10 megye m zeum n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
10 megye múzeum PowerPoint Presentation
Download Presentation
10 megye múzeum

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

10 megye múzeum - PowerPoint PPT Presentation


  • 105 Views
  • Uploaded on

Múzeumok. 10 megye múzeum. Munkácsy Mihály Múzeum (Békéscsaba).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '10 megye múzeum' - piper


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
10 megye m zeum

Múzeumok

10 megye múzeum

munk csy mih ly m zeum b k scsaba
Munkácsy Mihály Múzeum(Békéscsaba)

A Munkácsy Mihály Múzeum Békés megye megyei múzeuma, 1899-ben alapította a Békéscsabai Múzeumi Egyesület. A közeli múltban mintegy 170 ezer régészeti, 10 ezer néprajzi, 5500 képzőművészeti, 4500 történeti és több ezer természettudományi múzeumi tárggyal rendelkeztek, amely folyamatosan gyarapszik.

sz pm v szeti m zeum budapest
Szépművészeti Múzeum (Budapest)

A Szépművészeti Múzeum állami alapítású és fenntartású országos múzeum Budapesten, épülete a Hősök tere műemlék együttesének része. Gyűjteményeiben, melyek az európai képzőművészet minden korszakába bepillantást engednek, a leghíresebb művészek alkotásai is megtalálhatók, műtárgyainak száma jóval meghaladja a százezret.

j sa andr s m zeum ny regyh za
Jósa András Múzeum (Nyíregyháza)

A megye legrégibb, 1868-ban alapított közművelődési és tudományos intézménye, az 1918 óta Jósa András nevét viselő megyei múzeum mellett ma hat tájmúzeum, két helytörténeti gyűjtemény, négy emlékház és kiállítóhely alkotja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat által fenntartott múzeumi szervezetet. A nyíregyházi megyei múzeum európai hírű régészeti gyűjteményét Jósa András ,Szabolcs vármegye egykori tiszti főorvosa alapozta meg.

d ri m zeum debrecen
Déri múzeum (Debrecen)

A Déri Múzeum épülete Györgyi Dénes ízig-vérig neobarokk épületei közé tartozik.

Az épületnél a tervezők szabadabban érvényesíthették elképzeléseiket, s a történeti formákkal épült múzeum – előtte Medgyessy szobraival - mindmáig Debrecen belvárosának ékessége.Természettudományi gyűjteménye 3000 egyedi muzeális darabot, s 20 ezer ún. szekrénykataszterként leltározott anyagot tartalmaz. A régészeti tár 60 ezer körüli kiváló paleolit-, neolit- és népvándorlás kori lelete, a történeti anyag 40 ezer, a néprajzi gyűjtemény 22 ezer körüli, a képzőművészet 10 ezer, az iparművészeti anyag 20 ezer muzeális tárgyat mondhat magáénak.

szent istv n kir ly m zeum sz kesfeh rv r
Szent István király múzeum (Székesfehérvár)

A székesfehérvári Szent István Király Múzeum, mely egyben a Fejér Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Magyar Nemzeti Múzeum után Magyarország egyik legnagyobb múzeumi gyűjteményét őrzi.Az 1873-ban alapított közgyűjtemény jelentős régészeti, néprajzi, újkortörténeti és páratlan XX. századi képzőművészeti anyagát a múzeum tudományos kutatói a gyűjtést és feldolgozás követően állandó és időszaki kiállításokon tárják a látogatók elé.

zsolnay m zeum p cs
Pécs legrégebbi épületében, az 1477-ben épült egykori nagypréposti házban, a Káptalan u. 2. szám alatt található a Zsolnay Múzeum. A ház homlokzatán, a vakolat megbontása után helyenként láthatóvá vált a homlokzat eredeti, reneszánsz-kori festése. A kiállítás a világhírű Zsolnay kerámiák történetét és jellegzetes darabjait mutatja be, megismertet a család történetével, és áttekintést ad a gyár tervezőművészeinek munkásságáról.Zsolnay múzeum (Pécs)
n gr di t rt neti m zeum salg tarj n
Nógrádi Történeti Múzeum(Salgótarján)

Salgótarjánban 1959-ben nyílt meg az első múzeum a nagyközönség előtt. Előzményeiaz 1920-as évek múzeumalapító kezdeményezéseire vezetnek vissza és dr.DornyaiBéla nevéhez kötődnek.1969-től  a Nógrád Megyei Múzeumi Szervezet központja. 1980-ban költözött új épületbe, mely 2006-ban műemléki védettséget kapott. "A védetté nyílvánítás célja a Magyar Géza tervei szerint 1975-1980 között épült modern stílusú múzeumépület építészeti, városképi értékeinek megőrzése."Gyűjtőkörébe tartoznak az újkori történeti múzeológia szakágai.

klapka gy rgy m zeum kom rom
Klapka György Múzeum (Komárom)

1966-ban alakult meg a komáromi Klapka György Múzeum, melynek vezetője a múzeumügy évtizedek óta elkötelezett híve, Kecskés László lett.1965-ben nyílt meg a római kőtár, 1987-ben pedig a Dr. Juba Ferenc magyar tengerészettörténeti gyűjtemény

soproni m zeum
Soproni Múzeum

1867-ben alakították meg Sopronban a Régészeti Egyesületet, a következő évben pedig a múzeumot. A Városi Múzeumnak 1913-ig nem volt állandó otthona; ekkor a Lenck-villában helyezték el (ahol most a néprajzi kiállítás van). Az 1960-as évektől újabb épületekkel és gyűjteményekkel gyarapodott. A Storno-ház első emeletén látható a Sopron város és Sopron megye újkori története című kiállítás. Sopron és a vármegye új és legújabb kori történetének történelmi emlékeit, dokumentumait 1867 óta gyűjtik.