slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Кеопсова пирамида PowerPoint Presentation
Download Presentation
Кеопсова пирамида

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

Кеопсова пирамида - PowerPoint PPT Presentation


 • 104 Views
 • Uploaded on

Кеопсова пирамида.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Кеопсова пирамида' - raphaela-cochran


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Кеопсова пирамида (египатско име: Ахет Куфу - „Кеопсов хоризонт“, старогрч.ἡ μεγάλη Πύραμις τοῦ Хέοπος, лат.Magna PyramisCheopis) је највећа и најстарија од три пирамиде код Гизе и уједно највећа пирамида на свету. Често је називају једноставно„Велика пирамида“. Пирамида је изграђена као гробница египатског фараона четврте династије - Кеопса (Куфуа) у XXVI веку п. н. е. Заједно са Кефреновом и Микериновом пирамидом представља једино очувано античко светско чудо.

slide3

Висока је 138,75 метара, дужине 225 метара и обухвата површину од 5,3 хектара. На њој је радило 100.000 људи, двадесет година по три месеца годишње, и то у време поплаве Нила, када се није могла обрађивати земља. Радили су робови и сељаци. У Кеопсову пирамиду уграђено је око 2,5 милиона блокова, исклесаних у каменолому на десној обали Нила. Блокови су од кречњака, базалта и гранита.

slide4

 Камени блокови су били тешки од две до четири тоне (у просеку 2,5, максимално 7,5). Велики гранитни, неотесани блокови са којима је грађен плафон за краљевски салон, тежили су преко педесет тона. Према писању Херодота, припреме за градњу Кеопсове пирамиде трајале су више од двадесет година. Главни надзорник радова на Кеопсовој пирамиди био је вероватно Хемиуну, Кеопсов нећак.

slide5

Кеопсова пирамида је једина пирамида која има и узлазне и силазне ходнике. У њој постоје три до сада откривене одаје. Све се оне налaзе у центру пирамиде на њеној вертикалној оси. Од улаза, ходник дуг 18 метара води надоле и рачва се у два правца. Један крак води надоле до недовршене просторије која је исклесана у стени на којој почива пирамида. То је највећа просторија у Кеопсовој пирамиди, али потпуно недовршена. Други крак води до велике галерије (49 m x 3 m x 11 m), где се поново рачва. Један тунел води до „Краљичине одаје“ (ово име не одговара стварности, јер краљице нису сахрањиване у главној пирамиди), док други кривуда док се не сретне са ходником који се спушта. Мало предсобље води из Велике галерије до краљеве загробне одаје.

slide6

Размере пирамиде после настанка:

 • висина — 146,64 m
 • запремина — 2,58 милиона m³
 • маса 6,25 милиона тона
 • дужина страница:
  • западни — 230,357 m
  • источни — 230,391 m
  • северни — 230,251 m
  • јужни — 230,454 m
slide7

До данас, никомније јасно како су Египћани успели, са својим тадашњим примитивним алатима да изграденешто тако фасцинантно и беспрекорно. Многи архитекти су проучавали пирамиду, међу њима и познати француски архитекта Жан-Пјер Хоудин, међутим, није у потпуности јасно како је пирамида настала.

slide8

. Иако се сматра да Египћани нису знали број Пи у формалном облику, изгледа да су га у конструкцији ове грађевине користили прецизно. Иако се зна хемијски састав малтера од којег је настала ова пирамида, данас га није могуће произвести у идентичном саставу. Проглашена је са разлогом за једно од седам светских чуда.