Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Work with your teams to answer the questions! 3 highest teams win! Take notes as we go through the information- Cornell PowerPoint Presentation
Download Presentation
Work with your teams to answer the questions! 3 highest teams win! Take notes as we go through the information- Cornell

Work with your teams to answer the questions! 3 highest teams win! Take notes as we go through the information- Cornell

120 Views Download Presentation
Download Presentation

Work with your teams to answer the questions! 3 highest teams win! Take notes as we go through the information- Cornell

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. GAME: Character and Narrator • Work with your teams to answer the questions! • 3 highest teams win! • Take notes as we go through the information- Cornell notes, please!

  2. Characterization: stated vs. implied / direct vs. indirect • stated: directly and explicitly said • implied: Use context clues and details to help form your beliefs in what is being said. • Ex: - Bob was mad at Rob. (STATED) - Bob stared at Rob before shaking his head and walking away from him. (IMPLIED)

  3. WHITEBOARD • Doesn’t change • Changes • Villain • 1-2 traits • Star • Many traits • Protagonist • Antagonist • Static • Flat • Dynamic • Round 1. E 2. C 3. A 4. D 5. B 6. F

  4. WHITEBOARD “Sundays too my father got up early And put his clothes on in the blueblack cold,...” from “Those Winter Sundays” by Robert Hayden • motivation • dialogue • appearance • actions ANSWER: D

  5. WHITEBOARD • Label which statement is stated and which is implied: 1. Kelly looked at herself in the mirror for the hundredth time, making sure that every hair was in place. Her makeup was perfect and she smiled as she looked at her reflection. 2. Kelly was a narcissistic teenager who was vain about her looks. 1= implied; 2=stated

  6. WHITEBOARD “I must tell you, therefore, that it was I and I alone who had the idea for the great and daring Mouse Plot. We all have our moments of brilliance and glory, and this was mine.” from “Boy” by Roald Dahl • motivation • dialogue • appearance • actions ANSWER: A

  7. WHITEBOARD “‘You are forgetting who you are, Nina. I have seen you staring down at that boy’s house. You are heading for humiliation and pain.’ My mother said this in Spanish and in a resigned tone that surprised me, as if she had no intention of stopping me…” from “American History” By Judith Ortiz Cofer • motivation • dialogue • appearance • actions ANSWER: B

  8. BURN BABY BURN! • You dawdled and didn’t study enough; everyone lose 2 points!

  9. WHITEBOARD “She was a large woman with a large purse that had everything in it but a hammer and nails.” from “Thank You M’am” By Langston Hughes • motivation • dialogue • appearance • actions ANSWER: C

  10. WHITEBOARD Characterization: Direct or Indirect? “The little girl who lived down the lane was nasty to her neighbors.” ANSWER: DIRECT

  11. WHITEBOARD Which type of narrator is this? ANS: 1st person

  12. Third person “omniscient” narrator: • “omni” = all + “scient” = seeing  all-knowing

  13. Whose Point of View? #1 As the girl walked up the hill, she realized that the atmosphere was just too quiet. As the man saw her start up the hill, he moved quickly into the shelter of the huge old maple tree. If she saw him now, everything would be ruined. She thought she saw a shadow move high up on the slope, but when she looked again it was gone. The man thought if he could stay hidden until she came within range, she'd have to talk to him. The girl shuddered as she felt a silent threat pass over her. It felt like a cloud creeping over the sun. Third person omniscient narrator- knows both the man and the girl’s thoughts WHITEBOARD

  14. List 2 stories have we read Then, which POV? The Most Dangerous Game The Cask of Amontillado MDG: 3rd person Limited: Rainsford CoA: 1st person * How would the story change if the narrator was different? WHITEBOARD

  15. Whose Point of View? #2 As I walked up the hill, I realized that the atmosphere was just too quiet. There was no sound from the cardinal who was nearly always singing from the top of the maple tree. I thought I saw a shadow move high up on the slope, but when I looked again it was gone. Still, I shuddered as I felt a silent threat pass over me like a cloud over the sun. First person narrator WHITEBOARD

  16. WHITEBOARD Which type of narrator is this? ANS: 3rd person The author tells the story through the eyes of one main character and the focus does not shift from character to character.

  17. Rock on! Wahoo!! All of your hard work paid off. Double your score!

  18. As she walked up the hill, she realized that the atmosphere was just too quiet. There was no sound from the cardinal who she so often heard singing from the top of the maple tree. She thought she saw a shadow move high up on the slope, but when she looked again it was gone. Nevertheless, she shuddered as she felt a silent threat pass over her. It felt like a cloud creeping over the sun. Third person limited- we only know HER thoughts WHITEBOARD Whose Point of View? #3

  19. WHITEBOARD Which type of narrator is this? ANS: 3rd person The author knows all characters’ thoughts and feelings.