slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
TV or not TV PowerPoint Presentation
Download Presentation
TV or not TV

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 70

TV or not TV - PowerPoint PPT Presentation


 • 139 Views
 • Uploaded on

TV or not TV. Click aici pentru INFROMAŢII. De Silviu Ţuţuianu. Mai mult de 96% dintre americani au cel puţin un televizor!. Simţuri. Vizual Auditiv Olfactiv Gustativ Tactil. Cel mai mare impact îl are informaţia venită pe cale vizuală!. Psalmul televizorului.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

TV or not TV


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Presentation Transcript
  1. TV or not TV Click aici pentru INFROMAŢII De Silviu Ţuţuianu

  2. Mai mult de 96% dintre americani au cel puţin un televizor!

  3. Simţuri • Vizual • Auditiv • Olfactiv • Gustativ • Tactil

  4. Cel mai mare impact îl are informaţia venită pe cale vizuală!

  5. Psalmul televizorului Televizorul este păstorul meu, Totdeauna voi dori mai mult. El mă duce să mă întind pe sofa, Şi mă conduce departe de credinţă. Îmi distruge sufletul Şi mă povăţuieşte pe cărarea sexului şi a violenţei, din pricina numelui sponsorului. Chiar dacă ar fi să umblu prin valea responsabilităţilor creştine, nu va fi nici o întrerupere, căci televizorul este cu mine. Cablul şi telecomanda lui mă mângâie. Îmi întinde înainte o reclamă în faţa lumescului meu, Îmi unge capul cu umanism şi consumatorism. Pofta mea este plină de dă peste ea. Da, lenea şi ignoranţa mă vor însoţi în toate zilele vieţii mele şi voi locui în casă uitându-mă la televizor până la sfârşitul zilelor mele.

  6. Avantajele TV • Cultură • Informare • Diverisment • Muzică • Limbi străine

  7. Dezvantajele TV

  8. 1. Reduce interesul pentru cultură Ne cultivăm prin televizor? Nimeni nu ajunge om de cultură pierzând timpul in faţa micului ecran, ci lecturând cărţi, tocindu-şi coatele. Televizorul caută cu insucces să i se substituie actului de cultură; s-a observat că dispare interesul pentru carte la copiii ce-şi petrec timpul in faţa televizorului. Pr. Toma Stoica

  9. În alte părţi, părinţii care vor să-şi educe cu adevărat copiii pur şi simplu renunţă la televizor. În Canada, în America, profesorii universitari care au copii, nu au televizor… Evenimentul Zilei, 6 mai 2003

  10. Scopul televizorului nu este cultura sau formarea intelectuală, ci divertismentul, plăcerea, distracţia imediată, ca să răspundă dorinţei vulgului. Chiar şi emisiunile serioase, documentarele, rar pot să scape de exigenţa divertismentului care limitează şi chiar exclude necesarul didactic. Dovada este că nici unul din cei ce au stăruit în emisiunile TV nu au avansat cu nimic în cultură. “Doar omul cult poate găsi vreun beneficiu în TV…”

  11. Puterea ei de a acoperi într-o jumătate de oră spaţii şi epoci, pe care o viaţă de om nu le poate cuprinde, dă spectatorului impresia că este, la rândul său, suspendat într-o dimensiune superioară e existenţei, că poate cunoaşte, supraveghea şi, de ce nu, chiar controla realităţi din cele mai îndepărtate. Realitatea neputinţei individuale este, în acest fel, camuflată abil sub dreptul la informare. Mai mult, noţiunile de apropiere sau depărtare sunt abolite, de vreme de imaginile din Extremul Orient sau de pe Lună se amestecă laolaltă cu cele filmate în mahalaua urbei. Toate devin egale şi, în final, indiferente telespectatorului echidistant. Cristian Pantelimon (sociolog)

  12. 2. Efect hipnotic Elemente comune: • Concentrarea privirii asupra unui punct fix • Concentrarea minţii asupra unui singur element • Pierderea fundalului • Semiîntuneric • O lumină slabă, pâlpâitoare • Derularea rapidă a unor elemente neaşteptate fără posibilitatea de a analiza şi a interpreta conştient detaliul.

