supradotare sau ratare n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Supradotare sau ratare ? PowerPoint Presentation
Download Presentation
Supradotare sau ratare ?

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 42

Supradotare sau ratare ? - PowerPoint PPT Presentation


 • 136 Views
 • Uploaded on

Supradotare sau ratare ?. & Sa facem intai DISTINCTIE intre Mituri si Realitati ( sursa unei parti a materialului : Rhode Island Advocates for Gifted Education). Toti copiii sunt supradotati. Realitate :. Mitul 1.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Supradotare sau ratare ?' - rhiannon-hensley


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
supradotare sau ratare

Supradotaresauratare?

&

Sa facemintai DISTINCTIE intreMiturisiRealitati

(sursauneiparti a materialului: Rhode Island Advocates for Gifted Education)

toti copiii sunt supradotati
Toti copiii sunt supradotati

Realitate:

Mitul 1

 • Totisuntspeciali, toti au un dar - dar nu totisunt “gifted”, supradotati
 • Toti copiii sunt gifted? Nu. DesiCei mai mulți părinți cred că copiii lor sunt geniali. “Gifted, in cele mai multe definiții, se referă la abilitățile intelectuale care ating partea de sus a curbei lui Gauss, si anume, top 2,5 la sută. Spunând: “toti copiii sunt gifted”, este ca și cum spune ca toti copiii sunt inalti,.. si asta nu poate fi adevărat, nu toti copiii sunt top 2,5 la sută la inaltime. Nu. Nu toti copiii sunt gifted. “
 • In SUA potrivitGuvernului federal: 5% suntsupradotati, 3% au talentespeciale.
slide3

Caticopiisupradotatisuntacum in Romania?

Centrul Gifted Education estimează că există aproximativ 200.000 de copii supradotați academic cu varsta sub 15 ani în Romania - aproximativ 6% din numărul total al elevilor (sursa estimarii: NAGC; procentul este aplicat la populatia de 3,211 milioane copii sub 15 ani cf. INS: Comunicat de presa nr 143 din 26.06.2012). Un numar impresionant!!!

slide4

Cati copii supradotati sunt acum in Romania?

Nici o agenție de stat si nici o organizație nationala nu colectează aceste statistici; numărul lor este generat pe baza unei estimări care datează din 1972, pe baza Raportului Marland catre Congresul SUA, care a estimat că 5-7% din copiii de școală sunt "capabili de înaltă performanță", și au nevoie de "servicii sau activități care nu sunt furnizate în mod obișnuit de către școală." Deși nu exista studii naționale care sa urmareasca statistic incidenta talentului (prezentei inteligentelor multiple conform Howard Gardner) in randul populației de copii, numărul de supradotați și copii cu inalt potential (talent sau inteligente multiple) crește, în funcție de numărul de categorii de supradotare utilizate în estimare.

slide5

“Supradotareaeste o dezvoltareasincrona in care abilitati cognitive avansatesi o intensitateemotionalainalta se imbinapentru a creaexperienteinterioaresi o constiinta care suntcalitativdiferitefata de denorma. Aceastaasincroniecrestesimaimultodata cu capacitatileintelectualemaimari.Unicitateasupradotatilor ii face vulnerabili in mod particular siceremodificari in educatiaparentala, in invataresiconsilierepentru a le oferi o dezvoltare optima.” (Grupul Columbus,1991)

slide6

“A avea inteligenta unui adult si trairile unui copil combinate intr-un trup de copil inseamna sa traiesti anumite dificultati.” (Hollingworth, 1942)

“Pe langa ca sunt in afara sincronizarii in propria dezvoltare, copiii supradotati sunt nesincronizati si in ceea ce priveste relatiile de familie, parintii si rudele, copiii de aceeasi varsta si mai mari, scoala si comunitatea larga.” (Kearney, 1991)

supradotarea poate fi creata daca exista o stimulare potrivita si din abundenta
Supradotarea poate fi creata daca exista o stimulare potrivita si din abundenta

Mitul 2

Realitate:

 • Copiiisupradotati se nasc, nu suntcreati.
 • Totusi, “Indiferent cat de supradotati, copiii nu-sidezvoltadarurile, harurile, fara un parintesau un tutore care sa ii incurajeze, sa ii stimulezesisa ii impulsioneze.”(Winner, 1996).
 • Principiul “nature and nurture” este fundamental in educatia copiilor supradotati: existentaabilitatilorinalte cat sihranaabilitatilorinaltesuntambeleesentiale
studentii supradotati au de obicei o mai slaba stima de sine decat studentii care nu sunt talentati
Studentii supradotati au de obicei o mai slaba stima de sine decat studentii care nu sunt talentati.

