Maatiaisel imet suomessa tutkimattomia asioita
Download
1 / 19

Maatiaiseläimet Suomessa: tutkimattomia asioita - PowerPoint PPT Presentation


 • 84 Views
 • Uploaded on

[email protected] Maatiaiseläimet Suomessa: tutkimattomia asioita. Annika Michelson, Hämeen ammattikorkeakoulu Mustiala. Miten säilytetään ja jalostetaan?. Lähtökohta: Maatiaisten määrä on vähäinen. Tästä syystä säilytetään elämiä monimuotoisesti.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Maatiaiseläimet Suomessa: tutkimattomia asioita' - roza


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Maatiaisel imet suomessa tutkimattomia asioita

[email protected]

Maatiaiseläimet Suomessa: tutkimattomia asioita

Annika Michelson, Hämeen ammattikorkeakoulu Mustiala


Miten säilytetään ja jalostetaan?

 • Lähtökohta: Maatiaisten määrä on vähäinen. Tästä syystä säilytetään elämiä monimuotoisesti.

 • Jalostuksessa seurataan varovaisuuden-periaate: säilytetään vähän enemmän kun liian vähän!

 • Jalostuksessa kiinnitetään huomiota tuotantotekijöihin sekä eläinten luonteeseen - perinteitä vaalien. Emännällä ja isännällä on oikeus mielipiteeseen, että toinen eläin on ruma, ja toinen kaunis. Ulkonäkö (väritys) ei vaikuta tuotantoon!

 • Säilytetään niin sarvellisia kun sarvettomia eläimiä.


Mitä ja miten tutkitaan?

 • Oletetaan, että nykyisten maatiaisten stereotyyppi-eläimet ovat pieni osaasiitä, mitä joskus Suomessa oli eli jäävuoren huippu. Etsitään vanhoja valokuvia saadakseen paremman kokonaiskäsityksen maatiaisistamme.

 • Ennen oli paljon erinäköisiä (“rotuja”) maatiaisia. Maatiaisille annettiin usein ulkonäön mukaisia nimejä. Etsitään näitä vanhasta kirjallisuudesta sekä haastattelemalla vanhoja eläinhoitajia.

 • Kerätään tarinoita liittyen maatiaisten luonnetta haastattelemalla vanhoja eläinhoitajia.


Mitä ja miten tutkitaan?

 • Kerätään kulttuuriperinteihin ja maatiaisiin liittyvää tietoa: maatiaisten elinolosuhteet, hoito, tuotanto ja käyttö lukemalla kirjallisuutta sekä haastattelemalla maatiaisten hoitajia.

 • Etsitään uusia monimuotoisia maatiaisia vierailemalla maatiloilla sekä valokuvaamalla heidän maatiaisia.

 • Tutkitaan naapurimaiden maatiaisia saadakseemme kokonaiskäsityksen maatiaisista. Oletetaan, että naapurimaiden maatiaiset olivat meidän kaltaisia niin luonteeltaan kun ulkonäöltään.

 • Ollaan yhteistyössä alan asiantuntijajärejstöjen ja tutkimuskeskuksien kanssa.


L nsisuomalainen lehm

Kartoitetaan kannan sisäinen monimuotoisuus keräämällä valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Länsisuomalainen lehmä

Kerätä valokuvia Hämeen lehmästä, myös nimeellä Hämeen kartanonlehmä. Omistaja: E.Maunulan ja Frans Uotilan lehmät Urjalan pitäjässä. Lehmän kuvaus: keski-kokoinen, syviä, tummanpunaisia, sarvettomia, nahka ohut, karvat kiiltävät. Kylmäkoskella: Kalle Kelo, Oskar Selin,

Kerätään kuvia Nauvon, Korpon seutujen lehmistä. Lehmän kuvaus: sarvettomia, hallavanpunaisen kirjavia. Valkea väri päässä sekä rinnan ja mahan alapuolella. Omistaja: Mynämäen kihlakunta. Kapteeni Evert Lindqvist, Navo – Finnby.


Kyyt t

Kartoitetaan kannan sisäinen monimuotoisuus keräämällä valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Otetaan yhteyttä karjalaisten järjestöjen kanssa selvittämiseksi minkä näköisiä olivat heidän mukaan tuotujen eläinten ulkonäköä. Oletus: monimuotoisuus oli mahdollisesti korkeampi Karjalassa kun muualla Suomea.

