1 / 22

220 likes | 522 Views

Chapter 8 Homework. Chapter 8 - Formula Review. The Basic formula is C + M = S Cost + Markup = Sales Price A washer that cost $250 is selling for $500. What is the markup on this washer? $250 + M = $500 M = $500 - $250 M = $250. %Markup on Cost.

Download Presentation
## Chapter 8 Homework

**An Image/Link below is provided (as is) to download presentation**
Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.
Content is provided to you AS IS for your information and personal use only.
Download presentation by click this link.
While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.
During download, if you can't get a presentation, the file might be deleted by the publisher.

E N D

**Chapter 8 - Formula Review**• The Basic formula is C + M = S Cost + Markup = Sales Price A washer that cost $250 is selling for $500. What is the markup on this washer? $250 + M = $500 M = $500 - $250 M = $250**%Markup on Cost**• What is the % Markup (or Markup % on Cost for this washer)? • M = ? M% • C, M = $250, C = $250 • $250 = __M% • $250 • $250 = __M% $250 1 = __M% -OR- 100% = M%**%Markup on Selling Price**• What is the percent Markup (or Markup % on selling price for this washer)? • M = ? M% • S, M = $250, S = $500 • $250 = __M% • $500 • $250 = __M% $500 .50 = M% -OR- 50% = Markup% on S.P.**More Formulas**___% • C = M -OR- ___% • S = M With either of these, you can substitute the ___% of ? into the basic formula, i.e.: 30% • C = M so C + 30%C = S This is the same as saying 100%C + 30%C -OR- Converted to decimal it is: 1.3C = S**Example**• Markup on a computer is equal to 30% of cost. A computer is selling for $799.95. What is the cost of the computer? • M = 30%C • C + M = S • C + 30%C = S • 1.3C = $799.95, C = $799.95 ÷ 1.3 • C = $615.346 or $615.35**Even More Formulas**• To find the % markup on Cost when you know the M% of Selling Price: M%•S = M%•C 1 - M%•S • To find the % markup on Selling Price when you know the M% of Cost: M%•C = M%•S 1 + M%•C • Remember the M% on Cost is always MORE!**The Last Formula - Markdown**• Use the __% • Original = ▲ formula. The original is the price BEFORE the sale or markdown. Example: A dress was reduced to $34.99 from $57.99. By what percent was the dress marked down? Round to nearest percent.**Answer**1.) Find the change: $57.99 - 34.99 = $23 2.) __% of $57.99 = $23 3.) .3966 = 39.66% or rounded to nearest percent = 40% markdown**Problem 8-2**S = C + M Markup is based on cost. S = $400 + 20%($400) S = $400 + $80 S = $480 and M = $80**Problem 8-4**• Solve for cost. Selling Price = $4,000 M% on Cost = 30% S = C + M $4,000 = C + 30%(C) $4,000 = 130%C $3,076.92 = C**Problem 8-6**• Dollar Markup = $4.70 %M on Cost = 102.17% • Find Selling Price and Cost • C = $4.70 102.17% C = $4.60 S = C + M S = $4.60 + 4.70 S = $9.30**Problem 8-8**• Selling Price = $80 M% on SP = 30% • Find Dollar Markup and Cost • S = C + M $80 = C + 30%($80) • $80 = C + $24 C = $56 M = $24**Problem 8-10**• Cost = $800 M% on SP = 55% • S = C + M S = $800 + 55%(S) • S – 55%(S) = $800 • 45%(S) = $800 • S = $1,777.78**Problem 8-12**• Dollar Markup = $4 • %M on Selling Price = 20% • M = 20%(S) $4 = 20%(S) • S = $20 C = S – M • C = $20 – 4 or $16**Problem 8-14**Percent markup on Selling Price = 13% M% on Cost = ? M%•S = M%•C 1 - M%•S .13 = M% • C .13 ÷ .87 = .1494 or 15% 1 - .13**Problem 8-18**• Cost = $600 • Markup on Cost = 45% or M%•C = 45% • S = C + M, S = $600 + $600 • 45% • S = $600 + $270 • S = $870**Problem 8-20**• Original price = $58.00 • Marked down price $ 8.70 • A.) Change (or amount of markdown) = $58.00 - 8.70 or $49.30 B.) __% of Original = Change __% • $58.00 = $49.30 X% = 49.30 ÷ 58.00 X% = .85 or 85%**Problem 8-22**S – C = M $6,700 – 200 = $6,500 M%(C) = M C $6,500 $200 = 3,250%**Problem 8-24**S = C + M $120 = C + 30%C $120 = 130%C $92.31 = C**Problem 8-26**Beginning hour 1: $475 ∙ 90% = $427.50 End of Hour 1: $427.50 ∙ 101% = $431.78 Beginning hour 2: $431.78 ∙ 90% = $388.60**Problem 8-26 (cont.)**$475.00 - 388.60 $86.40 M = $86.40 What % of Selling Price is M? ___% of $475 = $86.40 $86.40 $475 = 18.19%

More Related