Mitul 3

Realitate:

 • Majoritateastudiilorindicanivelemaimari de stima de sine generalasiacademicaprintrestudentiisupradotati
 • Tineriisupradotatisitalentatidetincaracteristici care, atuncicandsuntsprijinite, le sporescdeterminarea.
 • Dificultatilesocialesiemotionale nu aparnicimaifrecvent (saumairar) printrecopiiiinzestratisitalentati.
 • Tineriisupradotati cad sub incidentaunorfactori de risc
factori de risc specifici copiilor talentati
Factori de risc specifici copiilor talentati
 • Lipsa de provocare sau plafonari foarte joase ale curriculumului
 • Asincronii interne
 • Insuficient timp de invatare si desfasurarea de activitati cu copii care nu au interese si abilitati similare
 • Copiii supradotati care nu intalnesc altii cu care sa imparta pasiunile lor risca sa se simta exclusi, devenind aroganti sau mediocri (subperformeri)
 • Copiii mult indepartati de norma, cei cu abilitatile cele mai inalte , se confrunta cu cele mai multe, si grave adversitati si probleme. (Winner, 1996)

(Este bine sa vorbiti despre inzestrarea personala inalta (supradotare) cu copilul. Astfel sunt validate perceptiile lui proprii si este incurajata increderea in sine.)

copiii supradotati au nevoie sa fie integrati printre copiii de varsta lor

Mitul 4

Copiiisupradotati au nevoiesa fie integratiprintrecopiii de varstalor.

Realitate:

 • Care copii? Colegii? Copiii de aceeasivarstacronologica? Saucei cu aceleasiabilitatiinalte?
 • Realitateaeste ca au nevoie de timppentru a se integrasi a coopera cu fiecare din acestegrupuri.
 • Uniicopiisupradotati au nevoiesisuntfericitisa fie multtimpsinguri. PropriilelorMintilorsipasiunilesiinteresele le asiguracompaniaceamaibuna.
testarea formala nu este necesara pentru a identifica supradotarea

Mitul 5

Testarea formala nu este necesara pentru a identifica supradotarea.

Realitate:

 • Poatefi de foarte mare ajutor.
 • Parintiisunt de obiceiprimiiobservatoriaicomportamentului de supradotare.
 • Identificareasupradotarii din timpeste la fel de esentiala ca si cu oricealtadirectie de exceptionalitate .
slide12
si
 • Sistemele scolare folosesc in general teste pentru screening si identificare la recomandarile profesorului sau ale parintilor, dar acestea, de obicei, nu se aplica decat pana la varsta scolara elementara
 • Cele mai multe scoli folosesc teste de grup
 • Majoritatea psihologilor scolari si a altor administratori de teste nu sunt experimentati in testarea copiilor supradotati.
toti copiii supradotati incep sa citeasca de foarte devreme

Mitul 6

Toti copiii supradotati incep sa citeasca de foarte devreme

Realitate:

 • Copiii care citescdevremesuntcelmaiadeseasupradotati; insa nu toticopiiisupradotatiinvatasaciteascadevreme.
 • Copiiisupradotati in matematica, aceia cu deficit de atentiesidizabilitati in invatare, copiiidiferiti din punct de vedere cultural si sub-performerii in claselenormalesunt cu stil de invatarevizual-spatial, total opusi copiilor cu stil de invatareauditiv-secvential.
copiii supradotati obtin rezultate bune la testele de masurare a performantei scolare
Copiii supradotati obtin rezultate bune la testele de masurare a performantei scolare

Mitul 7

Realitate:

