Osiroma eni uran
Download
1 / 18

- PowerPoint PPT Presentation


 • 124 Views
 • Uploaded on

Osiromašeni Uran. Vojne primjene. O Uranu. Uran je sastavni dio Zemljine kore. Rasprostranjen je u kori, gradeći gotovo stotinu minerala. Nalazišta s višim postotkom uranovih ruda rijetka su i stoga to značajnija. Najpoznatija su:

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - rufin


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Osiroma eni uran

Osiromašeni Uran

Vojne primjene


O uranu
O Uranu

 • Uran je sastavni dio Zemljine kore. Rasprostranjen je u kori, gradeći gotovo stotinu minerala.

 • Nalazišta s višim postotkom uranovih ruda rijetka su i stoga to značajnija. Najpoznatija su:

  Shinkolobwe (Afrika, Kongo) Veliko medvjeđe jezero (Kanada) Joachimsthal - Jachymov (Češka )

 • Prirodni uran (u rudama, u našem okruženju) mješavina je tri izotopa


Osiroma eni uran

 • Tehnologije prerade uranove rude omogućile su koncentriranje do čistoće 50% prirodnog urana i više. Najrazličitijim postupcima čistila se ruda da se dobije što čišći uranov oksid ili uranov fluorid. Tek tada se pristupalo obogaćivanju - procesu povećavanja udjela U-235 u izotopnom sastavu urana, budući da se za kasnije potrebe u nuklearnim reaktorima i u proizvodnji nuklearnog oružja pokazalo nužnim da udjel U-235 bude veći nego što ga se nalazi u prirodi. (u prirodnom uranu ima svega 0.7% U-235). Šema izgleda ovako :


Osiroma eni uran1
Osiromašeni uran koncentriranje do čistoće 50% prirodnog urana i više. Najrazličitijim postupcima čistila se ruda da se dobije što čišći uranov oksid ili uranov fluorid. Tek tada se pristupalo obogaćivanju - procesu povećavanja udjela U-235 u izotopnom sastavu urana, budući da se za kasnije potrebe u nuklearnim reaktorima i u proizvodnji nuklearnog oružja pokazalo nužnim da udjel U-235 bude veći nego što ga se nalazi u prirodi. (u prirodnom uranu ima svega 0.7% U-235). Šema izgleda ovako :

 • Aktivnost osiromašenog urana je oko 60% aktivnosti prirodnog urana.

 • U procesu obogaćivanja urana nastaje velika količina otpada - taj otpadni materijal je ostatak pročišćene rude koji sadrži uglavnom uranov izotop U-238. Udio U-235 sveden je u tom otpadnom materijalu ispod 0,3%. Ono što je interesantno u procesu obogaćivanja urana, zbog potreba konačnog proizvoda (npr. obogaćenog urana, u formi “žutog kolača”) jest to da se u tom procesu kemijski ekstrahiraju sve primjese, dakle i svi do tog momenta nastali potomci.


Osiroma eni uran2
Osiromašeni uran koncentriranje do čistoće 50% prirodnog urana i više. Najrazličitijim postupcima čistila se ruda da se dobije što čišći uranov oksid ili uranov fluorid. Tek tada se pristupalo obogaćivanju - procesu povećavanja udjela U-235 u izotopnom sastavu urana, budući da se za kasnije potrebe u nuklearnim reaktorima i u proizvodnji nuklearnog oružja pokazalo nužnim da udjel U-235 bude veći nego što ga se nalazi u prirodi. (u prirodnom uranu ima svega 0.7% U-235). Šema izgleda ovako :

 • Dakle, osiromašeni uran sadrži 99,8% U-238, taj U-238 nije u radiaoktivnoj ravnoteži sa svim svojim potomcima, tek nakon nekoliko mjeseci ostvaruje se ravnoteža između U-238, Th-234 i Pa-234m; ne sadrži više od 0,2-0,3% U-235; teški metal visoke gustoće (cca 18,9 g/cm3), kemotoksičan kao većina teških metala.

