Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad
Download
1 / 11

CAMUFLAJ ?I MIMETISM - PowerPoint PPT Presentation


  • 76 Views
  • Uploaded on

Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad. Învăţare pentru societatea cunoaşterii. CAMUFLAJ ŞI MIMETISM. Realizat de: Kis Radu Melics Gabriel. Coordonator: prof. Mihalcsik Aneta.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'CAMUFLAJ ?I MIMETISM' - orrick


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Camuflaj i mimetism

Liceul Teologic Baptist „Alexa Popovici” Arad

Învăţare pentru societatea cunoaşterii

CAMUFLAJ

ŞI

MIMETISM

Realizat de:

Kis Radu

Melics Gabriel

Coordonator:

prof. Mihalcsik Aneta


Camuflaj i mimetism

Timp de milioane de ani arta camuflării animalelor a progresat odată cu dezvoltarea formelor fizice şi a tipurilor de comportament. Rezultatul este un număr mare de trucuri şi capcane uluitoare ale culorilor…

Pentru a se proteja, Fluturele – Bufniţă imită notoriul prădător nocturn


Camuflaj i mimetism

Culoarea unui obiect depinde de pigmenţi şi de structură. Pigmenţii ca melanina absorb lungimile de undă de la capătul albastru al spectrului de culori, astfel încât sunt vizibile negrul, cafeniul, roşu închis şi unele nuanţe de galben. Melanina este produsă de animale şi se găseşte în blană, pene, solzi şi în piele. Portocaliul viu, roşu şi galbenul sunt provocate de pigmenţii derivaţi din plante (de exemplucarotenoida).


Camuflaj i mimetism

Albul şi nuanţele cele mai deschise de albastru şi de verde sunt culori structurale, create prin dispersia luminii de particule foarte mici văzute pe fundalul de culoare închisă.


Camuflaj i mimetism

Multe animale adoptă o haină albă pe timpul iernii, cum ar fi: iepurii zăpezilor, cocoşii de munte. Din nefericire evoluţia i-a înzestrat şi pe mulţi prădători cu haine albe, cum ar fi vulpea polară. Ursul polar, realizând că nasul său negru l-ar putea da de gol, îşi acoperă isteţ botul cu o labă când vânează.


Camuflaj i mimetism

Pentru animale din alte regiuni este nevoie de un camuflaj mult mai colorat. Un număr mare de reptile şi de amfibieni, în special cameleonii, îşi pot schimba culoarea extrem de repede pentru a se contopi cu mediul înconjurător. Celule specializate din pielea lor conţin pigmenţi de melanină. Fibrele musculare din jurul celulelor se contractă şi se relaxează întinzând şi concentrând pigmenţii pentru a obţine nuanţa dorită.


Camuflaj i mimetism

Pielea cameleonului conţine un set de celule specializate – cromatofore. Cromatoforele din stratul superior conţin pigmenţi galbeni, respectiv roşii. Sub acest strat sunt situate celulele cu conţinut de guanină, o substanţă cristalină incoloră, care au rolul de a reflecta componenta albastră a fasciculului incident de lumină.

Astfel, dacă pigmentul stratului superior este galben, lumina reflectată devine verde, conform regulilor de combinare a culorilor (albastru + galben = verde). Intensitatea culorii este determinată de dispersia luminii pe celulele melanomorfe situate sub stratul reflectorizant. Repoziţionarea rapidă a pigmenţilor din aceste celule determină modificarea culorii cameleonului.


Camuflaj i mimetism

P – cromatofore. eştele de sticlă din Asia este complet transparent, dragonul de mare se confundă cu algele, calcanii cu nisipul, etc…

Unele vietăţi acvatice au devenit aproape invizibile, pentru a se contopi cu mediul lor lichid.


Camuflaj i mimetism

Caracatiţele – cromatofore. şi sepiile îşi pot inunda corpul cu valuri de culori puternice cu o viteză foarte mare - devin negre din alb în 2/3 de secundă.

Camuflajul caracatiţei se datorează celulelor specializate ale pielii care modifică rapid culoarea, opacitatea şi gradul de reflexie a acesteia utilizând un proces asemănător cu al cameleonului.


Camuflaj i mimetism

Vă mulţumim! – cromatofore.


ad