 • Multi gandescatat de abstract si cu atatacomplexitateincat au nevoiesa fie ajutatiprintr-un studiu special siformarea de abilitatipentru a dateste
 • Este posibil ca ei sa nu fie capabili sa selecteze un raspuns corect pentru ca ei pot vedea ca toate raspunsurile ar putea fi corecte.
 • Ei pot fi “cartografi” (cei care vadtotuldintr-o hartasi o asimileaza integral) sau “leapers” (cei care sarpeste tot continutulintelegand rapid si integrand)
copiii supradotati exceleaza in toate domeniile academice
Copiiisupradotatiexceleaza in toatedomeniileacademice.

Mitul 8

Realitate:

 • “Supradotarea” este in general considerata in utilizarealimbiisi in matematica, darinzestrariletindsa fie intr-un domeniu specific.
 • Copiii pot fisupradotatiintr-un singurdomeniu, si nu in altul. Ei pot fi, de asemenea, “dublu-exceptionali”, sau, supradotati cu dizabilitati de invatare.Uniiisuntpasionati de ceva in afaracurriculumului, si au foarteslabeperformante la scoala.
copiii talentati pot fi sustinuti adecvat intr o clasa normala

Mitul 9

Copiii talentati pot fi sustinuti adecvat intr-o clasa normala

Realitate

 • Este posibilsa fie intalnitenevoile a multorcopiisupradotatiprintr-o varietate de strategii: recompactareacurriculumului, abilitatea de grupare, contracte de grupurimicisauindependente, sarcini la rand, pasivariabili, chestionare care permit raspunsuri open-end (fararaspunscorect) accelerareamaterieisi tunneling (douaaniintr-unul)
slide17
si
 • Copii din clase diferite si gruparea flexibila pe abilitati asigura potriviri curriculare. Astfel de programe de grupare, depasesc parcurgerea curriculei fata de clase normale heterogene cu 2 sau 3 luni pe scale adecvate clasei (Kulik, 1992)
 • Intrarea devreme, doua clase intr-una, au in general, succes. Luati in considerare atat ajustarea sociala si psihologica cat si capacitatile cognitive pentru a satisface optim nevoile studentilor (Rogers, 1991)
cei mai multi profesori sunt capabili sa integreze copiii supradotati in clasele lor
Cei mai multi profesori sunt capabili sa integreze copiii supradotati in clasele lor.

Mitul 10

Realitate

 • Astazi, in Romania, clasele pot cunoaste un numarsemnificativ de copii cu abilitatiinalte, cu un domeniularg de abilitatisiinterese, darmajoritatea (aproape 100%) dintreprofesori nu au primitinstructiesaudezvoltareprofesionala de care au nevoiepentru a realizaeducatiediferentiata in mod efectiv in claselelor.
slide19

La fel ca in cazul tuturor copiilor cu nevoi speciale de invatare, profesorilor le trebuie date cunostintele, tehnicile si sprijinul cu resurse pentru a-i integra pe supradotati in clasele lor.

 • Dar, nu este nici corect, nici rezonabil sa fie asigurata o egala programare educationala si sa avem asteptari egale de la toti elevii, indiferent de abilitatile lor. (Stephens, 1998)
 • John F.Kennedy: “Nu toti avem abilitati agale, dar toti ar trebui sa aiba o sansa egala pentru a ne dezvolta talentul.”
slide20

“Recent, un numaruimitor de educatori au imbratisatconceptul de “diferentiere”. Acestaeste un concept de educatiesanatossichiarcativaadeptiaieducatieisupradotatilor spun ca diferentiarea in clasavaaveagrija de Eleviinostriceimaicapabili. Aceastaeste o prostie. Am trecutprinmaimulteiteratii ale lui “noi-putem-avea-grija-de-studentii-supradotati-in-clasele-normale” si de fiecare data se termina cu un ecranincetosat in spatelecaruiacopiiidesteptiprimesccatevasarcinisuplimentaresimaimultamuncabazatapemodele de invataretraditionale (didactice)” (Dr Joseph Renzulli, expert in Gifted Education, Americaneducational psychologist)

sunt atit de destepti incat se descurca cu sau fara programe speciale
Sunt atit de destepti incat se descurca cu sau fara programe speciale

Mitul 11

Realitate

Aparent se descurca bine de unii singuri, dar se pot plictisiti si nu vor mai respecta regulile. Aceste tendinte se pot accentua odata cu inaintarea in virsta, cand sarcinile devin mai complexe.

sunt crema clasei
Sunt crema clasei.