 • To što je osiromašenom uranu smanjena radioaktivnost, ne znači da nije radioaktivan, već da je manje radioaktivan od prirodnog urana (30- 40 odsto).

 • Velike količine otpada koje nastaju pri obogaćivanju urana mjere se u hiljadama tona. Npr. u SAD je trenutno pohranjeno oko 570000 tona osiromašenog urana.


Kako djeluje ou streljivo
Kako djeluje OU streljivo? koncentriranje do čistoće 50% prirodnog urana i više. Najrazličitijim postupcima čistila se ruda da se dobije što čišći uranov oksid ili uranov fluorid. Tek tada se pristupalo obogaćivanju - procesu povećavanja udjela U-235 u izotopnom sastavu urana, budući da se za kasnije potrebe u nuklearnim reaktorima i u proizvodnji nuklearnog oružja pokazalo nužnim da udjel U-235 bude veći nego što ga se nalazi u prirodi. (u prirodnom uranu ima svega 0.7% U-235). Šema izgleda ovako :

 • Uranovo streljivo sastoji se najvećim dijelom od urana, legura s drugim metalima kao titanij ili molibden. Budući je uran korozivan, streljiva su obložena su tankim zaštitnim omotačem od drugih metala.

 • OU streljivo (depleted uranium – osiromašeni uran najčešće su tzv. KE-Penetratori, koji kroz čistu kinetičku energiju probijaju oklope. Uran je za ovake vrste namjene svojstven zbog njegove gustoće i zbog osobine da se tako preformira prilikom udara, a da šiljak pri tome opstane. Zbog tog razloga uranovo strjeljivo označava se i kao “samooštravajuća”. Dodatni efekt je i u tome što se prilikom zabijanja streljiva u čvrsti cilj može stvoriti uranova prašina, koja se u kontaktu s zrakom spontano zapali. Ovaj efekt predstavlja neku vrstu “dodatnog uništenja”.


Ta se de ava pri udaru municije ili rakete sa ou
Šta se dešava pri udaru municije ili rakete sa OU? koncentriranje do čistoće 50% prirodnog urana i više. Najrazličitijim postupcima čistila se ruda da se dobije što čišći uranov oksid ili uranov fluorid. Tek tada se pristupalo obogaćivanju - procesu povećavanja udjela U-235 u izotopnom sastavu urana, budući da se za kasnije potrebe u nuklearnim reaktorima i u proizvodnji nuklearnog oružja pokazalo nužnim da udjel U-235 bude veći nego što ga se nalazi u prirodi. (u prirodnom uranu ima svega 0.7% U-235). Šema izgleda ovako :

Pored čisto mehaničkog dejstva, municija na bazi osiromašenog urana, zbog radioaktivnosti urana ima i radiološko dejstvo na ljude, kao i utjecaj na životnu sredinu. Za procjenu ovog dejstva bitno je uočiti šta se dešava sa udarnom iglom u trenutku udara o čvrstu metu kakva je tenk ili neka betonska struktura. Na mjestu udara pojavljuju se:

 • Ostaci velikih (desetine grama) komada udarne igle

 • Ostaci malih (grami) parčića udarne igle

 • Krupni čestice (preko 10 mikrona) i

 • Aerosolne čestice nastale sagorijevanjem dijela udarne igle

 • Prve tri vrste čestica sačinjene su od metalnog urana (sa dodacima rijetkih metala), relativno su teške i padaju u neposrednoj okolini (desetak metara). Ove čestice mogu intenzivno reagovati sa tečnostima u okolini i na taj način zagaditi površinske I dubinske vode kao i samo zemljište.

 • U slučaju čeonog pogodka mete, na mestu udara javljaju se visoke temperature – oko 1200 C. Metalni uran gori na 700 stepeni Celzijusa. Dio udarne igle (5-70%) gori pa nastaju uran dioksid, uran trioksid i U3O8.


