Привреда  града  Крушевца
Download
1 / 33

???????? ????? ???????? - PowerPoint PPT Presentation


  • 65 Views
  • Uploaded on

Привреда града Крушевца. Увод. Привреда јесте скуп међусобно повезаних радних делатности у производњи, расподели, размени и потрошњи материјалних добара и услуга намењених задовољавању различитих људских потреба.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '???????? ????? ????????' - rebekkah-clay


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

5995684

Увод

Привреда јесте скуп међусобно повезаних радних делатности у производњи, расподели, размени и потрошњи материјалних добара и услуга намењених задовољавању различитих људских потреба.

Крушевац је привредно развијен град и један од већих центара металне индустрије. Крушевац је центар расинског округа.


5995684

Упознајмо Крушевац

Крушевац се налази у Крушевачком пољу на ушћу Расине у Западну Мораву. Подигнут је пре шест стотина година. На постојање некадашњег насеља данас подсећају остаци старог града са још увек добро очуваним кулама, као и многобројне друге ископине. Данас је Крушевац један од највећих и најлепших градова у нашем крају и Републици. Седиште је округа и његов привредни културни центар.


5995684

Занимања људи и главне привредне гране

У нашем крају људи се баве различитим занимањима. У настојању да себи створе боље услове, они се удружују у заједнице како би лакше овладали природом и произвели оно што им је за живот потребно. Велики број људи запослен је у пољопривреди: сточари, ратари, воћари, виноградари и други. Како је индустрија најважнија привредна грана у нашем крају, то је и разумљиво што се занимањима у овој области бави највећи број радника. Највише их је у машинској, металопрерађивачкој, хемиској, прехрамбеној, дрвној, текстилној и индустрији прераде папира.


5995684

И неке друге привредне гране, као што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.


5995684

Пољопривреда што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

Пољопривреда обухвата гајење и искоришћавање биљака и животиња корисних за човека. Пољопривреда је једна од важнијих привредних грана у нашем крају. У овим пределима постоје услови за њен развој као што су: плодност земљишта, климатски услови, могућност наводњавања ...


5995684

Ратарство што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

У обради земље све више се користе пољопривредне машине, вештачко ђубриво, вештачко наводњавање, заштитна средства против биљних штеточина и др. У долинама наших река гаје се високородне сорте пшенице и кукуруза. На тим површинама добијају се приноси пшенице веће од 6 000 килограма и кукуруза већи од 9 000 килограма по хектару.


5995684

Сточарство што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

Сточарству се поклања велика пажња, нарочито у планинским деловима нашег краја. Широм краја изграђено је и још се гради много фарми за свиње, говеда, овце, живину и др. О здрављу стоке све више се води рачуна, тако су у многим местима подигнуте сточне амбуланте. Изграђују се радионице и фабрике за производњу сточне хране. На великим површинама сеје се крмно биље неопходно за исхрану стоке: кукуруз, овас, сточна репа, детелина и друго. У брдовитим и планинским пределимапроширују се површине под ливадама и тако стварају бољи услови за гајење говеда и оваца. Познати су пашњаци на Сјеничко-пештерској висоравни, Копаонику...


5995684

Индустрија што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

Крушевац је град са развијеном индустријом. Заступљена је машинска, хемијск, прехрамбена и др.

1. 14. ОКТОБАР

2. ТРАЈАЛ

3. ПЛИМА

4. ЖУПА

5. МЕРИМА

6. РУБИН

7. ДУШАН ПЕТРОНИЈЕВИЋ- ЛЕПЕНКА

Осим наведених, у Кршевцу су до скоро радила и следећа предузећа: ,, ЦЕПАК ’’- инд. папира; ,, 22. ЈУЛИ ’’- инд. прераде меса; ДИП ,, САВРЕМЕНИ ДОМ’’ - инд. обраде дрвета и прављења намештаја.


5995684

Машинска индустрија што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

,, 14. ОКТОБАР "

Фабрика ,,14. ОКТОБАР ’’ налази се у Крушевцу. То је највећа и једна од најстаријих фабрика. У њој се производе: трактори за пољопривреду- гусеничари и точкаши, ваљци, багери, утоваривачи на точковима и гусеницама, ауто- дизалице, опрема за рударство и др. Машине које се производе у овој фабрици извозе се у многе државе широм света.


5995684

ХЕМИЈСКО - ГУМАРСКА ИНД. што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

,, ТРАЈАЛ ''

Хемијско-гумарска инд. ,, ТРАЈАЛ ’’ се налази у Крушевцу. То је једна од најстаријих и највећих фабрика ове врсте у нашој земљи. У саставу,, ТРАЈАЛА ’’ ради више фабрика.

