det finns många galaxer som bildades för länge sedan.

 3. galax I en galax finns även moln av gas och soft eller damm. Alla himlakroppar hålls ihop av dragningskraft. Galaxerna i universum är samlade i stora galaxhopar. Galaxerna och sjärnorna bildades för flera miljader år sedan.

 4. Vintergatan Vintergatan är våran egna galax. I bintergatan finns det ungefär 200 miljadersjärnor. Det finns också gas ,soft och damm i våran galax. I våra galaxhop finns ungefär 35 galaxer. Vintergatan är vår näst största galax. Det innehåller 500 miljadersjärnor. I vinter gatan finns det många sjärnor en av dom sjärnorna är våran sol.

 5. Vintergatan Vår galax heter vintergatan fast andra mäniskor kallar det för mjölkgatan. I hela universum består kanske av 500 miljader olika galaxer.

 6. stjärnor Det är solen som är närmast jorden. Alla stjärnor har olika färger. En stjärna föds lever och dör presis som menniskor. Sjärnorna ser man bara på natten. Sjärnorna lyser.Stjärnhopar kallas galaxer. Det finns andra stjärnor som liknar våran sol. Visste ni att solen också är en stjärna.

 7. Stjärna Vissa stjärnor kan leva i 100 miljader år och vissa stjärnor kan bli upp till 10 miljader år.. Dom största stjärnorna lyser med blått sken. På natten när man kollar på stjärnorna ser dom jätte små ut fast det är jätte stora för att det är ju i rymden stjärnorna är. Fast det är jätte stora.

 8. stjärnor Stjärnorna är ett brinnande gasklot. Det tar mer en fyra år för en ljusstråle från nästa närmaste stjärna att nå oss. Därför brukar man säga att avståndet är fyra ljusår. Alla stjärnor finns alltid på himlen. Stjärnorna föds i väldiga moln av gas och damm som kallas nebulosor.

 9. Källor Rymdboken – beta pedagog Stora läs och lär om rymden – Marie Tengnäs Bilder ClipArt

 10. stjärnbilder Karlavagnen är för oss den lättaste att hitta. Om man hittar karlavagnen så hittar man säkert polstjärnan. Karlavagnen är en del av stora björnen. På natthimlen finns en del av stora björnen och karlavagnen. Karlavagnen , stora björnen , polstjärnan kan man bara hitta på natten för när det är ljust så ser man inga stjärnor eller mönster.

 11. stjärnbilder Det finns tusentals stjärnor på natthimlen. Polstjärnan använder sjömänen för att hitta rätt väg över havet. Polstjäran var viktigt för sjömänen. Polstjärnan var väldigt viktigt förr i tiden. För flera tusentals år sedan så hittade människorna mönster och figurer på stjärnhimlen. Vi ser olika stjärnhimmel under olika årstider. Alla stjärnor är vår egna galax vintergatan.

 12. solen Solen är ett brinnande gas klot. Solen är en medelstor gul stjärna. Solen föddes i ett gasmoln för 4,6 miljarder år sedan. I solens kärna är temperaturen 15 miljoner grader. Det tar ungefär 27 dagar för jorden att snurra ett varv runt sin egna axel. Men det tar bara 8 min för solljuset att komma till jorden. På solens yta är det 5 800 grader varmt.

 13. solsystemet Solsystemet består av 8 planeter. Dem heter: Merkurius , Venus , Tellus , Mars , Jupiter , Saturnus , Uranus , Neptunus. Det finns också tvådvärg planeter som heter Pluto och Sedna. Planeterna åker runt solen i olika banor. Planeterna fick namnen av mäktiga gudar.

 14. Planeternas gudar Merkurius är den snabba planeten. Venus är den vackraste planeten. Tellus är jordens gud. Mars är röd som är krigets gud. Jupiter är konung. Saturnus är skördeguden och Jupiters pappa. Uranus är Saturnus far och Jupiters farfar. Nepturnus ser blå ut och är havsguden.

 15. solsystemet Förr i tiden trodde det att jorden var platt och jorden som var i mitten. Solen dragningskraft gör så att planeterna åker i sina banor.

 16. Merkurius Merkurius är den minsta planeten och närmast solen. Merkurius är också den snabbaste planeten i vårat solsystem. Merkurius är ett klot av sten har en kärna av järn. Merkurius är större än våran måne men tyngre. Merkurius sig runt solen på 88 dygn. Rör sig långsamt runt sin egna axel på 59 dygn.

 17. Merkurius På dagen är det ca+430 grader , och på natten är det ca -180 grader. Merkurius är synlig för jorden men är svår att hitta. Merkurius saknar atmosfär och därför finns det inget liv på Merkurius. Merkurius hastighet 48 km i sekunder.

 18. Venus Venus är den andra planeten från solen . Venus har sin bana närmast jorden. Venus är den varmaste planeten det är +460 grader. På ytan finns berg , vulkaner och slättVenus har en tjock atmosfär av koldioxid med ett molntäcke med svavelsyra.

 19. Venus Venus är nästan lika stor som jorden. Ibland kallas Jorden och Venus för tvillingplanet. Det är lätt att se Venus från Jorden. Venus rör sig långsamt runt solen. Ett år på Venus är 225 jorddygn Venus rör sig också långsamt runt sin axel det tar 243 jorddygn. Venus är en mulen planet och det regnar och åskar mycket. Venus kallas för morgon stjärnan och aftonstjärnan. Venus har ingen måne.

 20. jorden Jorden är den tredje planeten från solen. Jorden snurrar ett var runt sin egna axel på 24 timmar. Jordaxeln lutar på samma riktning hela tiden. Det tar 365 dygn för jorden att snurra ett varv runt solen. Om inte vår jordaxel lutade då skulle vi inte ha några årstider. Jorden lutar ungefär 23 grader. Jorden är den enda planeten med ett liv med ljus värme luft och flytande vatten.

 21. jorden Jorden heter Tellus på latin Jordskorpan är gjord av berg och sten. Jordskorpan är inte helt tät. Solen lyser bara på den ena halvan. På den ena halvan är det dag och på den andra halvan är det mörkt och då är det natt. I atmosfären finns syre och luft. När molnen kyls av regnar det på jorden och vatten samlas i hav, sjöar och floder.

 22. Saturnus är den sjätte planeten från solen alltså ligger Saturnus på yttre sidan. Saturnus är inte den största planeten för det är Jupiter men den större än Merkurius. Saturnus har det vackraste ringar. Saturnus är en stor gasplanet. Saturnus har de mest berömda ringarna. Saturnus ringar är gjord av iskristaller, dammkorn, sandkorn och små sten. Det tar 30 år för Saturnus att åka ett varv runt solen. Saturnus har 60 månar en av dem är den största månen som heter Titan. I atmosfären är det - 100 Grader. Saturnus