  13. 3. Slăbeşte puterea creierului Privitul la televizor nu constituie nici o activitate mintală.

  14. 4. Promovează obiceiuri nesănătoase Un motiv principal pentru consumul de alcool şi droguri este acela că telespectatorii de filme tari au fost obişnuiţi să privească imagini vii şi rapide, dar să trăiască ca nişte paraziţi. Aproape că nu mai au nici o identitate şi, ca urmare, se simt goi în interior. Ei sunt plictisiţi în toate relaţiile lor pentru că acestea sunt superficiale, şi atunci sunt pregătiţi pentru droguri tari, care, asemenea televizorului, le oferă senzaţii, fără să fie nevoiţi să lucreze pentru ele. Richard Frederiks, (profesor la Union Colege, Columbia)

  15. Datorită mass-media, majoritatea copiilor văd consumându-se peste 75.000 de băuturi alcoolice înainte de a ajunge la vârsta consumului de alcool. Joe L. Wheeler Conform unor statistici recente, în Bucureşti, 20.000 persoane sunt consumatoare de droguri. Majoritatea sunt tineri cu vârsta mai mică de 25 ani, ceea ce însemnă că jumătate din tinerii cu vârsta până în 25 ani sunt consumatori de droguri.

  16. 5. Încurajează obezitatea Privitul la TV nu constituie nici o activitate psihică, dar ocupă în jur de 26 ore săptămânal pentru cei mai mulţi copii. Pe lângă creşterea pasivităţii în această privinţă, televizorul încetineşte metabolismul mai mult decât atunci când stai pur şi simplu în cameră pentru a te odihni. Astfel, riscul obezităţii devine mult mai ridicat.

  17. 6. Încurajează melancolia (visarea) Visarea ≠creativitatea ingenioasă Cei câţiva studenţi care au crescut fără televizor sunt mai creativi şi învaţă mai repede decât ceilalţi colegi ai lor.

  18. 7. Slăbeşte creativitatea În mod sigur, studenţii care sunt cei mai eficienţi, cei mai creativi în termenii priceperii lor în acest domeniu, sun aceia, aproape fără excepţie, care au fost ocoliţi de mass-media în primii lor ani din viaţă. Partea celaltă a monedei: cu cât au fost expuşi mai mult programelor de televiziune, cu atât mai puţini sunt creativi, chiar în folosirea mass-media, în publicitate, etc. Joe L. Wheelr, Te uiţi şi… pierzi!

  19. 8. Reduce puterea de discernământ

  20. Spectatorii TV – 50% detectează minciuna • Cititorii de ziare – 64% detectează minciuna • Ascultătorii radio – 73% detectează minciuna

  21. 9. Întăreşte pasivitatea Nu îi putem ajuta în nici un fel prin TV pe copiii subnutriţi din Somalia, pe soldaţii din război, pe oamenii bolnavi, etc. Se creează o stare de “nu pot face nimic”, stare ce va funcţiona şi în cazurile reale.

  22. 10. Conduce la privirea violenţei cu seninătate Televiziunea insensibilizează, tot prezentându-ţi imagini dure şi comportamente, haideţi să le spunem neconformiste, dacă nu chiar deplasate, deculpabilizează atitudini şi gesturi. Prof. Florin Tudose (psihoterapeut)

  23. Televiziunea nu numai că nu trece cu vederea violenţa, ci ea o susţine. Când o reţea de televiziune sau cinema începe să scadă în sondajele de audienţă, prima sugestie care este dată în mod invariabil, are de a face cu prezentarea violenţei.

  24. Programele TV pentru copii includ de şase ori mai multă violenţă decât programele pentru adulţi, mai ales desenele animate. Acum, în programele pentru copii, se dă un act de agresiune la 1-2 minute. • Într-un singur an, copilul vostru va vedea echivalentul a douăzeci şi două de zile de cursuri despre război. • Copii de patru ani, privesc la televizor, până la opt mii de fapte violente pe an.