Osiroma eni uran

 • Zbog naglog hlađenja dolazi do procesa formiranja aerosola odnosno fine uranijumske magle. Najveći broj ovih čestica je veoma mali i ima prečnik ispod 2.5 mikrona. Proces hlađenja je takav da ova uranijumska magla ima čestice u keramičkoj formi koje imaju malu rastvorljivost u vodi i tjelesnim tečnostima. Od ovoga bitno zavisi mehanizam djelovanja ovih aerosola na živi svijet. Najveći broj nastalih čestica i aerosola pada na zemljište u neposrednoj okolini mjesta pogotka. Na rastojanjima većim od 200m njihov broj je manji, iako se preciznim mjerenjima mogu konstatovati i na udaljenostima od više desetina kilometara jer se, obzirom na svoju malu dimenziju, čestice lako raznose vjetrom.


Za to je ou va an za vojnou industriju
Zašto je OU važan za vojnou industriju? odnosno fine uranijumske magle. Najveći broj ovih čestica je veoma mali i ima prečnik ispod 2.5 mikrona. Proces hlađenja je takav da ova uranijumska magla ima čestice u keramičkoj formi koje imaju malu rastvorljivost u vodi i t

 • Municija na bazi osiromašenog urana namijenjena je za gađanje protivničkih tenkova i skloništa. Realizira se u više različitih kalibara (od 7.6 mm pa i preko 120 mm).

 • Bitan dio ove municije je udarna igla (penetrator) napravljena od legure u kojoj je dominantno prisustvo osiromašenog urana.

Formalni razlog korištenja ovakve municije je objašnjenje da je osiromašeni uran 1,7 puta je teži od olova te da će se njegovom ugradnjom na vrh granate dobiti njena veća probojnost


Kako prepoznati municiju sa ou i njene ostatke
Kako prepoznati municiju sa OU i njene ostatke? odnosno fine uranijumske magle. Najveći broj ovih čestica je veoma mali i ima prečnik ispod 2.5 mikrona. Proces hlađenja je takav da ova uranijumska magla ima čestice u keramičkoj formi koje imaju malu rastvorljivost u vodi i t

 • Uranijumske udarne igle iz municije sa OU su oblika cigarete, oko 30 cm dužine. One mogu biti blago deformirane od udara ili u nekoliko komada. Ponekad se na jednom kraju mogu naći i ostaci aluminijumskog nosača u kome se igla nalazi. Ove igle su izrađene od osiromašenog urana. S obzirom da samo oko 25% granata pogodi cilj, komadi ove municije se mogu naći oko mjesta udara, bilo na samoj površini, bilo da su prodrle ispod površine zemlje.


Primjena osiroma enog urana
Primjena osiromašenog urana odnosno fine uranijumske magle. Najveći broj ovih čestica je veoma mali i ima prečnik ispod 2.5 mikrona. Proces hlađenja je takav da ova uranijumska magla ima čestice u keramičkoj formi koje imaju malu rastvorljivost u vodi i t

U svakodnevnom životu:

 • glaziranje u boji (crveno i žuto)

 • legiranje čelika

 • kataliziranje

 • protutežiranje

 • balastiranje zrakoplova

 • za zaštitne oklope pri korištenju radioaktivnih izvora u medicini i industriji

  Primjena u vojsci:

 • Za oklope tenkova

 • ojačavanje municije (Amerikanci tvrde da je takva municija prvi put primjenjena u Zaljevskom ratu 1991. godine, i to 320 t streljiva s osiromašenim uranom; nad Kosovom oko 10 t, a u Bosni, sigurnosnoj zoni oko Sarajeva, oko 3 t).

  Osiromašeni uran koji se koristi za penetrirajuće streljivo termodinamički je nestabilan čak i na niskim temeperaturama !!!!!


