slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
21 JAMADIL AKHIR 1428H BERSAMAAN 6 JULAI 2007M PowerPoint Presentation
Download Presentation
21 JAMADIL AKHIR 1428H BERSAMAAN 6 JULAI 2007M

play fullscreen
1 / 24
Download Presentation

21 JAMADIL AKHIR 1428H BERSAMAAN 6 JULAI 2007M - PowerPoint PPT Presentation

pakuna
152 Views
Download Presentation

21 JAMADIL AKHIR 1428H BERSAMAAN 6 JULAI 2007M

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. JALAN MENINGKATKAN IMAN DAN TAQWA SIRI 26/2007 21 JAMADIL AKHIR 1428H BERSAMAAN 6 JULAI 2007M

 2. PESANAN KHATIB • KEIMANAN DAN KETAQWAAN ASAS KEJAYAAN DI DUNIA DAN AKHIRAT. • BALASAN BAIK DI DUNIA DAN SYURGA DI AKHIRAT NANTI . • ALLAH KASIH KEPADA ORANG MUKMIN YANG TAAT SEBALIKNYA TIDAK SUKA KEPADA ORANG INGKAR PERINTAHNYA.

 3. SYUKURLAH... • DI ATAS NIKMAT BERAGAMA ISLAM. • KEJAYAAN DI AKHIRAT KELAK ADALAH DENGAN ISLAM. • BEPEGANG TEGUHLAH DENGAN ISLAM UNTUK MENJADI MANUSIA TERBAIK DI SISI ALLAH.

 4. FIRMAN ALLAH TAALA SURAH ALI IMRAN AYAT 110 YANG BERMAKSUD: “KAMU (WAHAI UMMAT MUHAMMAD )ADALAH SEBAIK-BAIK UMMAT YANG DILAHIRKAN BAGI(FAEDAH)UMAT MANUSIA,KERANA KAMU MENYURUH BERBUAT SEGALA YANG BAIK DAN MELARANG DARIPADA SEGALA PERKARA YANG SALAH (BURUK DAN KEJI)SERTA KAMU PULA BERIMAN KEPADA ALLAH (DENGAN SEBENAR-BENAR IMAN)”…

 5. SEDARLAH !!! SETIAP DETIK KAMU BERNAFAS DENGAN UDARA ALLAH. SETIAP KALI KAMU MAKAN DAN MINUM DARI REZKI ALLAH. SETIAP LANGKAH KAMU BERPIJAK DI BUMI ALLAH. (OLEH ITU JANGAN TINGGAL PERINTAH ALLAH!!)

 6. KITA SEMUA AKAN KEMBALI KEPADA ALLAH……OLEH ITU BERTAUBATLAH KEPADA ALLAH DENGAN TAUBAT YANG SUNGGUH DAN BERAZAM TAK AKAN KEMBALI MELAKUKAN PERKARA YANG DILARANG OLEH ALLAH LAGI……………… INGATLAH !!

 7. KIRANYA ,DOSA KITA SESAMA KITA MAKA HENDAKLAH KITA MEMOHON KEMAAFAN DARIPADA ORANG YANG KITA LAKUKAN SALAH TERHADAPNYA LALU BERTAUBAT KEPADA ALLAH.. PERHATIAN!!!! JANGAN CAMPUR ADUK SEKALI BERIMAN SEKALI TIDAK,SATU MASA BUAT KEBAJIKAN DAN MASA LAIN BUAT MAKSIAT……..

 8. CIRI-CIRI ORANG BERIMAN • APABILA DISEBUT ALLAH GEMENTARLAH JIWA KERNA TAKUT KEMURKAAN ALLAH.. • APABILA DIBACA DAN DIDENGARI AYAT-AYAT ALLAH LALU BERTAMBAHLAH IMAN MEREKA…YAKIN • MEREKA TAWAKKAL AGAR ALLAH TERIMA AMAL MEREKA.. • MEREKA SOLAT TANPA DI SURUH ATAU DI PAKSA..RASA MANISNYA.. • MEREKA KELUAR ZAKAT…

 9. BAGAIMANA PERASAAN KITA BILA DENGAR ATAU BACA AYAT-AYAT ALLAH? KALAU BELUM RASA APA-APA BUKTINYA IMAN KITA MASIH LEMAH DAN PERLU DITAMBAH DAN DIBAIKI DAN DICARI MANA KELEMAHANNYA… PERSOALANNYA????

 10. DI ANTARA AMALAN UNTUK TINGKAT IMAN DAN TAQWA; SELALU BACA QURAN ,FAHAM MAKSUD DAN AMALKAN DALAM HIDUP SEHARIAN. BANYAK PERHATI KEJADIAN ALAM DAN MEMIKIRKAN DI SEBALIK KEJADIAN ITU BAHAWA ADA KUASA YANG MAHA HEBAT. TAAT PERINTAH ALLAH DENGAN MELAKUKAN APA YANG DISURUH DAN TINGGAL APA YANG DILARANG.

 11. 4 . CARILAH KAWAN ATAU BERSAHABAT DENGAN ORANG ALIM . SABDA RASULULLAH S.A.W. YANG BERMAKSUD: “JANGANLAH KAMU BERSAHABAT MELAINKAN DENGAN ORANG YANG BERIMAN DAN JANGANLAH MAKANAN KAMU DI MAKAN KECUALI ORANG YANG BERTAQWA”

 12. MUSLIMIN SIDANG JUMAAT SEKALIAN……. MARILAH KITA MENGUKUR TAHAP IMAN KITA KUAT ATAU LEMAH……..DAN PERTEGUHKANLAH IA SEHINGGA AKHIR HAYAT KITA.. INGATLAH!!! TANPA IMAN TIADA ERTI HIDUP INI..

