Ltal nos t pl lkoz s
Download
1 / 20

- PowerPoint PPT Presentation


  • 60 Views
  • Uploaded on

Általános táplálkozás. Tápanyagok.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - remy


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

T panyagok
Tápanyagok

Azokat az anyagokat, amelyek a test felépítésében, a szervezet működésében részt vesznek, és a táplálékkal jutnak a szervezetünkbe, tápanyagoknak nevezzük. Ezekre a szervezetünk felépítéséhez, életműködéséhez, és anyagcsere folyamatok szabályozásához van szükségünk.

A tápanyagokat, három csoportba soroljuk: testépítő anyagok, energia források és biokatalizátorok.


Test p t anyagok
Testépítő anyagok

  • Fehérjék: aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák. A fehérjék fontos biológiai szerepét jellemzi, hogy minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek.

  • Ásványi anyagok: Az ásványi anyagok összességükben, a szervezetünk 4-5%-át teszik ki.

  • Víz: a sejt- és testnedvek legnagyobb részét víz alkotja. A vér ozmózisnyomásának normál szinten tartásában is jelentős szerepe van, így napi 1,5-2 liter folyadék elfogyasztása alapvető igénye szervezetünknek.

  • Keményítő: A keményítő növényi poliszacharid, és ezáltal szénhidrát. Növényi eredetű, elterjedt anyag, főként magokban, hüvelyesekben található.

  • Cukrok: Három csoportba sorolhatóak: monoszacharidok, diszacharidok, poliszacharidok.


Energiaforr sok

Energiaforrások

Zsírok: Vízben nem oldodódó, kémiailag nem egységes vegyületeke. Tipikus zsírok: lipidek. Zsírszerű anyagok: lipoidok.A zsírok szerepe az élőlényekben sokféle.

Szénhidrátok: Szénből, hidrogénből és oxigénből álló szerves vegyületek. Sokféle biológia szerepet töltenek be. Ide tartoznak a cukrok és a keményítő.

Fehérjék, zsírok, szénhidrátok


Biokataliz torok
Biokatalizátorok

A biokatalizátorok legfontosabb szerepe az élő sejtek kémiai vezérlésében van. Ezek segítségével az élő sejtek képesek a fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat, és az ásványokat kezelni, átalakítani olyan más és más kémiai formába amire a szervezetnek éppen az adott pillanatban szüksége van.

Legfőbb biokatalizátorok a vitaminok, és az olyan ásványok is amelyek a test felépítésében nem is vesznek részt. További jelentős szerepük van az enzimeknek is, mert a szervezetben lejátszódó, főként emésztési folyamatokat ezek a speciális fehérjék katalizálják.

A szervezetben felhalmozott biokatalizátor készlet meglehetősen ellenálló szervezetet biztosít a legkülönbözőbb külső behatásokkal szemben.


Vitaminok
Vitaminok

A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. A vegyes táplálkozás általában fedezi a vitaminszükségletet, de az étrend összeállításánál nem csak arra kell törekedni, hogy a táplálék nyersanyaga vitaminban gazdag legyen, hanem figyelemmel kell lenni arra is, hogy az ételek elkészítése során a vitaminok 10-50%-a is elveszhet.

A vitaminokat oldhatóságuk alapján két nagy csoportra oszthatjuk:

Vízben oldódó: B-vitamin család tagjai, C-vitamin, H- és P-vitamin

Zsírban oldódó: A-, D-, E- és K-vitamin

A vízben oldódó vitaminokat szervezetünk csak rövid ideig tárolja, így naponta szükséges a felvételük.


Ltal nos t pl lkoz s

A-vitamin: Hámvédő vitamin, a látáshoz is szükséges. Hiánytünete: bőrelszarusodás, farkasvakság. Elővitaminja: béta-karotin.Előfordul a halzsírban, májban, tejben, vajban, tojássárgájában.

D-vitamin: A csont- és fogképzéshez szükséges. Hiánytünetei: csonteldeformálódás, angolkór. Előfordul a zsírokban, tejben, vajban, májban, növényi olajokban.

E-vitamin: Segít a termékenység fokozásában és a vérzsírcsökkentésben. Hiánytünetei: meddőség, nemi ösztön megszűnése.Előfordul húsokban, májban, olajokban, gabonamagvakban, dióban.

K-vitamin: Szerepe van a váralvadásban. Hiánytünetei: véralvadási zavarok, vérzékenység. Előfordul zöld levelekben, parajban, tejben, kelkáposzában.