Mitul 12

Realitate

Nu neaparat. Uneori pot prezenta diverse tipuri de dizabilitati in invatare ce pot ramine nedescoperite la inceput. In acest caz , odata cu trecerea timpului le vine tot mai greu sa exceleze in invatare.

supradotati si talentati inseamna acelasi lucru
Supradotati si talentati inseamna acelasi lucru

Mitul 13

Realitate

Nu necesar, nu exista nici o regula de corelare intre acestea. Se fac diferentieri mari intre “supradotat academic”, “supradotat intelectual”, “talentat” si altele. Copiii supradotati necesita curricula diferentiata si programe educative flexibile, intr-un mediu intelectual special. Orice copil poate trece prin programe imbogatite, insa supradotatii si talentatii au nevoi educative diferite si cer programe educationale diferite.

trebuie sa treaca prin scoala impreuna cu generatia lor
Trebuie sa treaca prin scoala impreuna cu generatia lor

Mitul 14

Realitate

Este adevarat ca supradotatii trebuie sa interactioneze social cu cei din propria generatie, insa virsta lor cronologica nu corespunde cu virsta lor mentala, care poate fi mult mai mare. Sa pui un copil supradotat in aceeasi clasa cu alti copii cu virsta mentala mult mai mica decit a lui este un chin si o tortura pentru acel copil.

supradotarea este ceva de invidiat
Supradotarea este ceva de invidiat

Mitul 15

Realitate

Marea majoritate a copiilor supradotati se simt neintelesi si izolati. Deseori sunt respinsi de catre societatea colegilor din cauza gusturilor si opiniilor lor prea adulte. Aceasta poate crea probleme psihice specifice, cum ar fi ADHD/ADD sau altele ce au o incidenta mai mare la copiii supradotati decat la ceilalti copii.

slide26

“De ce este atata de importanta descoperirea supradotarii de cat mai timpuriu?

Pentru ca:

Este o sansa enorma pentru un copil. Este de foarte mare ajutor identificarea supradotarii pentru ca copilul sa poata primi educatie la nivelul abilitatilor, precum si stimulente care sa-i dezvolte abilitatile. Pedagogia modernă este din ce în ce mai influenţată de cercetările de neuro-fiziologice recente ce dau rezultate remarcabile pentru optimizarea acţiunilor în favoarea copiilor pentru a-şi dezvolta potenţialele. Conform acestor cercetări se poate stabili calitativ faptul că dezvoltarea creierului la copii se face în conformitate cu presiunea informaţională a mediului ambient care provoacă utilizarea selectivă a potenţialului cerebral.

slide27

“De ce este atata de importanta descoperirea supradotarii de cat mai timpuriu?

Pentru ca:

Copiii supradotati au riscuri sociale inalte datorita nevoilor lor speciale care nu sunt asigurate in sistemul normal de educatiei – mai multe puteti citi:

http://giftededu.org/scoala-de-excelenta/dezavantajarea-sociala-a-copiilor-supradotati ;

http://giftededu.org/scoala-de-excelenta/argumente ;

http://giftededu.org/scoala-de-excelenta/de-ce-sa-i-sustinem-pe-copiii-cu-abilitati-inalte

slide28

De ce sa-i sustinem pe copiii cu abilitati inalte?

Deoarece copiii cu abilităţi înalte au nevoi educaţionale speciale, recunoscute prin lege (Legea 17/2007) şi sunt un grup social vulnerabil;

Cei mai mulţi nu ating succesul social sau profesional (50% dintre ei, potrivit cercetărilor internaţionale; chiar 97% potrivit unei cercetari din UK) datorita sistemelor care restrictioneaza dezvoltarea diferentiata;

Este garantat “dreptul la o educație diferențiată, ca ansamblu de programe educaționale formale, nonformale şi informale, adecvate dezvoltării segmentului de populație reprezentat de tinerii supradotați, capabili de performanța înaltă, caracterizat prin nevoi particulare” (Art. 3 / Legea 17/2007);

slide29

De ce sa-i sustinem pe copiii cu abilitati inalte?

