avioni n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
AVIONI PowerPoint Presentation
Download Presentation
AVIONI

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 19

AVIONI - PowerPoint PPT Presentation


 • 399 Views
 • Uploaded on

AVIONI. Avioni su prijevozna sredstva za zrak. Postoje civilni, vojni i transportni avioni. PRVO CIVILNI AVIONI. Civilni avioni su avioni koji prevoze ljude. Postoje razni civilni avioni npr. Airbus, Boeing, Tupoljev, Concorde, McDonnel douglas itd. AIRBUS A380.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'AVIONI' - rollin


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
avioni

AVIONI

Avioni su prijevozna sredstva za zrak. Postoje civilni, vojni i transportni avioni.

prvo civilni avioni

PRVO CIVILNI AVIONI

Civilni avioni su avioni koji prevoze ljude.

Postoje razni civilni avioni npr. Airbus, Boeing, Tupoljev, Concorde, McDonnel douglas itd.

airbus a380
AIRBUS A380
 • Airbus A380 je dvopalubni, širokotrupni, četveromotorni, putnički zrakoplov kojeg proizvodi europska korporacija Airbus, podružnica EADS-a. S kapacitetom od 525 do 853 putnika i maksimalnom težinom od 590 tona, najveći je putnički zrakoplov na svijetu.
boeing 747 400
BOEING 747-400
 • Boeing 747, često zvan JumboJet, najprepoznatljiviji je zrakoplov današnjice i dugo jedan od najvećih komercijalnih putničkih zrakoplova trenutno u upotrebi. Trenutno je on najkorišteniji civilni avion na svijetu.
aerospatiale concorde
AEROSPATIALE CONCORDE
 • Concorde (također Aérospatiale-British Aerospace Concorde) je turboreaktivni nadzvučni putnički zrakoplov (supersonic transportSST). Bio je rezultat anglo-francuskog dogovora na razini vlada, te zajednički proizvod Aérospatialea i British Aircraft Corporationa. Nakon prvog leta 1969., uveden je u službu 1976. godine, a povučen je iz prometa 2003, nakon 27 godina službe
douglas dc 3
DOUGLAS DC-3
 • DC-3 projektirao je tim pod vodstvom inženjera Arthur E. Raymonda. Prvi let bio je 17. prosinca 1935. (samo 32 godine od leta Braće Wright). Zrakoplov je rezultat jednog maratonskog telefonskog poziva iz uprave American Airlinesa u kojem se od Donald Douglasa tražio novi dizajn aviona, kao nasljednika DC-2.
mcdonnel douglas dc 10
McDONNEL DOUGLAS DC-10
 • Douglas Aircraft počeo je 1965. razvijati studiju baziranu na CX-HLS (eng. Heavy Logistics System) dizajnu. U 1966. American Airlines nudi specifikaciju za proizvodnju širokotrupnog zrakoplova manjeg od Boeinga 747 ali sposobnog letjeti slične rute velikog doleta i koristiti zračne luke s kraćim uzletno-sletnim stazama. DC-10 je postao prvi komercijalni linijski putnički avion nakon spajanja između McDonnell Aircraft Corporationa i Douglas Aircraft Company u 1967.
vojni avioni
VOJNI AVIONI
 • Vojni avioni se koriste u vojskama i specijalnim postrojbama. Koriste se za rat, za skidanje uljeza itd.
lockheed sr 71 blackbird
LOCKHEED SR-71 BLACKBIRD
 • Lockheed SR-71 je bio napredni, strateški izviđački zrakoplov velikog doleta, brzine preko 3M. SR-71 je neslužbeno nazvan "Crna ptica", dok ga je posada nazivala "Habu"[1] (vrsta zmije). Za mnoga unaprjeđenja na ovom avionu zaslužan je bio Lockheedov zrakoplovni inženjer Clarence "Kelly" Johnson.
lockheed f 22 raptor
LOCKHEED F-22 RAPTOR
 • F-22 Raptor je lovački zrakoplov pete generacije i jedini od pete generacije koji je u operativnoj uporabi. Osnovna namjena mu je postizanje zračne nadmoći i obaranje neprijateljskih lovaca, ali može nositi i veliki raspon oružja za napade na zemlju.
 • U razvoju gotovo dvadeset godina, Raptor je trenutno najnapredniji lovac na svijetu. Sposoban je letjeti na iznimno velikim visinama i golemim brzinama, nosi najmodernije projektile AIM-120 AMRAAM te može uništavati neprijateljske lovce i do pedest kilometara udaljenosti. Ima najnoviju "stealth" tehnologiju koja ga čini potpuno nevidljivim na radaru
