Solarne elije
Download
1 / 17

Solarne ?elije - PowerPoint PPT Presentation


 • 260 Views
 • Uploaded on

Solarne ćelije. Ivan Babić R: 2725. Uvod.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Solarne ?elije' - peri


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Solarne elije

Solarne ćelije

Ivan Babić

R: 2725


Solarne celije
Uvod

 • Unutar Sunca, materija se neprestano pretvara u energiju. Procesom nuklearne fuzije svaki sat prema Zemlji se odašilja 100 000 000 000 000 kW energije. Potrebno je tek 8 minuta da prijeđe udaljenost do Zemlje, a ono što stigne, 10 000 puta nadmašuje trenutnu globalnu potrebu za energijom.


Solarne celije

 • Osim što zagrijava površinu našeg planeta, uzrokuje i gibanje zraka oko Zemlje stvarajući još jedan izvor energije - snaga vjetra. Vjetar pokreće more i stvara snažne valove koji se opet mogu koristiti – snaga valova. Sunčeva energija omogućuje i kružni tok vode – snaga tekuće vode. I na kraju direktno prikupljanje solarne energije, koja je neiscrpna, ne zagađuje, bezopasna je, tiha i čista.


Povijest
Povijest gibanje zraka oko Zemlje stvarajući još jedan izvor energije - snaga vjetra. Vjetar pokreće more i stvara snažne valove koji se opet mogu koristiti – snaga valova. Sunčeva energija omogućuje i kružni tok vode – snaga tekuće vode. I na kraju direktno prikupljanje solarne energije, koja je neiscrpna, ne zagađuje, bezopasna je, tiha i čista.

 • Razvoj solarnih ćelija počinje 1839. istraživanjima francuskog fizičara Becquerela. On je primijetio fotovoltaični efekt dok je eksperimentirao sa čvrstim elektrodama u otopini elektrolita kad se stvorio napon prilikom izlaganja elektrode svjetlu. Efekt je prvo proučavan u krutinama, kao sto je selen (Hertz, 1870). Kao rezultat, selen je uskoro usvojen u fotografiji, u uređajima za mjerenje svjetlosti.


Solarne celije

 • Prvom originalnom solarnom ćelijom smatra se ona izrađena 1883. god. (Fritz) od selena kao poluvodiča s vrlo tankim slojem zlata. Ove rane ćelije imale su učinkoviost pretvorbe energije manju od 1%. Nedostatak je smanjen razvojem solarnih ćelija od silicija (Ohl, 1941.). 13 godina kasnije tri američka istraživača demonstrirala su silicijsku solarnu ćeliju sposobnu za 6%-tnu učinkovitost pri pretvorbi energije iz direktnih sunčevih zraka; Pearson, Fuller i Chapin konstruirali su uređaj od nekoliko silicijskih pločica (veličine žileta) koji je uhvatio slobodne elektrone i pretvorio ih u električnu struju.


Solarne celije

 • Najveći korak prema komercijalizaciji PV ćelija poduzet je pedesetih godina prošlog stoljeća u Bell laboratorijima u New Yorku kad je razvijen Czochralskijev proces za proizvodnju kristaličnog silicija visoke čistoće, a javno korištenje Bellove solarne baterije započelo je u listopadu 1955. godine.

FN ćelija iz 1960. godine.


Solarne elije1
Solarne ćelije pedesetih godina prošlog stoljeća u Bell laboratorijima u New Yorku kad je razvijen Czochralskijev proces za proizvodnju kristaličnog silicij

 • Solarne ćelije se sastoje od poluvodiča (najčešće silicija) koji apsorbira sunčevu svjetlost. Silicij se grije na ekstremne temperature te mu se dodaju bor i fosfor čime se stvara nestabilna okolina unutar ćelije.

 • Da bi se pojasnilo kako “radi” fotovoltaična ćelija potrebno je nešto reči o poluvodičima.

  Materijali se po svojstvu električne provodljivosti dijele navodiče (uglavnom metali),poluvodiče (Si, Ge, GaAs, GaP...) i izolatore. Poluvodiči su izolatori na temperaturi apsolutne nule,a s porastom temperature eksponencijalno se povećava broj nosilaca naboja koji mogu provoditi

  električnu struju.


Solarne celije

 • Sunčeva energija uzrokuje izlazak elektrona iz atoma i njihovo kretanje kroz materijal između dva suprotno nabijena sloja čime se stvara električna struja. Osnovni napon koji se dobije po pojedinoj ćeliji ovisi o vrsti materijala i načinu izrade i obično iznosi oko 1V.


Solarne celije

 • Povezivanjem više fotovoltaičnih (solarnih) ćelija i njihovim kombinacijama proizvode se fotovoltaični paneli s uobičajnim radnim naponima od 12 ili 24V istosmjernog napona (DC).