Gdje je sve kori tena municija sa ou i koliko
Gdje je sve korištena municija sa OU i koliko? odnosno fine uranijumske magle. Najveći broj ovih čestica je veoma mali i ima prečnik ispod 2.5 mikrona. Proces hlađenja je takav da ova uranijumska magla ima čestice u keramičkoj formi koje imaju malu rastvorljivost u vodi i t

 • U ratu u Golfskom zaljevu ispaljeno više od 940,000 komada municije kalibra 30 mm i 14,000 komada kalibra 105 mm i 120 mm, što ukupno iznosi oko 320t OU

 • Podaci o ratu u Bosni još nisu precizni. Ministarstvo Odbrane USA je priznalo da je na Kosovu i oko Kosova bilo korištenja ove municije. Precizne podatke zna samo NATO ali se procjene kreću oko 30 tona.


Da li je zna ajnije hemijsko ili radiolo ko dejstvo ou na ljude
Da li je značajnije hemijsko ili radiološko dejstvo OU na ljude?

 • Štetno dejstvo osiromašenog urana može biti izazvano spoljašnjim ili unutrašnjim zračenjem. Spoljašnje zračenje je značajno, prije svega, u slučajevima kada se cijela udarna igla ili njen dio nađe u blizini ljudi. Ukoliko se ovakva udarna igla nalazi neposredno u kontaktu sa kožom, moguće su promjene na koži.

 • Unutrašnje ozračenje se znatno teže izbjegava i mnogo je opasnije. Osnovnu opasnost predstavlja udisanje čestica u neposrednoj okolini pogođenog objekta. Međutim, treba imati u vidu da sitne čestice urana prodiru u zemlju i vodu te na taj način indirektno i dugoročno kontaminiraju čitav lanac ishrane. Vrijeme poluraspada osiromašenog urana je 4,5 milijardi godina što praktično znači da jednom kada se raspe, uran tu ostaje vječno.


Tetno ou djelovanje na zdravlje
Štetno OU djelovanje na zdravlje ljude?

 • Kada udahnemo, popijemo ili pojedemo radioaktivne čestice, one zauvijek ostaju u našem tijelu mijenjajući tok uobičajenog života ćelije. Energija konzumiranih radioaktivnih čestica deformira ćelije i dolazi do trajnih neizlječivih oboljenja. Povećani broj oboljelih ne bilježi samo vojska koja je u kratkom vremenu bila izložena visokim koncentracijama tih radioaktivnih čestica, ono najgore tek slijedi za stanovništvo zemalja gdje je ovakvo oružje korišteno.

 • Otkriveno je da se osiromašeni uran taloži u limfnim čvorovima, mozgu, testisima i drugim organima, a da kratkoročne i dugoročne posljedice nisu poznate. Utvrđeno je povećanje broja deformacija kod potomstva osoba izloženih osiromašenom uranu; dok uzorci urina veterana Zaljevkog rata pokazuju abnormalne količine osiromašenog urana i nakon deset godina. Zašto je tako malo napisano o DU i njegovom utjecaju na ljudsko tijelo?


Kako se pona ati u blizini municije sa ou
Kako se ponašati u blizini municije sa OU ljude??

Opšta pravila:

 • IZBJEGAVAJTE MJESTA KOJA SU BOMBARDOVANA

 • NE SAKUPLJAJTE PLODOVE I BILJKE SA ZEMLJIŠTA KOJE SE NALAZI U BLIZINI MJESTA KOJA SU BOMBARDIRANA

 • NE NAPASAJTE STOKU NI ŽIVINU, NITI KORISTITE VODU U BLIZINI MOGUĆEG ZAGAĐENJA, BILO DA JE U PITANJU POVRŠINSKA VODA ILI VODA IZ BUNARA