boeing f a 18 hornet
BOEING F/A-18 HORNET
 • F/A-18 Hornet je moderni višenamjenski borbeni zrakoplov s prvotnom ulogom palubnog lovca za zaštitu flote. Ulazi u službu početkom 80-ih u Marinskom korpusu i Ratnoj Mornarici SAD-a te ga koristi još nekoliko zemalja, ali SAD su jedine koje ga koriste na svojim nosačima zrakoplova. Zadaće kojima je Hornet namijenjen su prvenstveno lovačka pratnja, zaštita flote iz zraka, SEAD, bliska zračna podrška, udari na zemlju i izviđanje. Međutim, Hornet može izvršiti daleko širi raspon zadaća od presretanja nepoznatih letjelica pa čak i nadopunjavanje goriva u zraku prijateljskih letjelica.
av 8a harrier
AV-8A HARRIER
 • Hawker Siddeley Harrier GR.1/GR.3 i AV-8A Harrier su prva generacija u seriji Harriera zrakoplova. Harrier je bio prvi operativni VTOL zrakoplov namijenjen izvidničkim i jurišnim zadacima. Tijekom 1970-ih razvijene su i radarski opremljene inačice BAE Harrier II i AV-8B a za potrebe britanske mornarice izrađivali su ih British Aerospace i McDonnell Douglas.
f 117 nighthawk
F-117 NIGHTHAWK
 • Lockheed F-117 Nighthawk je borbeni zrakoplov za napade na zemaljske ciljeve kojega isključivo koristi Ratno zrakoplovstvo SAD-a. Prvi let avion je imao 1981. godine a prvi probni, operativni letovi počeli su listopadu 1983. Prvi je zrakoplov u svijetu izrađen od materijala koji ga čini gotovo nevidljivim za radar (takozvanom "Stealth" tehnologijom) a svjetsku slavu stekao je tijekom Zaljevskog rata. Zrakoplov je izradila američka kompanija Lockheed.
transportni avioni
TRANSPORTNI AVIONI
 • Transportni avioni služe za prijevoz teških stvari npr. Svojih trupova, bombe, i ostale teške stvari.
antonov an 225 mriya
ANTONOV AN-225 MRIYA
 • An-225 Mriya (Антонов Ан-225 Мрія, NATO oznaka Cossack) je ukrajinski strateški transportni avion izrađen u tvornici zrakoplova Antonov i trenutno je najveći avion na svijetu. Konstrukcijski je prilagođen za prijevoz svemirskog broda Buran. Konstrukcijski gledano je znatno proširena inačica svog uspješnog prethodnika An-124 Ruslan.
 • S maksimalnom težinom uzlijetanja od 640 tona najteži je avion na svijetu, veći od transportnog zrakoplova Antonov An-124, američkog Lockheed C-5 Galaxy, te Europskog putničkog zrakoplova Airbus A380.
 • U studenom 2004. godine, An-225 ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda sa svojih 240 postignutih rekorda.
c 130 hercules
C-130 HERCULES
 • C-130 Hercules je transportni zrakoplov s četiri turbo-prop motora. Izrađen je u više od 40 modela i inačica koje lete u više od 50 zemalja svijeta. Američke zračne snage koriste ga neprekidno više od 50 godina.
 • Sposoban je uzlijetati i slijetati na vrlo kratke i nepripremljene uzletno-sletne staze. Prvobitno je zamišljen za spašavanje ranjenika i kao transportni zrakoplov. Prilagodljivost konstrukcije trupa proširila je i mogućnosti upotrebe uključujući ugradnju mitraljeza, zračnu podršku (verzija Spectre), traženje i spašavanje, podršku znanstvenim istraživanjima, punjenje goriva tijekom leta (avion-cisterna) sve do inačice za gašenje požara.
airbus a300 600 st
AIRBUS A300-600 ST
 • Airbus A300-600ST (Super Transporter) ili Beluga je inačica standarnog A300-600 širokotrupnog zrakoplova, prerađen za prijevoz zrakoplovnih dijelova i tereta velikih dimenzija. Službeno je nazvan Super Transporter, ali je kasnije prihvaćeno ime Beluga, zbog svog izgleda koje podsjeća na istoimenu vrstu kita.
airbus a 400m
AIRBUS A-400M
 • Airbus A-400m je transportni avion isto vozi teške stvari.
i to je to o avionima
I TO JE TO O AVIONIMA!
 • NAPRAVIO: PILOT ARIAN VUČILOVSKI
 • 5.C