1. фабрика гуме ,, ОБИЛИЋЕВО ’’- производи гуме за различита возила ( бицикле, моторе, кола, камионе, пољ. Машине...);

2. фабрика привредних експлозива- производи експлозиве који се користе у изградњи разних објеката;

3. фабрика заштитних средстава- производи средства за заштиту на раду, човекове околине...

4. фабрика радијалних гума ,, ТРАЈАЛ ’’- једна од најмодернијих ове врсте у свету.


5995684

,, ПЛИМА '' што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

,, ПЛИМА М ’’ и ,,ПЛИМА ПЕК ’’ су два комплекса у саставу ове фабрике. Пре приватизације ова фабрика се звала ,, БРАНКО ПЕРИШИЋ ’’ и производила јестива уља и прехрамбене производе. Сада је подељена на два постројења:

1. ,, ПЛИМА М ’’-прави уљане производе

2. ,, ПЛИМА ПЕК ’’-прави прехрамбене произвиде


5995684

ХЕМИЈСКА ИНДУСТРИЈА што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

,, ЖУПА ''

,, Жупа’’ се налази у Крушевцу. Основана је 1934. године. Прави пестициде и разне друге отрове за заштиту биљака од различитих штеточина.


5995684

Хемијска индустрија што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

,, Мерима ''

,, Мерима ’’ је једна од најстаријих и најпознатијих фабрика у Крушевцу. Основана је 1839. године. Фабрика је приватизована 2004. године, а купила ју је Немачка компанија ,, Хенкел ’’. У овој фабрици се производе: сапуни за умивање, прашак за прање рубља, пасте за зубе, различите креме за негу лица, миришљава уља и друго.


5995684

Фабрика алкохолних пића што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

,, Рубин ''

,, Рубин ’’ је највећа фабрика алкохолних пића у региону. Познат је по производњи разних врста вина (Розе, Цар Лазар, Вранац), као и неких жестоких пића (вињак, вотка). У саставу ове фабрике улази и познати хотел ,, РУБИН ’’.


5995684

Фабрика папира што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

,, Душан Петронијевић ''

У овој фабрици производе се таласасти картон, папир и амбалажа. Једна је од највећих фабрика ове врсте у региону. Приватизована је 2006. године и сада се зове

,, ДУРОПАК ’’.


5995684

Туризам и угоститељсво што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

Западно Поморавље је познат туристички крај у Републици Србији. Разноврстан рељеф, богат биљни и животињски свет, мноштво река, као и бројни споменици из ближе и даље прошлости веома погодују развоју туризма и угоститељства.


5995684

Копаоник што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

То је један од највећих и најлепших туристичких центара у нашем крају и Србији. Привлачан је за одмор и опоравак у свако доба године. На Копаонику је изграђено неколико хотела и одмаралишта. Познато је одмаралиште ,,Сунчана долина’’.

Одлични смучарски терени, изграђена успињача и други услови погодују развоју зимског туризма. Међутим, Копаоник као туристички центар ће се тек развити.


5995684

Врњачка Бања што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

У подножју шумовитог Гоча, између Краљева и Крушевца, налази се Врњачка Бања. Утонула је у зеленило паркова који се простиру на великој површини , пуни зимзеленог и листопадног дрвећа, украсног шибља, цвећа и зелених травњака. Паркови су испресецани стазама и путевима. Врњачка Бања је модерно насеље, добро опремљено лечилиште и најлепше туристичко место у нашем крају, са многобројним хотелима и радничким одмаралиштима. Чувени су и извори хладне лековите воде ,, Снежник ’’ и ,, Слатина ’’.


5995684

Излетиште на Јастрепцу што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

У близини Крушевца налазе се излетиште и радничко одмаралиште на Јастепцу. То је једно од најлепших излетишта у овом крају. Изграђено је више лепих хотела, вила и викендица. Све те зграде се налазе у густом зеленилу борове, букове и брезове шуме. Ту је и вештачко језеро створено преграђивањем Ломничке реке. У то одмаралиште током целе године долазе одрасли и деца из разних крајева наше земље да проведу одмор.


5995684

Рибарска Бања што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.- налази се на североисточној падина Јастрепца у долини Рибарске реке. Живописна околина Рибарске Бање омогућава пријатан одмор њеним посетиоцима . Бања је позната и као добро климатско лечилиште.

Јошаничка Бања- налази се на падинама Копаоника. Удаљена је 28 km од Рашке. Обилује четинарским и листопадним шумама. Позната је по топлој води . Температура воде виша је од 80°c, те се користи за загревање топлих леја у околини.


5995684

Робна размена што су: угоститељство и туризам, грађевинарство, саобраћај и трговина и занатство, запошљавају на хиљаде радника. У школама нашег краја ради велики број просветних радника: васпитача, учитеља, наставника и професора. О здрављу људи брину хиљаде здравствених радника: медицинских сестара, лабораната, фармацеута, лекара и стоматолога.