4. Pentru ca sunt averea noastra! „ Nici o națiune, nici o societate nu își poate permite să neglijeze copiii și tinerii cu cele mai mari potențiale aparținand poporului său. Vârfurile constituie o bogăție națională. ” — apl. Prof. Dr. phil. habil. Klaus K. Urban, Sonderpädagogische Psychologie, Institut für Sonderpädagogik (IFS), Philosophische Fakultät, Leibniz Universität, Hannover, ex Presedinte WCGTC - World Council for Gifted and Talented Children.

5. Conform datelor publicate de cercetări recente 5-10% din populaţia lumii o reprezintă supradotaţi (cf. Roberta Braverman, Vicepresedinte New Jersey Association for Gifted Children), dintre aceştia diferenţiindu-se unii cu capacităţi extrem de mari (doar 2% din populaţia lumii). Conform psihologilor români, procentul celor aflaţi în topul curbei Gauss se apropie de 4% (vs. 2% la nivel mondial) din totalul populaţiei

slide30

De ce sa-i sustinem pe copiii cu abilitati inalte?

6. Un numar imens din copii cu abilitati inalte sunt gifted underground, ascunzandu-si calitatile pentru a nu fi supusi pedepselor mediului lor social si pentru a fi acceptati in colectivitati. Procentul de “gifted underachievers”- care in ciuda abilitatilor si calitatilor lor naturale au rezultate slabe la invatatura- este de asemenea enorm. Statisticile mondiale arata ca peste 50% dintre copiii cu abilitati inalte nu au succes social sau profesional la varsta adulta (sursa: National Commission for Excellence in Education, US / altele)

7. De fapt se poate considera in mod clar ca aceasta categorie de copii este printre cele mai expuse riscurilor sociale. Sistemul educativ descurajeaza in mod continuu un procentaj de peste 40% dintre copiii cu abilitati inalte, anume vizualii spatiali, ce au o dominanta functionala a emisferei cerebrale drepte. Acestia gandesc in imagini in timp ce sistemul oficial utilizeaza cuvinte pe care vizualii spatiali trebuie sa le transforme in imagini, sa gandeasca in imagini, apoi sa retranscrie rezultatul in cuvinte pentru a fi evaluati in cuvinte.

slide31

De ce sa-i sustinem pe copiii cu abilitati inalte?

8. Pentru ca sunt averea noastra! „ Nici o națiune, nici o societate nu își poate permite să neglijeze copiii și tinerii cu cele mai mari potențiale aparținand poporului său. Vârfurile constituie o bogăție națională. ” — apl. Prof. Dr. phil. habil. Klaus K. Urban, Sonderpädagogische Psychologie, Institut für Sonderpädagogik (IFS), Philosophische Fakultät, Leibniz Universität, Hannover, ex Presedinte WCGTC - World Council for Gifted and Talented Children.

9. Conform datelor publicate de cercetări recente 5-10% din populaţia lumii o reprezintă supradotaţi (cf. Roberta Braverman, Vicepresedinte New Jersey Association for Gifted Children), dintre aceştia diferenţiindu-se unii cu capacităţi extrem de mari (doar 2% din populaţia lumii). Conform psihologilor români, procentul celor aflaţi în topul curbei Gauss se apropie de 4% (vs. 2% la nivel mondial) din totalul populaţiei

slide32

De ce sa-i sustinem pe copiii cu abilitati inalte?

10. Copii cu abilitati inalte ce nu sunt întegraţi într-un sistem iniţial educativ, ulterior economic, de management sau politic, emigrează în ţările ce le oferă şanse de afirmare. Cei ce sunt integraţi contribuie în mod esenţial la dezvoltarea locală pe toate planurile.