 13. FIRMAN ALLAH TAALA DALAM SURAH SABA’ ,AYAT 37 YANG BERMAKSUD: “DAN BUKANLAH HARTA BENDA KAMU DAN TIDAK JUGA ANAK PINAK KAMU YANG MENDAMPING KAMU DI SISI KAMI WALAU SEDIKIT PUN ,KECUALI ORANG –ORANG YANG BERIMAN DAN BERAMAL SALEH,MAKA MEREKA ITU AKAN BEROLEH BALASAN YANG BERLIPAT KALI GANDA DISEBABKAN APA YANG MEREKA TELAH KERJAKAN ,DAN MEREKA PULA DI TEMPATKAN DALAM MAHLIGAI –MAHLIGAI (DI SYURGA) DENGAN AMAN SENTOSA.

 14. AAMIN YA RABBAL AALAMINTUHAN YANG MEMPERKENANKAN DOA ORANG-ORANG YANG TAAT, BERILAH TAUFIK KEPADA KAMI DI DALAM MENTAATI MUAMPUNILAH KEPADA MEREKA YANG MEMOHON KEAMPUNAN

 15. KHUTBAH KEDUA

 16. PESANAN KHATIB Tingkatkanimandantaqwakepada Allah. Janganlahmatimelainkandalamberagamaislam. Di ataskurnia Allah hendaklahpatuhperintah Allah sertatinggallarangannya. Hisablahdirididuniasebelumdihisabdihadapan Allah.

 17. FIRMAN ALLAH DALAM SURAH ASHUARA’ AYAT 88 HINGGAA 89 YANG BERMAKSUD” “Hari yang padanyahartadananakpinaktidakdapatmemberikanpertolongansesuatuapa pun kecualiorang yang datangmengadap Allah denganhati yang selamatsejahtera (darisyirikdanpenyakitmunafik)

 18. INGATLAH !!! Kita tidakterlepasdarimelakukansalahdansilapsamadapada ALLAH atausesamakita. Beristighfarlahkepada ALLAH danbermaaf - maafansesamakita. Janjisyurgakepada yang sedardosanyalalubertaubatdantekadtidakakanbuatlagi.

 19. FIRMAN ALLAH SURAH AL AHZAB AYAT : 56 إِنَّ اللَّهَ وَمَلـئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا Maksudnya : “Sesungguhnya Allah danparamalaikatNyasentiasaberselawatkeatasjunjunganNabi, makawahaiorang-orang yang beriman, ucaplahselawatdansalamkeatasNyadengansebaik-baiknya”.

 20. PENGERTIAN DOA Ya Allah, Ampunilahorangmukminlelakidanperempuansamada yang masihhidupatau yang telahmeninggal. SesungguhnyaEngkauMahaMendengarlagiMemperkenankanDoa. Ya Allah, Peliharakanlah Seri PadukaBaginda Yang DipertuanAgong Al WathiquBillahTuankuMizanZainalAbidinIbni Al Marhum Sultan Mahmud Al Muktafibillah Shah Dan Seri PadukaBaginda Raja PermaisuriAgongTuankuNurZahirah. Ya Allah, PeliharakanlahKebawahDuli Yang MahaMuliaPemangku Raja, Tengku Mohammad Ismail Ibna Al-WathiqiBillah Sultan MizanZainalAbidin.

 21. Peliharakanlah zuriat-zuriatnya serta kaum kerabatnya, Selamatkanlah Pemimpin-Pemimpin kami serta seluruh umat Islam di negeri dan negara kami. Ya Allah, Kami memohon hidayah dan petunjuk ke jalan kebenaran dan keredhaanmu.Basahilah lidah kami dengan membaca Al Quran dan Zikrullah.Jadikanlah akhlak junjungan besar Nabi Muhammad S.A.W sebagai ikutan kami.Engkau rahmatilah para pemimpin kami dalam usaha mereka untuk mengangkat martabat ummat islam dan bangsa.

 22. Ya Allah, Muliakanlah Islam dan orang-orang islam serta kecewakanlan golongan kuffar dan musyhrikin .Berilah kami beroleh dari isteri –isteri dan zuriat keturunan kami perkara – perkara yang menyukakan hati melihatnya dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang yang mahu bertaqwa. Ya Allah, Tamatkanlah riwayat hidup kami dengan kebaikan dan jangan tamatkan riwayat hidup kami dengan keburukan.

 23. Ya Allah, Kami bertawakkal kepadamu dan pada kami bertaubat,dan kepada mu kami kembali. Ya Allah, Berikanlah kami kebaikan di dunia dan di akhirat serta jauhkanlah kami dari azab api neraka.

 24. Wahai hamba-hamba ALLAH… Sesungguhnya ALLAH menyuruh berlaku adil ,dan berbuat kebaikan,serta memberi bantuan kepada kaum kerabat;dan melarang daripada melakukan perbuatan-perbuatan keji dan mungkar serta kezaliman.Ia mengajar kamu (dengan suruhan dan larangannya ini)supaya kamu mengambil peringatan mematuhinya.