slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Az ember teremtése és bűnbeesése PowerPoint Presentation
Download Presentation
Az ember teremtése és bűnbeesése

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 18

Az ember teremtése és bűnbeesése - PowerPoint PPT Presentation


 • 75 Views
 • Uploaded on

Az ember teremtése és bűnbeesése HIT ÉS TUDÁS a Teremtés Könyve alapján Előadó:  Dr. Németh Norbert 2012. május 2. Ter 1, 26-28:.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Az ember teremtése és bűnbeesése


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1
Az ember teremtése és bűnbeesése

HIT ÉS TUDÁS a Teremtés Könyve alapján Előadó: Dr. Németh Norbert2012. május 2.

ter 1 26 28
Ter 1, 26-28:

„Teremtsünk (Alkossunk) embert képmásunkra, magunkhoz hasonlóvá.Ők uralkodjanak a tenger halai, az ég madarai, a háziállatok, a mezei vadak és az összes csúszómászó fölött, amely a földön mozog.” Isten megteremtette az embert, saját képmására, az Isten képmására teremtette őt, férfinek és nőnek teremtette őket.Isten megáldotta őket, Isten szólt hozzájuk: "Legyetek termékenyek, szaporodjatok, töltsétek be a földet és vonjátok uralmatok alá.”

ter 2 4b 7
Ter 2,4b-7
 • 4bAzon a napon, amikor az Úristen a földet és az eget megalkotta, 5még nem volt a földön semmiféle vad bozót, és nem nőtt semmiféle mezei növény, mert az Úristen még nem adott esőt a földnek, s nem volt ember sem, hogy a földet művelje.6Egyszer pára szállt fel a földről és megáztatta a föld egész felszínét. 7Akkor az Úristen megalkotta az embert a föld porából és orrába lehelte az élet leheletét. Így lett az ember élőlénnyé.
ter 2 8 9
Ter 2,8-9

8Az Úristen kertet telepített Édenben, keleten, és oda helyezte az embert, akit teremtett. 9És az Úristen a földből mindenféle fát sarjasztott, ami tekintetre szép és táplálkozásra alkalmas; azután kisarjasztotta az élet fáját a kert közepén, meg a jó és a rossz tudásának a fáját.

ter 2 10 14 a paradicsomi foly k
Ter 2,10-14 – a paradicsomi folyók
 • 10Egy Édenben eredő folyó öntözte a kertet, s ott négy ágra szakadt. 11Az egyiknek a neve Pison: ez átfolyik Havilla egész földjén, ahol arany található. 12Ennek az országnak aranya kiváló, van ott még bdellium és ónixkő is. 13A második folyó neve: Gichon, ez öntözi Kus egész földjét. 14A harmadik folyó neve: Tigris, ez Asszurtól keletre folyik. A negyedik folyó az Eufrátesz.
az emberi let c lja isten parancsa ter 2 15 s ter 2 16 17
AZ EMBERI ÉLET CÉLJA+ISTEN PARANCSATer 2,15 és Ter 2,16-17

15Az Úristen vette az embert és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze. 16Az Úristen parancsot adott az embernek: "A kert minden fájáról ehetsz. 17De a jó és rossz tudás fájáról ne egyél, mert amely napon eszel róla, meghalsz."

ter 2 18 25 seg t t rs
Ter 2, 18-25 - Segítőtárs

18Azután így szólt az Úristen: "Nem jó az embernek egyedül lennie. Alkotok neki segítőtársat, aki hozzá illő." 19Az Úristen megteremtette még a földből a mező minden állatát, s az ég minden madarát. Az emberhez vezette őket, hogy lássa, milyen nevet ad nekik. Az lett a nevük, amit az ember adott nekik. 20Az ember tehát minden állatnak, az ég minden madarának és a mező minden vadjának nevet adott. De a maga számára az ember nem talált segítőtársat, aki hasonló lett volna hozzá.

az asszony teremt se ter 2 21 25
Az asszony teremtése - Ter 2,21-25
 • 21Ezért az Úristen álmot bocsátott az emberre, s mikor elaludt, kivette egyik oldalcsontját, s a helyét hússal töltötte ki. 22Azután az Úristen az emberből kivett oldalcsontból megalkotta az asszonyt, és az emberhez vezette. 23Az ember így szólt: "Ez már csont a csontomból és hús a húsomból. Asszony a neve, mivel a férfiből lett." 24Ezért a férfi elhagyja apját és anyját és feleségéhez ragaszkodik, s a kettő egy test lesz. 25Mind az ember, mind az asszony meztelen volt, de nem szégyenkeztek egymás előtt.
ter 3 1 5 a k s rt s
Ter 3,1-5 – A kísértés

1A kígyó ravaszabb volt a föld minden állatánál, amit az Úristen teremtett. Ezt mondta az asszonynak: "Valóban mondta Isten, hogy nem ehettek a kert valamennyi fájáról?" 2Az asszony így válaszolt a kígyónak: "A kert fáinak gyümölcséből ehetünk. 3Isten csak a kert közepén álló fa gyümölcséről mondta: Ne egyetek belőle, ne érintsétek, nehogy meghaljatok." 4Erre a kígyó így beszélt az asszonyhoz: "Semmi esetre sem fogtok meghalni. 5Isten jól tudja, hogy amely napon abból esztek, szemetek felnyílik, olyanok lesztek, mint az istenek, akik ismerik a jót és a rosszat."

6 vers a b n elk vet se
6. vers: A bűn elkövetése

6Az asszony látta, hogy a fa élvezhető, tekintetre szép, és csábít a tudás megszerzésére.

Vett tehát gyümölcséből, megette, adott férjének, aki vele volt, és az is evett belőle.

7 vers a b n k vetkezm nye
7. vers: A bűn következménye

7Erre felnyílt a szemük, észrevették, hogy meztelenek. Fügefa leveleket fűztek össze, és kötényt csináltak maguknak.

ter 3 8 24 az isteni megtorl s
Ter 3,8-24 - az isteni megtorlás
 • Ter 3,14-19: Három bűntető ítélet
   • 14-15.versek: ítélet a kígyó felett- „átkozott leszel”!
   • 16: Az asszony büntetése:
     • 1. várandós állapotának és szülésének fájdalmai,
     • 2. mély vágy a férfi után, védelmet és megértést keres,
     • 3. amely azonban nem teljesedik be, helyette a férfi szolgaságában kell élnie.
   • 17-19: A férfi büntetése:
    • Fáradtságos munka + fájdalmas és félelmetes halál.
a ki zet s ter 3 22 241
A kiűzetés – Ter 3, 22-24
 • 22Azután így szólt az Úristen: "Lám, az ember olyan lett, mint egy közülünk, ismer jót és rosszat. De nem fogja kinyújtani ke-zét, hogy az élet fájáról is vegyen, egyék és örökké éljen!" 23Ezért az Úristen eltávolí-totta az Éden kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből lett. 24Amikor az embert elűzte, az Éden kertjéből keletre odaállította a kerubokat és a fenyegető tüzes kardot, hogy őrizzék az élet fájához vezető utat.
a v gs dolgokr l kereszt ny m don
A végső dolgokrólkeresztény módon

címmel a II. félévben is elindítjuk a 4 előadásból álló sorozatot.Szeretettel várunk mindenkit a SEK Könyvtárába(Szombathely, Károlyi G. tér 4.) előadásainkra!Előadó: Dr. Németh Norbertegyetemi lelkész, főiskolai tanárAz 1. előadás 2012. febr. 27-én, hétfőn 18 órakor lesz a SEK Könyvtárában.