Укупна спољнотрговинска робна размена Расинског округа за првих једанаест месеци 2007. год. износи 448,04 милиона долара.

Вредност извезене робе износи 216,943 милиона долара, док укупан увоз износи 231,091 милиона долара.

У расинском округу у првих једанаест месеци 2007. године остварен је дефицит од 14,148 милиона долара. Покривеност увоза извозом у овом периоду изниси око 93,88%.


5995684

Најзначајнији спољнотрговински партнери у извозу Расинског округа за период јануар-новембар 2007. :

у милионима долара


5995684

Најзначајнији спољнотрговински партнери у увозу Расинског округа за период јануар-новембар 2007. :

у милионима долара


5995684

Спољнотрговинска размена са земљама у окружењу за период јануар-новембар 2007.

у милионима долара


5995684

Савремена технологија крушевачке привреде

- највиши еколошки стандарди

Изузетно место у оквиру Нафтне индустрије Републике Србије заузима Фабрика мазива Крушевац. Значајно је истићи, да су одређени производни програми који се остварују у НИС-ФАМ Крушевац, усмерени ка развојној експанзији и представљају пројекцију за 21.век. Поред стандардног програма, приоритет је дат фармацеутској делатности ( производњи лекова и других производа), биохемији, биогенетици и сл. Овакви правци развоја представљају изузетну извозну орјентацију. Овом предузећу то омогућује висок ниво аутоматизације и компјутеризације производње, на чијем ће се развоју и даље радити.


5995684

Значајно место у области хемијске инд. у производњи средстава за заштиту биља, индустриске соли, детерџената као и средстава за хигијену и козметику, заузимају ХИ ,,Жупа’’ и ХИ ,,Мерима’’.

Шумарству као значајном привредном, природном и еколошком потенцијалу на нашем подрчју, посветићемо у народном периоду још већу пажњу. Она мора бити усмерена, пре свега, ка развоју овог ресурса кроз׃ планско и стручно гајење,одржавање и експлатацију постојаћег шумског фонда. У том контексту је и еколошка заштита акумулације ,,Ћелије’’ и приобаља Расине, Западне Мораве и других водотока.


5995684

У општини Крушевац посебан значај придаје се прехрамбеној инд., производњи папира и амбалаже, текстилној инд. и развојним програмима предузећа׃ Рубин, Плима, Душан Петронијевић...


5995684

Модерна привреда и приватна својина

До доношења Закона о личном раду, развој ,,мале привреде’’ базирао се на програмима производње и развоја већих предузећа, програмима развоја месних заједница и потребама грађана. Развој производног занатства кретао се више спонтано, без јачег друштвеног усмеравања, како у производној, тако и у погледу обезбеђивања локација.


5995684

Занимљивости својина

# Данашња индустрија ,,Трајал’’ потиче од некадашње барутане, формиране 1889. године.

# Године 1910. пуштена је у саобраћај железничка пруга Сталаћ-Крушевац. Увреме старе Југославије у нашем крају није постојао ни један асфалтни пут.

# Ту где се данас налази Врњачка Бања пре око 100 година простирала се густа шума. Данашњег насеља није било, али су и тада и много пре тога постојали извори хладне и топле минералне воде. Постоје подаци да су се том водом пре више стотина година лечили Римљани, а затим и Турци. Данас Врњачка Бања располаже са више од 600 хектара паркова, који се брижљиво одржавају.


5995684

# Берба грожђа у Жупском виногорју почиње свечаношћу под називом ,,Жупска берба’’. Тога дана народ Жупе и читавог тог краја слави почетак брања слатких плодова винове лозе.

# Постоји мишљење да је Крушевац добио име од речи ,,крушац’’, што је, у ствари, назив за обли камен којим је зидан стари град. Стари Крушевац је био опасан дебелим зидовима од камена, као и многи други градови у оно време, како би се заштитио од непријетеља. Зидови ове тврђаве зидани су црвеним и белим каменом. Кад су Турци освојили Крушевац, променили су му име у Алаџа-Хисар, што, у ствари, значи Шарени Град.


5995684

Литература виногорју почиње свечаношћу под називом ,,Жупска берба’’. Тога дана народ Жупе и читавог тог краја слави почетак брања слатких плодова винове лозе.

# ,,ЗАПАДНО ПОМОРАВЉЕ’’

# ,,КРУШЕВАЦ И ОКОЛИНА’’

# ИНТЕРНЕТ

# ,,ИСТОРИЈА КРУШЕВЦА’’

Радили:

1. Милан Недељковић

5. Александар Тазић

2. Небојша Савић

6. Ненад Станковић

3. Јована Николић

7. Марјан Симоновић

4. Марија Симић

8. Алекса Павловић


ad