11. Istoria ne-a arătat de mai multe ori ca societatea a recunoscut valorile oamenilor cu abilitati inalte, dar în general cu mare întârziere, uneori de zeci sau sute de ani după moartea lor. Exemple sunt Von Neumen, Gauss, Gaulois, Mendel, Mozart, Vivaldi, Van Gogh, Da Vinci sau mai recente Ramanujan, Sidis, Eminescu

slide33

Semneaza petitia de sustinere!

SUSTINETI Centrul Gifted Education pentru copii supradotati

http://www.petitieonline.ro/petitie/sustineti_centrul_gifted_education_pentru_copii_supradotati-p18910150.html

bariere in intreaga natiune
Bariere in intreaga natiune
 • Ignoranta
 • Conceptii gresite
 • Atitudini negative
 • Etichete elitiste
 • Constrangeri bugetare
ce poti sa faci utilizeaza ti p urile si c urile
Cepotisafaci?Utilizeaza-ti P-urilesi C-urile!

P-urile- Putemsitrebuiesafacem

1. Pasiunestarnita in randuloamenilorpertinenti

2. Promoveazaintelegereaasupranevoilorspecialesispecificuluisupradotatilor

3. Promoveaza(dezvoltalegislatiastatului!) legislatia in favoarea copiilor supradotatiprinParlament (n.ed)

4. Potentialulcopiilor sa fie dezvoltatprinserviciieducationaleadecvate

c urile
C-urile
 • Ce incercam sa indeplinim?
 • Care este sprijinul nostru cheie, aliatii, cei care iau deciziile?
 • Cand este luata decizia de supradotare?
 • Unde are loc aceasta?
slide37

Implica-te. Sustine-i. Damaideparte (generatianoastrasa o sustinape a lor).

Sustinecopiiisupradotatisainvete la nivelullor de abilitatiinaltepotrivitLegii 17/2007 siLegii 1/2011

www.giftededu.ro

slide38

Alege sa sustii Inteligenta Inalta a Copiilor! Tu poti sa sustii educatia copiilor supradotati prin 2% !

slide39

2%Ce gest frumos! Nu exista un moment mai bun ca cel de acum, pentru a sustine si incuraja mintile cele mai stralucite sa straluceasca la adevaratul potential! Ei ne vor repara greselile, ne vor remorca si ne vor aduce un viitor luminos.Actionand uniti, am putea face ANUAL 100 de centre gifted education la standarde internationale, pentru copiii supradotati, doar din 2%. In Romania sunt 200.000 de copii supradotati abandonati de sistem, cu nevoi speciale si riscuri sociale inalte de ratare. Strangeti-i prietenii pentru o CAUZA DREAPTA SI BUNA.Gasiti Declaratia 230 aici: http://www.giftededu.ro/resources/declaratia_230.pdfVă rugăm să dati linkul pe Tweet, postati-l pe Facebook, pe site-urile si blog-uri, si rugati-va membrii retelelor să facă acelasi lucru - si vă rog repetati această actiune toată săptămâna. ;)

O zi buna se cunoaste dupa cate fapte bune ai facut!

slide40

Actioneazapracticsiimediat

Voteazapetitia noastra:http://www.petitieonline.ro/petitie/sustineti_centrul_gifted_education_pentru_copii_supradotati-p18910150.htmlVa invitam sa semnati petita europeana si sa sunati la Europarlamentarii Romani cu privire la Declaratia scrisa de sprijinire a Talentului in Europa:http://giftededu.org/cere-votulhttp://www.avaaz.org/en/petition/Save_EU_gifted_and_talented_Youth

slide41

Iti multumim pentru atentie!

Vrei sa te implici? Contact:

Project Manager

Monica Gheorghiu

pr@giftededu.ro

+4 0735 759 539Our story in Pictures:http://picasaweb.google.com/pr.gifted.edu/Join us on Facebook:Gifted Education Grouphttp://www.facebook.com/centrul.giftedhttp://www.facebook.com/centrul

slide42

“Tot ceea ce este valoros intr-o societate umana depinde de oportunitatea acordata individului de a se dezvolta. Tot ceea ce este grandios si plin de inspiratie este creat de individul ce poate lucra in largul sau.”

Sustinecopiiisupradotati!!