  25. crime Într-un sondaj recent A.B.C., 22% dintre criminalii tineri au admis că omorurile pe care le-au săvârşit erau după modelul celor văzute la televizor. Televiziunea este direct responsabilă pentru jumătate din cele 20.000 de omucideriînregistrate în fiecare an…

  26. 11. Copiii devin mai iritabili Copiii telespectatori au recunoscut că televizorul îi încurajează să nu-şi respecte părinţii, să mintă şi să-şi însuşească un comportament agresiv.

  27. 12. Creşte agresivitatea Agresivitatea verbală a scăzut 32% Agresivitatea împotriva obiectelor a scăzut 52% Agresivitatea împotriva altor persoane a scăzut 48%

  28. 13. Promovarea sexualităţii Se constată o scădere tot mai rapidă a vârstei primului contact sexual.

  29. Imaginea sexy determină raţiunea să treacă încet prin etapele următoare: la început respinge ceea ce a văzut, apoi accepta imaginea, si la urma o aproba - bariera raţiunii a fost doborâta. De ce în primul rând desfrânare şi nu alte păcate? Nimic nu-l desfigurează pe om sufleteşte atât de mult ca desfrânarea, nimic nu-l distruge mai repede şi ireversibil, nimic nu-L scârbeşte pe Dumnezeu la un om mai mult decât păcatul acesta. Pr. Toma Stoica

  30. 14. Produce dependenţă

  31. 15. Pierdere de timp S-a constatat că majoritatea preşcolarilor au petrecut cinci mii de ore la televizor înainte de a intra în clasa întâi. Aceasta înseamnă mai mult decât timpul de a absolvi clasa întâi Majoritatea absolvenţilor liceului au petrecut optsprezece mii de ore în faţa televizorului (cu cinci mii de ore mai mult decât au petrecut în clasă).

  32. Timpul nostru aparţine lui Dumnezeu. Fiecare clipă este a Lui şi noi ne găsim sub cea mai solemnă educaţie, să-l folosim spre slava Lui. Despre nici un talent pe care ni l-a dat nu ne va cere un raport mai amănunţit, decât de timpul nostru. Ellen G. White, Parabolele Domnului Hristos, p. 230

  33. 16. Scade comunicarea în familie Nimeni nu trebuie să fie surprins de faptul că două treimi din căsătorii se încheie cu divorţ, pentru că neimplicarea este trăsătura spectatorilor TV. Şi la televizor, nimeni nu discută prea mult problemele şi soluţiile.Joe L. Wheeler

  34. Televizorul a ajuns un membru al familiei, monopolizând comunicarea. Georg Gernber (sociolog american)

  35. 17. Afectează viaţa spirituală Televizorul nu are rolul de divertisment, informaţie, cultură, etc., ci de a forma un om nou, spălat de tot ce e bun. Televizorul desfiinţează pentru totdeauna pe Dumnezeu din sufletul omului şi Îl înlocuieşte cu toate pornirile drăceşti. Televizorul nu introduce în om o singură patimă, ci toate patimile mari: sodomia, curvia, iubirea de bani, setea de sânge, hula împotriva Duhului Sfânt, egoismul, setea de putere şi de slava deşartă, şi patimile mici (care de fapt nu sunt mici): lenea, judecata aproapelui, superficialitatea, curiozitatea nefolositoare. Pr. Toma Stoica

  36. Studiile unor psihologi, sociologi, şi medici americani au arătat că prin intermediul televizorului se transmit foarte uşor sentimente negative: frică, ură, mânie, poftă, groază, aprindere trupească, şi foarte greu sentimente pozitive ca: dragoste, pace şi linişte.

