amsterdam n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Amsterdam PowerPoint Presentation
Download Presentation
Amsterdam

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 6

Amsterdam - PowerPoint PPT Presentation


  • 247 Views
  • Uploaded on

Amsterdam. We zijn met de kunst klas naar Amsterdam gegaan, daar hebben we het Rijksmuseum en het paleis op de dam bezocht. Ik ga iets vertellen over het paleis op de dam. Paleis op de dam. Het Koninklijk Paleis Amsterdam is een paleis op de Dam in de binnenstad van Amsterdam .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Amsterdam' - rex


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

We zijn met de kunst klas naar Amsterdam gegaan, daar hebben we het Rijksmuseum en het paleis op de dam bezocht. Ik ga iets vertellen over het paleis op de dam.

paleis op de dam
Paleis op de dam
  • Het Koninklijk Paleis Amsterdam is een paleis op de Dam in de binnenstad van Amsterdam.
  • Het gebouw is tot 1808 stadhuis gebleven. Daarna werd het aan koning Lodewijk Napoleon aangeboden als paleis.
slide4

In 1813 werd het door Willem I als stadhuis even teruggegeven aan Amsterdam. Het stadsbestuur zag echter op tegen weer een verhuizing en de onderhoudskosten van het gebouw, maar wilde bovendien graag de vorst aan de stad binden. Het stadsbestuur liet de zaak op zijn beloop en zo is sinds 1815, na de Slag bij Waterloo en het Congres van Wenen het paleis op de Dam in Amsterdam het Koninklijk Paleis van het Nederlandse koningshuis. In 1844 werden er vier imposante lantaarnpalen voor gezet.

slide5

De burgerzaal is de grootste zaal van het paleis. De zaal is het middelpunt van het gebouw en stelt het universum in het klein voor. In de vloer zijn marmeren kaarten van het oostelijk en westelijk halfrond met daar tussenin de noordelijke sterrenhemel. De burgers in de 17de eeuw doorkruisten hier als het ware de wereld, zoals handelaars en zeelieden dat in werkelijkheid deden.

Dit is de burgerzaal 