published by pearson education india authored by edgar thorpe showick thorpe n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe PowerPoint Presentation
Download Presentation
Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 25

Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe - PowerPoint PPT Presentation


  • 109 Views
  • Uploaded on

Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe. PART 2: Glimpses of the world Topics Covered Slide Numbers 1 Important events of the world history [1-17] 2 Important Battles [18-25]. Question 1: The French Revolution took place in the reign of ?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Published by Pearson Education India Authored by Edgar Thorpe & Showick Thorpe' - phaedra-calliope


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
published by pearson education india authored by edgar thorpe showick thorpe

Published byPearson Education IndiaAuthored byEdgar Thorpe & Showick Thorpe

PART 2: Glimpses of the world Topics CoveredSlide Numbers

1 Important events of the world history [1-17]

2 Important Battles [18-25]

question 1 the french revolution took place in the reign of
Question 1: The French Revolution took place in the reign of ?

Answer: King Louis XVI.

Extra Fact Punch:

French Revolution started in 1789 and ended in 1793.

question 2 revolution took place in 1917
Question 2: ________ revolution took place in 1917.

Answer: Russian.

Extra Fact Punch:

In 1917 United states also entered the world war.

question 3 nato was formed in
Question 3: NATO was formed in _____.

Answer: 1949.

Extra Fact Punch:

NATO stands for North Atlantic Treaty Organization.

question 4 wheel was invented in
Question 4: Wheel was invented in.

Answer: BC 5000.

Extra Fact Punch:

Invention of the first written language also took place.

question 5 first olympics took place in
Question 5: First Olympics took place in _______.

Answer: BC 776.

Extra Fact Punch:

Olympics took place in the city of Olympia in Greece.

question 6 the great wall of china was built by
Question 6: The Great wall of China was built by______.

Answer: Shih Huang Ti.

Extra Fact Punch:

It was built in BC 215.

question 7 is known as the founder of isalm
Question 7: _________ is known as the founder of Isalm.

Answer: Prophet Mohammed (Mecca).

Extra Fact Punch:

Prophet Mohammed was born in 570 AD.

question 8 first book was printed in 868 ad the title of the book was
Question 8: First book was printed in 868 AD ,the title of the book was_______.

Answer: Diamond Sutra.

Extra Fact Punch:

It is a Buddhist scripture.

question 9 magna carta was signed in
Question 9: Magna Carta was signed in________.

Answer: 1215 AD.

Extra Fact Punch:

Magna Carta is a historical document curbing the King’s power.

question 10 opium war was between and
Question 10: Opium war was between________ and _______.

Answer: Britain and China in 1840.

Extra Fact Punch:

Opium was illegally traded by the British and the Chinese merchants.

question 11 who wrote communist manifesto
Question 11: Who wrote Communist Manifesto?

Answer: Karl Marx.

Extra Fact Punch:

He wrote it in the year 1848.

question 12 the youngest president in the history of usa was
Question 12: The youngest President in the history of USA was_________.

Answer: Theodore Roosevelt.

Extra Fact Punch:

He became the youngest president in 1901.

question 13 origin of species was published by
Question 13: ‘Origin of Species’ was published by _______.

Answer: Darwin.

Extra Fact Punch:

It was published in 1859.

question 14 first human heart transplant operation was conducted by
Question 14: First Human Heart transplant operation was conducted by_________.

Answer: Dr. Christian Barnard in 1967.

Extra Fact Punch:

The heart was donated by Denise Daniel.

question 15 in which year did india conduct its first ever nuclear blast
Question 15: In which year did India conduct its first ever nuclear blast?

Answer: 1974.

Extra Fact Punch:

Blast at Pokhran in Rajasthan (Thar desert).

question 16 first test tube baby was born in
Question 16: First test tube baby was born in______.

Answer: 1978.

Extra Fact Punch:

Louis brown in Lancashine.

question 17 war of roses is associated with
Question 17: ‘War of roses’ is associated with.

Answer: Civil war of England.

Extra Fact Punch:

It was fought in 1455-1485.

question 18 hundred year war was fought between
Question 18: Hundred year war was fought between______&_____.

Answer: France & England.

Extra Fact Punch:

It was started by Henry V.

question 19 queen maria theresa is associated with which war
Question 19: Queen Maria Theresa is associated with which war?

Answer: War of Austrian.

Extra Fact Punch:

Maria Theresa was daughter of Charles VII.

question 20 battle of waterloo was fought in
Question 20: Battle of waterloo was fought in.

Answer: 1815.

Extra Fact Punch:

The British forces led by Duke of Wellington defeated French forces by Napoleon Bonaparte.

question 21 first china war is also known as
Question 21: First China war is also known as ______.

Answer: Opium war.

Extra Fact Punch:

it was a trade war between China and Britain.

question 22 kargil war was fought between
Question 22: Kargil war was fought between______&_____.

Answer: India and Pakistan.

Extra Fact Punch:

Kargil war was fought in1999.

question 23 six day war is regarded as shortest war in history it is known as
Question 23: Six day war is regarded as shortest war in History. It is known as______.

Answer: Israel-Arab war .

Extra Fact Punch:

Arab forces were led by Egypt, Syria and Jordan were defeated.

question 24 world war 1 began in 1914 when did world war ii commence
Question 24: World War 1 began in 1914. When did world war II commence?

Answer: In 1939.

Extra Fact Punch:

Japan suffered the maximum in the World War II.