Kyytöt


Lapinlehm

Lapinlehmä valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Lapin lehmien parissa on löydetty harmaan pilkullisia lehmiä. Harmaa väri voi syntyä luonnostaan (esim. jos parittaa tiettyjä väriä keskenään) tai väri voi olla heidän geeneissään, koska ennen oli myös harmaa maatiainen (vr. Liettua, Latvia ja Viron harmaat lehmät)


Lapinlehm1

Virossa mahdollisia “naamari-lehmiä” valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Vasemmalla olevat lehmät olivat kantakirjattu 1912 pohjois-suomen kantakirjassa punaisena B-kantana. Mikä oli lehmän kansanomainen nimi? Etsitään lisää valokuvia. Lehmästä kirjtoitetaan: “Vaikka siis Junnolla onkin ollut merkitystä karjamme jalostuksessa, on se pilannutkin tyyppiä valkopäisyydellään”.

Lapinlehmä

Kartoitetaan kannan sisäinen monimuotoisuus keräämällä valokuvia ei hyväksytyistä elämistä sekä ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Oletus: monimuotoisuus oli mahdollisesti korkeampi Pohjois-Suomessa kun muualla Suomea.

Etsitään lisää valokuvia Lapin punaisesta lehmästä


Suomen hevonen

Suomen hevonen valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Kerätään tarinoita ja valokuvia Suomen hevosesta, erityisesti Suomen työhevosesta. Kerätään valokuvia Suomen hevosen eri väreistä ja merkeistä.


Maatiaiskanat

Maatiaiskanat valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Kerätään valokuvia ja triniota maatiaiskanoista. Haastatellaan säilytystilojen emännät ja isännät. Ehkä on vielä mahdollista löytää uusia kantoja?


Maatiaisvuohi

Maatiaisvuohi valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Haastatellaan vuohenpitäjiä, kerätään vanhoja valokuvia ja

uusia valokuvia sekä tarinoita. Kerätään kulttuuriperinteisiin

liittyvää tietoa, erityisesti hoidosta ja maidon jalostuksesta.


Maatiaissika valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Kerätään vanhoja valokuvia maatiaissioista. Kaikki kuvat otettu enn ennen sotaa kelpaavat. Tehdään haastatteluja sikaomistajien kanssa. Etsitään tiloja missä on mahdollisimman puhtaita suomen-sian kantoja sekä missä mahdollisesti vielä syntyy tummia tai pilkullisia sikoja. Otetaan valokuvia poikkeuksellisista sioista. Etsitään pirtasikoja Venäjän puolella, Karjalassa.

Luppokorva

Pirtasika

Pohjois-Suomensika


Maatiaiskoiramme

Maatiaiskoiramme valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Kerätään vanhoja metsästykseen liittyviä valokuvia, missä näkyy koira. Kerätään tarinoita maatiaiskoiristamme.

Poronhoitoalueella saattaa löytyä

porokoiria, joita ei ole rekisteröity -

näitä etsitään ja valokuvataan.


Maatiaiset tumma mehil inen

Maatiaiset – tumma mehiläinen valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Opimme tuntemaan pohjoismainen musta (tumma) mehiläinen. Haastatellaan pohjoismaisen tumman mehiläisen kasvattajia. Etsitään uusia populaatiota.


L nsisuomalainen lammas ja ahvenanmaanlammas

Länsisuomalainen lammas ja Ahvenanmaanlammas valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Haastattelemme Ahvenanmaan lampaan omistajia, kerämme valokuvia ja tarinoita lampaasta.

Kerämme vanhoja valokuvia ja tarinoita länsi-suomalaisesta lampaasta Länsi-suomen rannikkoalueelta 1900 luvun alusta.


Kainuun harmas valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Etsitetään uusia Kainuun harmas maatiloja, haastatellaan omistajia, kerätään uusia ja vanhoja valokuvia.


Suomenlammas valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Etsitään uusia monimuotoisia lammaskantoja. Haastatellaan omistajia, valokuvataan ja kerätään tarinoita. Kiinnitetään erityistä huomiota kulttuuriperinteisiin liittyviin asioihin kuten: lampaan villan käsittely ja käyttö, lampaiden peseminen, maidon käyttö, tuotteiden jalostus. Kerätään tietoa vanhoista ympäristöystävällisistä jalostusmenetelmistä.


Metsäkissa / navettakissa valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Etsitään mahdollinen Norjan metsäkissan muistuttava kissa Suomesta. Haastatellaan omistajia ja valokuvataan kissoja. Valokuvataan myös “tavallisia” navettakissoja.


Naapurimaiden maatiaiset

Naapurimaiden maatiaiset valokuvia niistä eläimistä, joita jalostus ei hyväksy, tai muuten ulkonäöltään poikkevista lehmistä. Ne voivat olla monimuotoisuuden kannalta kaikein arvoikkaimpia. Kerätään eläinten luonteeseen liittyviä tarinoita.

Opimme tuntemaan Viron, Karjalan, Ruotsin,

Norjan ja Islannin maatiaisia.

Viron maatiaiset http://www.amk.fi/eesti_polised


ad