Kršćanska duhovnost je da ide na nadanje? Radosna vijest je da postoji nada.
Download
1 / 7

- PowerPoint PPT Presentation


  • 70 Views
  • Uploaded on

Kršćanska duhovnost je da ide na nadanje? Radosna vijest je da postoji nada. Ima nade za sve siromašne, jer oni su prvi u Bogu ", i svi oni koji imaju srce," i zato što su siromašni prvo su srce? Nadmetanje i snažan. Bog trpi s njima, nije ih ostavio a tu su i dalje zajedno trpe. José Arregi.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - rolf


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Lucas 1 1 4 4 14 21 tre a nedjelja kroz godinu c 24 sije nja 2010

Kršćanska duhovnost je da ide na nadanje? Radosna vijest je da postoji nada. Ima nade za sve siromašne, jer oni su prvi u Bogu ", i svi oni koji imaju srce," i zato što su siromašni prvo su srce? Nadmetanje i snažan. Bog trpi s njima, nije ih ostavio a tu su i dalje zajedno trpe. José Arregi

Lucas 1, 1-4; 4, 14-21. Treća nedjelja kroz godinu –C-, 24. siječnja 2010.

Autor: M.Asun Gutiérrez.

Glazba: Beethoveen. Triple Concerto in C, Largo.


Lucas 1 1 4 4 14 21 tre a nedjelja kroz godinu c 24 sije nja 2010

Početak svetog Evanđelja po Luki je da postoji nada.

Kad već mnogi poduzeše sastaviti izvješće o događajima koji se ispuniše među nama - kako nam to predadoše oni koji od početka bijahu očevici i sluge Riječi - pošto sam sve, od početka, pomno ispitao, naumih i ja tebi, vrli Teofile, sve po redu napisati da se tako osvje­dočiš o pouzdanosti svega u čemu si poučen.

Poput Ilije i Elizeja... (Lk 4, 21-30)

Za evanđelje imamo nastavak Isusove propovijedi u nazaretskoj sinagogi. Prošle nedjelje čuli smo kako se Isus predstavio Nazarećanima kao Mesija siromaha, bolesnih i potlačenih. Danas Luka nastavlja da su se Nazarećani ispočetka divili " milini riječi koje su tekle iz njegovih usta". Za "divili" stoji u izvorniku glagol koji znači i "čuditi se" pa ova konstatacija sačinjava prijelaz u slijedeći prizor: Nazarećani ne shvaćaju kako Isus može govoriti tako dobro a za njih je samo zanatlija i "sin" zanatlije. Iz r. 23 izlazi kao da je Isus već bio u Kafarnaumu, a to će se dogoditi - prema Lukinu rasporedu - tek kasnije.


Lucas 1 1 4 4 14 21 tre a nedjelja kroz godinu c 24 sije nja 2010

U ono vrijeme: Isus se u snazi Duha vrati u Galileju te glas o njemu puče po svoj okolici. I slavljen od sviju, naučavaše po njihovim sinagogama. I dođe u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotni u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu Knjigu proroka Izaije.

Osnovno je da Nazarećani žele od Isusa čarobnjačke poteze kojima bi prvenstveno bili impresionirani (usp. Lk 9, 9; 23, 8 - Herod Antipa želi slično!), a Isus čini čudesa samo onda kad je nužno da pomogne bolesniku i tako očituje Božje milosrđe. Izreka o liječniku koji treba izliječiti samog sebe postojala je kod rabina i poganskih pisaca Isusova vremena. Ona se upotrebljavala kao izrugivanje i otklanjanje nekoga. Njome je nagoviješteno da će Isus biti odbačen ne samo od svojih mještana nego i od svoga naroda, ali će time biti stvorena podloga za djelovanje Isusovih sljedbenika među poganskim narodima.Isus upotrebljava dva starozavjetna primjera da najavi svoje univerzalno poslanje. Ilija je djelovao u sjevernom kraljevstvu između god. 870. i 850. pr. Kr., kad je poganska kraljica Jezabela pridobila svog muža kralja Ahaba da zabrani monoteističku religiju te uvede pogansko bogoštovlje.


Lucas 1 1 4 4 14 21 tre a nedjelja kroz godinu c 24 sije nja 2010

On razvije knjigu i nađe mjesto gdje stoji napisano: o njemu puče po svoj okolici. I slavljen od sviju, naučavaše po njihovim sinagogama. I dođe u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotni u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu Knjigu proroka Izaije.

»Duh Gospodnji na meni je jer me pomaza!

