Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt? - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt? PowerPoint Presentation
Download Presentation
Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?

play fullscreen
1 / 29
Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?
92 Views
Download Presentation
rollo
Download Presentation

Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Hvem har plyndret Tanzania for gull, og hvor er det gjemt?

 2. Hvem betaler?

 3. Tanzanias ressurser forsvinner • Gruveselskapene betaler nesten ikke skatt, og gullet forsvinner ut av landet uten at befolkningen ser noe til overskuddet.

 4. Hvor er det forsvunnede gullet?

 5. SKATTEPARADIS?

 6. Hva er et skatteparadis? Et skatteparadis er et land eller et område hvor man nesten ikke trenger å betale skatt. En av tingene som kjennetegner skatteparadis er at alt holdes HEMMELIG. Også ting som er ulovlig.

 7. Her er skatteparadisene:

 8. Brukes av skurker og store selskaper

 9. Havner pengene i skatteparadis? Vi vet ikke hvor Tanzanias gull og andre verdier blir av, fordi både selskapene og skatteparadisene er svært hemmelighetsfulle.

 10. Plyndrer fattige land Hvert år plyndrer internasjonale selskaper fattige land for 160 milliarder dollar. Til sammenlikning får fattige land 120 milliarder i bistand. Pengene som plyndres blir gjemt bort i skatteparadiser over hele verden.

 11. Snyter norske selskaper på skatten? Gullgruveselskapene i Tanzania er ikke fra Norge, men store norske selskaper driver virksomhet mange andre steder i verden. Vi vet ikke om de snyter på skatten. Det finnes ingen regler i Norge som garanterer oss mot skattesnyteri i fattige land.

 12. Skriv under på skattekartet • Delta i Kirkens Nødhjelp og Changemakers underskriftskampanje. • Gi klar beskjed til finansminister Sigbjørn Johnsen: ”Jeg vil vite at norske selskaper ikke snyter på skatten i fattige land!” • Ikke glem å skrive under du også!

 13. Konfirmantene i 2011 gjorde halve jobben! • Var med på å sikre over 15 000 underskrifter!

 14. Nå sendes stafettpinnen videre til dere • Finansministeren tok i mot underskriftene fra i fjor personlig, og innrømmet at vi hadde et godt poeng. • I løpet av våren skal han bestemme seg for om de nye reglene skal innføres. • Da er det viktig at vi sammen presser på – din underskrift teller!

 15. Engasjer deg mer: • Changemaker er Norges største ungdomsbevegelse som jobber for en rettferdig verden: www.changemaker.no • Kirkens Nødhjelp gir deg mange muligheter til å forandre verden: www.kirkensnødhjelp.no • Synes du verden er urettferdig? Si i fra! engasjert.kirkensnødhjelp.no