B-vitamin: Fajtái: B1-, B2-, B6- és B12-vitamin.B1-vitamin: Funkciója az ideg és izomsejtek anyagcseréje, hiánya izombénulást okoz.B2-vitamin: Funkciója a sejtoxidáció, sejtlégzés, növekedés serkentés, hiánya bőrelváltozást, kopaszodást, növekedési zavarokat okoz.B6-vitamin: Funkciója: ideg- és hámvédő, kén- és vasanyagcseréhez szükséges, hiánya bőrgyulladást és idegrendszeri zavarokat okoz.B12-vitamin: Funkciója a vörösvérsejtképzés, hiánya vészes vérszegénységet okoz.Elfordulnak élesztőben, tejben, májban, tojásban, burgonyában.


Ltal nos t pl lkoz s

C-vitamin: Redoxianyag, szükséges az immunrendszer erősítéséhez. Hiánya az ellenállóképesség csökkenését és skorbutot okoz.Előfordul friss zöldségekben, gyümölcsökben.

H-vitamin: Az anyagcserefolyamatokhoz szükséges. Hiánya anyagcserezavart, bőrgyulladást okoz.Előfordul élesztőben, burgonyában, tejben, tojásban.

P-vitamin: Az érfalak átengedőképességét fokozza. Hiánya hajszálértöréseket, vérzéseket okoz.Előfordul paprikában, citromban, narancsban.


Hogyan t pl lkoznak az emberek
Hogyan táplálkoznak az emberek? erősítéséhez. Hiánya az ellenállóképesség csökkenését és skorbutot okoz.

Korunkban a helytelen táplálkozás minden formájával találkozhat az orvos: a nagymértékű édesség-, üdítő- és gyorsétel fogyasztással, a minőségi és mennyiségi éhezéssel, a szélsőséges étrendek divatjával (vegetarianizmus, fogyasztó diéták stb.) Sajnos a reklám és a tudatlanság következtében sokan azt hiszik, hogy ez az ideális.

Ha tartósan ezeket az ételeket fogyasztjuk, megjelenhet gyomorfájás, hasi fájdalommal járó krónikus betegségek, elhízás, nőgyógyászati panaszok, hashártya gyulladás.


Ltal nos t pl lkoz s

A táplálkozási szokások élesen kettéosztják az embereket: vannak, akik a hagyományos ételekre esküsznek, hiszen ha nagyanyáink száz évig éltek kolbászon és pálinkán, mi is megtehetjük, míg mások a kifejezetten zsírszegény táplálkozás hívei.


Az eg szs ges t pl lkoz sr l
Az egészséges táplálkozásról embereket: vannak, akik a hagyományos ételekre esküsznek, hiszen ha nagyanyáink száz évig éltek kolbászon és pálinkán, mi is megtehetjük, míg mások a kifejezetten zsírszegény táplálkozás hívei.


Ltal nos t pl lkoz s

A legtöbb betegség kialakulásában az életmódnak, így a táplálkozásnak is meghatározó a szerepe. A veszélyeztető tényezők között van néhány, amin nem tudunk változtatni, viszont az életmódbeli faktorokat befolyásolni tudjuk. A férfiak kétszer, a nők másfélszer annyi zsiradékot, valamint másfélszer annyi koleszterint, és négyszer, illetve háromszor annyi sót fogyasztanak, mint amennyi elegendő lenne. Viszont az ajánlott rostmennyiség csak kétharmadát veszik magukhoz.


Ltal nos t pl lkoz s

Ha egészségesen szeretnénk táplálkozni, igen sokat segíthet egy ilyen táplálkozási piramis:


Ltal nos t pl lkoz s

Fontos, hogy betartsunk néhány alapvető dolgot: segíthet egy ilyen táplálkozási piramis:

-Minél változatosabban, minél többféle élelmiszerből, különböző ételkészítési módok felhasználásával állítsuk össze étrendünket. Ne ragaszkodjunk a megszokotthoz, kóstoljunk meg más ételeket is, és ezután mondjunk csak véleményt, ne legyenek előítéleteink. A sokszínű, nem gyakran ismétlődő ételsorokat tartalmazó étrend önmagában komoly biztosítékot jelent arra, hogy minden szükséges tápanyagot megkap a szervezetünk.

-Együnk kevésbé zsíros ételeket: a főzéshez, sütéshez inkább margarint vagy olajat használjunk. Különösen fontos ez a keveset mozgók, az ülőfoglalkozásúak számára. Részesítsük előnyben a gőzölést, párolást, a fóliában, teflonedényben vagy fedett cserépedényben, mikrohullámú sütőben készítést a zsiradékban sütéssel szemben. Mellőzzük a rántást, kedvezőbb a kevés liszttel, keményítővel készített habarás.