On me posla blagovjesnikom biti siromasima,

proglasiti sužnjima oslobođenje

vid slijepima,

na slobodu pustiti potlačene,

Iliji je Bog odredio da brani jahvistički monoteizam te da se u tome suprotstavlja kraljici i kralju. Kraljica je raspisala potjeru za njim i on se sklonio sjeverno, na pogansko područje. Stanovao je kod udovice u Sarfati sidonskoj te čudesno hranio nju i njezina sina, iako je u Izraelu bilo još siromašnih i gladnih kojima je bila potrebna pomoć. Ilijin nasljednik Elizej čudesno je ozdravio sirskog vojskovođu Naamana, iako je u njegovo doba bilo još bolesnika u Izraelu kojima bi Elizejeva pomoć bila nužna. Sve to donosi 1 Kr 17, 7-16 i 2 Kr 5, 1-27.Odbivši da u Nazaretu čini čudesa koja bi samo impresionirala, Isus najavljuje pomoću dvaju primjera iz povijesnih knjiga SZ da želi biti univerzalni Mesija. Luka je tu crtu na Isusu kasnije obilno razradio. Tako u 10, 29-36 prikazuje kako se omraženi Samarijanac smilovao unesrećenom putniku a zaobišli su ga svećenik i levit.


Lucas 1 1 4 4 14 21 tre a nedjelja kroz godinu c 24 sije nja 2010

proglasiti godinu milosti Gospodnje.« o njemu puče po svoj okolici. I slavljen od sviju, naučavaše po njihovim sinagogama. I dođe u Nazaret, gdje bijaše othranjen. I uđe po svom običaju na dan subotni u sinagogu te ustane čitati. Pruže mu Knjigu proroka Izaije.

U 17, 11-19 navodi kako se od desetorice ozdravljenih vratio samo Samarijanac da zahvali Isusu. U 23, 47 prikazao je kako rimski oficir prilikom Isusova strpljivog umiranja izjavljuje da je osuđeni Nazarećanin zaista bio pravednik. Upotrijebivši ovakva dva primjera iz SZ Isus najavljuje da Bog želi spašavati strance ne tek onda kad budu "podmireni" sinovi Izraelovi nego i na uštrb starozavjetnih vjernika koji misle da imaju pravo na Božju dobrotu i milosrđe.


Lucas 1 1 4 4 14 21 tre a nedjelja kroz godinu c 24 sije nja 2010

Tada savi knjigu, vrati je poslužitelju i sjede. Oči sviju u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.«

Riječ Gospodnja.

Nazarećani su pravo razumjeli što je Isus htio reći primjerom Ilije i Elizeja. Zato su ga pokušali ubiti na brijegu koji je 2, 5 km daleko od njihova grada a hodočasnici ga danas zovu "Brijegom strmoglavljivanja". Plan im nije uspio, jer je Isus neozlijeđen otišao između njih. Luka ne smatra potrebnim prikazivati proces i povod pokušaju Nazarećana da ubiju Isusa. On u cijelom događaju vidi predznak da će Isus biti odbačen te da će nakon proslave po smrti i uskrsnuću postati sveopći Spasitelj u čije će se ime "propovijedati obraćenje i otpuštenje grijeha po svim narodima počevši od Jeruzalema" (Lk 24, 47).


Lucas 1 1 4 4 14 21 tre a nedjelja kroz godinu c 24 sije nja 2010

Otpjevni psalam (Ps 19,8-10.15) u sinagogi bijahu uprte u njega. On im progovori: »Danas se ispunilo ovo Pismo što vam još odzvanja u ušima.«

Pripjev: Riječi tvoje, Gospodine, duh su i život.

Savršen je Zakon Gospodnji - dušu krijepi;

pouzdano je svjedočanstvo Gospodnje –

neuka uči.

Prava je naredba Gospodnja - srce sladi;

čista je zapovijed Gospodnja -

oči prosvjetljuje.

Neokaljan strah Gospodnji - ostaje svagda;

istiniti sudovi Gospodnji –

svi jednako pravedni.

Riječi ti usta mojih omiljele

i razmišljanje srca moga pred licem tvojim.

Gospodine, hridi moja, otkupitelju moj!

Ovaj događaj u okviru današnje mise podsjeća nas da je Isus sveopći Spasitelj a Crkva misionarska zajednica vjernika. Ona treba misijski djelovati i prije nego se potpuno "sredi" u župama i biskupijama gdje je već zasađena.

Dr. Mate Zovkić KTA

www.svetinikola.hr

www.svetifrane.org