 • Snaga takvih panela direktno ovisi o ukupnoj površini svih ćelija. Tipičan solarni panel snage 80 – 100W i napona 12V DC ima dimenzije 100cm x 50 cm.

 • Cijena električne energije iz fotovoltaičnih panela je zbog upotrebe posebnih materijala i visoke tehnologije izrade dosta veća (gotovo faktor 2x) od cijene iz konvencionalnih izvora, ali zato je to vrlo čisti oblik i vrlo rasprostranjen oblik energije te vrlo isplativ u područjima gdje nema klasične električne infrastrukture.


Solarne celije

Tablica: Odnos stvaranja stakleničkih plinova za pojedine oblike izvora energije


Solarne celije

 • Po načinu izrade fotoivoltaične ćelije se dijele stvaraju stakleničke plinove, nisu radioaktivni i nemaju pokretnih dijelova (ne stvaraju buku) te nisu opasni za rukovanje. na:

  - monokristalinične ( najčešće Si, ηoko 18%),

  - polikristalinične ( najčešće Si , η oko 14 %),

  - amorfne (silicij, η 4 do 6%),

 • tanko slojne (film CuInSe2, η oko 16%).

 • FN (fotonaponske) celije stvaraju istosmjernu struju (DC), ali pomocu DC-DC i DC-AC pretvaraca mozemo je prilagoditi za sve namjene, od punjenja mobitela do pokretanja trofaznih električnih motora.


Primjena
Primjena stvaraju stakleničke plinove, nisu radioaktivni i nemaju pokretnih dijelova (ne stvaraju buku) te nisu opasni za rukovanje.

 • Fotovoltaične ćelije se i dalje istražuju i razvijaju. Želi im se povećati efikastnost, a smanjiti cijena izrade. No i na ovom sadašnjem stupnju, fotovoltaične ćelije vrlo uspješno sudjeluju u čitavom nizu tehnologija koje koriste energiju sunca (tzv solarne tehnologije) kao što su:

  - svemirska istraživanja (svi sateliti dobivaju energije od solarnih panela),

  - mikro i mini paneli za pokretanje malih potrošača (đepna računala, satovi...),

  - komunikacijski releji,

  - mobilne radio i televizijske stanice,

  - osiguranje pružnih prijelaza,

  - napajanje svjetionika i oznaka upozorenja na moru,


Solarne celije

- napajanje saobračajnih znakova upozorenja i opasnosti stvaraju stakleničke plinove, nisu radioaktivni i nemaju pokretnih dijelova (ne stvaraju buku) te nisu opasni za rukovanje.

- sustavi za naplatu parkiranja,

- napajanje malih brodica i jahti,

- opskrba pitkom vodom izvlačenjem iz dubokih bunara,

- sustavi nadgledanja za protupožarnu zaštitu šuma,

- sistemi za navodnjavanje,

- električne ograde za stoku,

- elektrifikacija individualnih objekata

(planinarski domovi, vikendice)


Solarne celije

 • Tamo gdje električnu energiju treba isporučivati tijekom noći ili urazdoblju s niskim intenzitetom sunčeva zračenja, potrebno je uskladištiti proizvedenu energiju. U objektima koji su povezani s klasičnim električnom mrežom (50 Hz, 220V) moguće je proizvedenu struju, koja se ne troši, putem pretvarača (12VDC/220VAC) ubaciti u mrežni sustav.

 • Proizvedena električna energija može se uskladištiti:

  1. U akumulatorskim baterijama gdje se uz određene regulatore kontrolira punjenje i pražnjenje


Solarne celije

2. noći ili uU novim tzv. sustavima s “gorivim ćelijama” gdje višak struje elektrolizom stvara vodik, koji se skladišti te po potrebi propušta kroz “gorive ćelije” gdje se direktno pretvara u električnu energiju. Fotonaponski sustavi mogu se povezati i sa drugim alternativnim (rezervnim) izvorima energije kao što su vjetroturbine, hidrogeneratori, plinski ili diesel agregati.


Solarne celije

 • V noći ili uidljivo je da je već sada upotreba fotovoltaičnih ćelijavelika. U budućnosti zbog nestajanja i rasta cijene fosilnih goriva, sprečavanjaispuštanja stakleničkih plinova (Kyoto deklaracija 1995.) te zbog smanjenje cijenei povećanja efikasnosti doči će do sve veće upotrebe fotovoltaičnih ćelija.

 • Europska unija planira da do kraja 2010. godine udio obnovljivih izvoraenergije bude 12%. Želi li Hrvatska uči u Europu, već danas mora početi znatnijekoristiti i iskorištavati energiju sunca tim više što smo jedna od rijetkih zemalja kojaima i vlastitu proizvodnju fotovoltaičnih ćelija smještenu u Splitu .


Solarne celije