Download
unit 2 measurement n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Unit 2 - Measurement PowerPoint Presentation
Download Presentation
Unit 2 - Measurement

Unit 2 - Measurement

291 Views Download Presentation
Download Presentation

Unit 2 - Measurement

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Unit 2 - Measurement Review

  2. 1. What temperature scale has no negative temperatures? A. Fahrenheit B. Celsius C. Kelvin D. None of the above

  3. 2. What is the quantity 0.0075 meters expressed in centimeters? A. .75 cm B. .075 cm C. 75 cm D. 7.5 cm

  4. 3. Which of the following is NOT correct? A. 100 cg = 1 g B. 10 kg = 1 g C. 1000 mg = 1 g D. 1,000,000 g = 1 Mg

  5. 4. The chief advantage of the metric system over other systems is ___. A. It is based on the power of 10. B. It is based on the power of 100. C. It is known and used world wide. D. Both A and C

  6. 5. When multiplying and dividing measured quantities, what is the rule for significant figures? A. Your answer has the same number of sig figs as the quantity with the least number of sig figs. B. Your answer has the same number of sig figs as the quantity with the most number of sig figs. C. Your answer has the same number of sig figs as the quantity with the least number of decimal places. D. Your answer has the same number of sig figs as the quantity with the most number of decimal places.

  7. 6. The expression of 5008 km in scientific notation is ____. A. 5008 x 100 B. 5.008 x 102 C. 50.08 x 103 D. 5.008 x 103

  8. 7. What is the measurement of absolute zero measured in oC? A. 273 oC B. -273 oC C. 0 oC D. 373 oC

  9. 8. Which of the following measurements is expressed to three significant figures? A. .003 B. .00300 C. .030 D. 1.0300

  10. 9. Density is found by dividing ____. A. Mass by volume. B. Volume by mass C. Mass by area D. Area by volume

  11. 10. Which of the following is the smallest? A. 1 liter B. 1 milliliter C. 1 microliter D. 1 megaliter

  12. 11. The closeness of a measurement to its true value is a measure of its __. A. precision B. accuracy

  13. 12. What is the product of 2.2 mm and 5.00 mm, using the correct number of significant figures? A. 11 B. 11.0 C. 10. D. 10

  14. 13. Express the sum of 7.68 m and 5.0 m, using the correct number of significant figures. A. 13 B. 12.6 C. 12.7 D. 12.68

  15. 14. What is the SI base unit of mass? A. gram B. kilogram C. milligram D. pound

  16. 15. Express in scientific notation the following: 0.000 000 000 154 m. A. 1.54 x 10-11 B. 1.54 x 1010 C. 1.54 x 10-10 D. 154 x 10-12

  17. 16. Which group of measurements is most precise? A. 2 g, 3 g, 4 g B. 2 g, 2.5 g, 3 g C. 2.10 g, 2.11 g, 2.09 g D. 20 g, 30 g, 40 g

  18. 17. What is the value 111.009 mm rounded off to four significant figures? A. 111.009 B. 111.1 C. 111 D. 111.0

  19. 18. What is the volume of 45.6 g of silver, if the density is 10.5 g/mL? A. 4.34 g B. .230 g C. 479 g D. 1.00 g

  20. 19. Which of the following units is NOT an official SI base unit? A. kilogram B. meter C. liter D. ampere

  21. 20. In the measurement 0.503 L, which digit is the estimated digit? A. The 5 B. The 0 C. The 3 D. All of them are estimated

  22. 21. What is the temperature 128 K expressed in degrees Celsius? A. 75 B. -208 C. 401 D. -145

  23. 22. Round off the value 0.003 095 m to three significant figures. A. .00309 B. .00310 C. .00300 D. .003

  24. 23. What is the density of an object having a mass of 4.0 g and a volume of 39.0 cubic centimeters? A. .103 g/cm3 B. .1026 g/cm3 C. .1 g/cm3 D. .10 g/cm3

  25. 24. Which of the following would classify as a qualitative observation? A. The volume in the beaker is 15 mL. B. The mass of the paper clip is .500 g. C. The desk is 1.5 m long. D. The litmus paper turned red.

  26. 25. What is used to express the precision of an instrument? A. zeros B. Significant figures C. decimals D. Lines over zeros

  27. ANSWERS 1. C 10. C 19. C 2. A 11. B 20. C 3. B 12. A 21. D 4. D 13. C 22. B 5. A 14. B 23. D 6. D 15. C 24. D 7. B 16. C 25. B 8. B 17. D 9. A 18. A