Ltal nos t pl lkoz s

-Kevés sóval készítsük az ételeket, utólag ne sózzunk: a mérsékelten sós ízt nagyon gyorsan meg lehet szokni. Különösen kerüljük a sózást gyermekeknél, mert az ekkor kialakult ízlés az egész életre kihat. A fogyasztásra kész élelmiszerek közül válasszuk a kevésbé sózottakat. Az ételek változatos ízesítésére sokféle fűszert használhatunk.

-Csak étkezések befejező fogásaként, (hetente legfeljebb egyszer-kétszer) együnk édességeket, süteményeket, lehetőleg ne étkezések között, és semmiképp sem helyette. Ételeinket legfeljebb nagyon csekély mértékben cukrozzuk. Ha csak tehetjük, cukor helyett használjunk mézet. Igyunk inkább természetes gyümölcs- és zöldséglevet, mintsem italokat, szörpöket. A kávéba, teába pedig inkább mesterséges édesítőszert tegyünk.


Ltal nos t pl lkoz s

-Naponta fogyasszunk legalább fél liter tejet, és sok tejterméket (pl. sajtot, túrót, aludttejet, kefirt, joghurtot). Ezek közül lehetőleg a kisebb zsírtartalmúakat válasszuk.

-Naponta többször is együnk nyers gyümölcsöt, zöldségfélét, párolt főzeléknövényt, zöldséget.

.

-Asztalunkra mindig kerüljön barna kenyér. Köretként vagy a fogás alapjaként inkább a burgonyát és a párolt zöldségféléket válasszuk a rizs vagy a tészta helyett


Ltal nos t pl lkoz s

Naponta négyszer-ötször étkezzünk. Egyik étkezés se legyen túlságosan bőséges vagy nagyon kevés: minél egyenletesebben osszuk el a napi táplálékmennyiséget. Együnk nyugodtan, kényelmes körülményeket teremtve, nem kapkodva. A főtt ételeket elkészítésük után mielőbb tálaljuk, ne tároljuk melegen órákig. Legyen meg a napi megszokott étkezési "menetrendünk", lehetőleg mindig azonos időpontban együnk.


Ltal nos t pl lkoz s

-A szomjúság legjobban ivóvízzel oltható. Az alkohol káros, a szeszes italok energiafelesleget jelentenek táplálkozási szempontból, ezért is kerülni kell ezeket. Gyermekeknél a legkisebb mennyiségben is tilosak.

-A helyes táplálkozás kedvező hatásait kiegészíti a dohányzás teljes mellőzése és a rendszeres testmozgás.

-A helyes táplálkozás fedezi a szervezet minden élettani folyamatának energia- és tápanyag-felhasználását. Egyszerű módszert jelent értékelésére a testtömeg mérése: a megfelelő táplálkozás mellett a kívánatos testtömeg alakul ki, ezt a célt kell elérnünk.


Ltal nos t pl lkoz s

Tehát az egészséges táplálkozás nem jelenti semmiféle ételnek a tilalmát, azonban meg kell tanulnunk, hogy mindig annyi tápanyagot fogyasszunk, amennyi fedezi az energiaszükségletünket. Néhány élelmiszert javasolt nagyobb mennyiségben fogyasztani, míg akad olyan, amiből nem szabad túlzásba vinnünk a fogyasztást.

Bőséges fogyasztásra javasolt: elsősorban gyümölcsök, zöldség- és főzelékfélék, hal, továbbá barna kenyér, burgonya.

Mérsékelt fogyasztásra javasolt: nem zsíros húsok és húskészítmények, zsírszegény tej és tejtermékek, zsiradékok (célszerű a zsír helyett az olaj, a vaj helyett a margarin), tojás, tészta, száraz hüvelyesek.

Kerülni javasolt: édességek, fagylalt, cukrozott készítmények (befőtt, lekvár is), zsíros húsok, zsíros ételek, tejszín, cukor, cukros üdítők, só, tömény italok, sör, bor.


Ltal nos t pl lkoz s

Készítették: ételnek a tilalmát, azonban meg kell tanulnunk, hogy mindig annyi tápanyagot fogyasszunk, amennyi fedezi az energiaszükségletünket. Néhány élelmiszert javasolt nagyobb mennyiségben fogyasztani, míg akad olyan, amiből nem szabad túlzásba vinnünk a fogyasztást.

Sólyom Eszter

és

Tóth Beatrix