alkarROKO - PowerPoint PPT Presentation

rokocica
slide1 l.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
alkarROKO PowerPoint Presentation
play fullscreen
1 / 7
Download Presentation
alkarROKO
239 Views
Download Presentation

alkarROKO

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. SINJSKA ALKA

  2. Sinjska alka je hrvatska viteška igra. Održava se svake godine u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza u Sinju, na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14. kolovoza 1715. Na taj dan je 700 hrvatskih vojnika iz Sinja uspjelo odbiti navalu vojske turskog seraskera Mehmed-paše Čelića koja je brojala 60.000 vojnika. • Dana 15. studenoga 2010. Sinjska alka je upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

  3. PRAVILA • Alka je viteško nadmetanje gdje jahač na konju u punom trku mora proći trkalištem dužine 160 m, (tolerira se vrijeme do 12 sekundi) te pokušava kopljempogoditi središte malog željeznog kruga koji se zove alka, a koji se nalazi na visini od oko 3,2 m iznad tla.Cilj igre je skupiti što više bodova u tri pokušaja. Tijekom trka (alkara sa konjem do alke) na konju i alkaru se nalazi sva oprema te niti jedan komad opreme ne smije otpasti. Ukoliko se to ipak dogodi, a sam alkar to ne primijeti, uz dozvolu alkarskog vojvode može dobiti ponovno pravo trkati trku (a i ne mora). Ako alkar primijeti da mu je otpao dio opreme dužan je protrkati trkalištem bez gađanja alke to jest sa "spuštenim kopljem".

  4. BODOVANJE • Vrijednost pojedinih polja je različita te gornje polje iznad malog kruga vrijedi 2 boda, dok donja polja lijevo i desno donose po 1 bod. Pogodak u mali krug donosi tri boda. Kako su polja različite vrijednosti iz lokalnog narječja proizašli su i posebni nazivi za njih. Pogodak u donja dva polja velikog kruga naziva se "u jedan", pogodak u gornje polje velikog kruga naziva se "udva", dok se pogodak u mali krug naziva "u sridu". No ako se i ne pogodi alka, ukoliko je alkar kopljem dodirnuo alku, kaže se "uništa", dok ako alka ostane netaknuta, kaže se "promašio". Postoji i presedan za slučaj da alkar kopljem odbije alku sa držača i uhvati je u letu i nabije na koplje pripisuje mu se broj pogođenih punata plus još tri punta. Ukoliko je alkar kopljem nabio alku na kariku držača alke smatra se da je pogodio "u ništa".

  5. Alkarski momak

  6. vojvoda

  7. alkar