  37. 18. Mamipulare Răul este că televizorul devine, dintr-un mijloc de divertisment, stăpânul întregii noastre vieţi, care ne porunceşte cum să ne îmbrăcăm, ce să mâncăm, cum să vorbim, cum să gândim (Pro TV-ul te hraneşte, Pro TV-ul te îmbracă, Pro TV-ul te însoară, Pro TV­ul te îngroapă). Pr. Toma Stoica

  38. Teoria glonţului magic Pătrunzând de uşor în conştiinţe, mesajul presei ar fi un instrument “vrăjit” pentru modelarea opiniei publice. Astfel, “glonţul magic” reprezentat de mass-media ar funcţiona ca un declanşator de comportament social “programat”, fiind de ajuns o companie de presă bine construită pentru a obţine imediat orientarea atitudinii şi comportamentului publicului în direcţia dorită. Melvin de Fleur

  39. Modelul hegemonic Conform acestei teorii, clasele dominante îşi exprimă puterea prin impunerea ideologiei lor în forma unor adevăruri generale, neutre, universal valabile. Supuse unui asemenea bombardament, prin instituţii care sunt “producătoare de semnificaţii, cunoştinţe şi valori”, clasele dominate asimilează această reprezentare, părtinitoare şi, în ultimă instanţă, defavorabilă lor, ca şi cum ar fi una naturală, inevitabilă, eternă şi nediscutabilă.

  40. Distruge priorităţile • Când ajungi să depinzi de un program TV prestabilit, nu mai eşti un om liber, ci rob. Iar prin fascinaţia pe care o exercită, emisiunile TV ajung pe nesimţite să înlocuiască ţintele din viaţă. Cristescu L. • Există o relaţie de înlănţuire între priorităţile stabilite de presă şi cele asumate de individ.

  41. 19. Produce stres Pe de alta parte, zvonurile ("in ziua cutare va fi un cutremur devastator", "iarna aceasta va fi polara" etc.) terorizează, stresează pe bieţii oameni care doresc sa afle ultimele noutăţi. Televizorul este un puternic factor de stres. Pr. Toma Stoica

  42. Televiziunea a devenit un drog pentru că este singura alternativă de distracţie pentru milioane de români. Din cutia cu ecran de sticlă din colţul camerei eşti asaltat de lumi total diferite, eroi şi telenovele fără sfârşit. Pervers, tubul catodic suplineşte lipsa de aventuri din viaţa noastră. Îţi oferă cel mai mare drog: visul cu ochii deschişi. 13 aprilie 2003 . 20. Drog

  43. Toate aceste produse mass-media răspund nevoii oamenilor de relaxare, de odihnă, de evadare din grijile cotidiene. Consumul de divertisment nu răspunde numai dorinţei de relaxare şi refacere după oboseala zilei de activitate; din altă perspectivă, el satisface nevoia omului de a scăpa de sub presiunea cotidianului, de a evada şi de a găsi refugiu într-o lume imaginară.

  44. Prin divertisment, omul regăseşte imaginea a ceea ce se teme să fie şi a ceea ce îşi mărturiseşte că visează să fie. Astfel, se creează o lume superficială, care permite evadarea şi oferă totodată o doză uşoară de informare. Aceasta este “funcţia terapeutică” sau “funcţia cathartică (purificatoare)” a presei. Jean Cazneuve (sociolog)

  45. O facem pentru a ne ocupa timpul, pentru a fugi de singurătate, de noi înşine sau de gândurile noastre, pentru a evada dintr-o relaţie nefericită. În final, rezultatul e acelaşi. Conştienţi sau nu, înlocuim realitatea cotidiană refugiindu-ne într-o lume a fanteziilor, mai interesantă, mai bogată, mai condimentată. Oliva Movanu (psihoterapeut)

  46. Evaluarea programelor TV

  47. Pe de alta parte, zvonurile ("in ziua cutare va fi un cutremur devastator", "iarna aceasta va fi polara" etc.) terorizeaza, streseaza pe bietii oameni care doresc sa afle ultimele noutati. Televizorul este un puternic factor de stres. Pr. Toma Stoica ŞTIRI

  48. Orice act de informare (pe plan mintal) are o consecinţă profundă, de formare (pe plan psihologic şi spiritual). Lucian Cristescu ŞTIRI