 • ZABRANITE DJECI DA SE IGRAJU U BLIZINI MJESTA KOJA SU NAPADANA

 • NE OBRAĐUJTE ZEMLJU KOJA MOŽE BITI KONTAMINIRANA

 • ODRŽAVAJTE POJAČANU HIGIJENU KADA SE KREĆETE U BLIZINI MJESTA NAPADA

 • NIKAKO NE PRILAZITI NITI DODIRIVATI OSTATKE

 • PRIVREMENO OBILJEŽITI MJESTO NA KOME SE OSTACI NALAZE

 • PO DOLASKU KUĆI ODMAH SE DETALJNO OPRATI I PROMIJENITI ODJEĆU

 • OBAVIJESTITI VOJNE VLASTI ILI POLICIJU O NALAZU

 • OBAVIJESTITI SUSJEDE

 • ZABRANITI DJECI DA PRILAZE ILI DA SE IGRAJU U BLIZINI MJESTA NALAZA MUNICIJE


Malo istorije
Malo istorije ljude?

 • Još davne 1954. godine, naučnici su u SAD počeli da traže stalno skladište nuklearnog otpada, i sve do 1987. godine nijedna od država SAD nije željela da se na njenoj teritoriji deponuje nuklearni otpad, već se isti slagao u cisterne po skladištima reaktora širom zemlje. Američki Senat je 1987. godine usvojio zakon kojim se područje planinskog masiva Juka-pustinje u državi Nevada, pretvara u stalno skladište nuklearnog otpada iz nuklearnih reaktora koji se nalaze u četrdeset američkih država. Na deponijama u SAD-u, se nalazi oko 500.000 tona osiromašenog urana (OU).

 • Proizvodnja potkalibarne municije od osiromašenog urana (OU) počela je oko 1960. godine u SAD sa ciljem da se dobiju protivoklopna zrna sličnih karakteristika kao i do tada korištena od volframa. Time su ogromne postojeće zalihe OU (oko 99,8% 238U, 0,2%.

 • 235U) našle ekonomski opravdanu primjenu. OU se inače čuva u vidu jedinjenja UF 6, koje preostaje posijle izdvajanja obogaćenog urana za potrebe nuklearne energetike i proizvodnju atomskih bombi i koje se deklariše kao nisko radioaktivni otpad koji se vrlo skupo skladišti (teflonski kontejneri).


Osiroma eni uran

 • Vojni naučnici su početkom sedamdesetih godina počeli da ugrađuju osiromašeni uran u zrna i vrhove konvencijalnih, nuklearnih raketa, granata i metaka,( krstareća nuklearna raketa sadrži 11 do 20 kilograma OU).

 • Municija od OU je prvi put (koliko je poznato) upotrebljena u Zalivskom ratu 1991. godine, uglavnom kao topovsko zrno za tenk M1 abrams, kalibra 120 mm i avion A-10 tanderbolt, kalibra 30mm.

 • Prema nekim procjenama, za vrijeme zalivskog rata (Irak 1991. godine) eksplodiralo je 320tona osiromašenog urana (OU).

 • Britanski "Sunday Telegraph" prenosi da je u Zalivskom ratu bačeno 910 000 projektila u Bosni i Hercegovini 10 800 i na Kosovu u 1999. god. oko 50000 bombi. Američki vojni ljekar, konstatovao je prilikom pregleda vojnika (učesnika u Zalivskom ratu) u njihovom organizmu znatne količine urana. Udisane aerosolne čestice uranovih oksida ostajale su u plućima izazivajući rak pluća , a neke su ulazile u krvotok i zahvatale bubrege i kosti.


Osiroma eni uran

 • Upotreba OU projektila sa osiromašenim uranom započela je 1973. kada je Izrael koristio (uz američko nadgledanje) OU bombe u Yom Kippurskom ratu. Renesansu doživljava prvim Zaljevskim ratom i nadalje. Naime, ne radi se o bilo kakvom oružju za masovno uništenje, već oružju koje nuklearnim zagađenjem ostavlja trajne posljedice za ljude i okoliš.

 • Neki analitičari smatraju da je SAD upotrebom osiromašenog urana u raznim oružanim aktivnostima u kojima je učestvovala pokušala u stvari da se riješi svog nuklearnog otpada koji je decenijama opterećuje.