preuzimanje video materijala sa youtube a n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
PREUZIMANJE VIDEO MATERIJALA SA YOUTUBE-a PowerPoint Presentation
Download Presentation
PREUZIMANJE VIDEO MATERIJALA SA YOUTUBE-a

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

PREUZIMANJE VIDEO MATERIJALA SA YOUTUBE-a - PowerPoint PPT Presentation


  • 110 Views
  • Uploaded on

PREUZIMANJE VIDEO MATERIJALA SA YOUTUBE-a. SERVIS ZA RAZMENU I SKLADIŠTENJE VIDEO MATERIJALA – YOUTUBE. .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PREUZIMANJE VIDEO MATERIJALA SA YOUTUBE-a


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
servis za razmenu i skladi tenje video materijala youtube

SERVIS ZA RAZMENU I SKLADIŠTENJE VIDEO MATERIJALA – YOUTUBE

.

YouTube je najpopularniji servis na Internetu za razmenu video materijala, u kome korisnici mogu postavljati i pregledati video materijale različite sadržine. Da bi korisnik postavio video materijal potrebno je da se registruje, dok za pregledanje to nije potrebno. Prema pravilima korišćenja, korisnici mogu postavljati sopstvene sadržaje i sadržaje za koje imaju dozvolu vlasnika autorskih prava. Zabranjeno je postavljanje pornografskog sadržaja, nasilja, sadržaja koji podržava kriminalne radnje, uvredljivog sadržaja, klevete i reklama. YouTube zadržava pravo na korišćenje i brisanje postavljenog materijala

slide3

Na osnovu najnovijih istraživanja Web sajta Go-Globe.com prikazano je šta se sve dešava na Internetu u vremenskom periodu od 60 sekundi . Prema tom istraživanju u Svetu se na svakih 60 sekundi na YouTube-u postavi preko 600 video fajlova.

Na YouTube-u se nalaze video materijali dužine do 15 minuta i veličine do 2 GB, mada se ove vrednosti u budućnosti mogu menjati.

slide4

YouTube možete pronaći tako što ukucate u adresnoj liniji Vašeg Web pretraživača sledeću adresu: www.youtube.com, posle čega dobijate stranicu kao na slici ispod.

Za reprodukciju video materijala YouTube koristi Macromedia FlashPlayer 10. Potrebno je instalirati Flash plug-in (dodatak) za Web pretraživač u kom radite, koji se automatski nudi ako već nije instaliran. Kvalitet postavljenog video materijala može biti različit (predstavljen u vidu vertikalne rezolucije): 1080p, 720p, 480p, 360p (podrazumevana rezolucija) i 240p.

slide5

Korisnici mogu postavljati video materijal u različitim formatima: .WMV (Windows Media Video), .3GP (mobilni telefoni), .AVI (windows), .MOV (Mac računari), .MP4 (ipod/psp), .MPEG, .FLV (adobe flash), .MKV (h.264).

Video materijali različitih formata, koje postavljate na YouTube-u biće automatski pretvoreni u .FLV (Flash Video) format. Preuzimanje video materijala je onemogućeno, ali postoje programi koji to omogućavaju. U ovom članku obradićemo program RealPlayer koji je jedan od mnogih koji omogućavaju preuzimanje video materijala sa YouTube-a.

preuzimanje video materijala sa youtube a pomo u realplayer a

PREUZIMANJE VIDEO MATERIJALA SA YOUTUBE-A POMOĆU REALPLAYER-A

Instalacija RealPlayer-a

RealPlayer je jedan od mnogih besplatnih programa koje možete naći na Internetu, čiji je zadatak preuzimanje video materijala sa najpopularnijeg video skladišta - YouTube-a. Ovaj program omogućava veoma jednostavno preuzimanje video materijala na hard disk, kao i njegovo pretvaranje u format .WMV koji se može reprodukovati na svim računarima, za razliku od originalnih materijala, koji su u .FLV formatu i ne mogu se reprodukovati na svim računarima. Instalacija programa se odvija na sledeći način:

1.Pokrenite Internet pregledač - Internet Explorer (ili neki drugi po izboru korisnika).

2.U adresnoj liniji Internet pregledača ukucajte sledeću adresu: www.real.com, dobićete izgled prozora kao na slici:

slide7

3.Instalacija programa se vrši tako što kliknete na zeleno dugme "Download FREE RealPlayer". Posle aktiviranja dugmeta dobićete prozor čiji izgled je dat na slici , klikom dugme "Run", pokreće se preuzimanje instalacije programa.

4.Posle preuzimanja instalacije programa započinje instalacija. Potrebno je da kliknete na dugme "Accept" da bi otpočela procedura instalacije kao na slici . Odmah na početku dobija se prozor koji saopštava upozorenje (ako imate otvorene Internet pregledače) "Da bi se instalacija nastavila potrebno je da se zatvore svi otvoreni Internet pregledači", zbog čega je potrebno da kliknete na dugme "OK".

slide8

5.Na kraju same instalacije dobijate izgled prozora prikazan na slici. Izaberite opciju "Basic RealPlayer" koja je besplatna i kliknite na dugme "Continue".

6.Sledeći korak donosi zahtev za registraciju programa koji treba da izbegnete kliknuvši na dugme "CanceI“

slide9

7.Instalacija je ovim završena i RealPlayer se automatski pokreće. Izgled RealPlayer-a je dat na slici .

pretraga za videom i preuzimanje pomo u realplayer a

PRETRAGA ZA VIDEOM I PREUZIMANJE POMOĆU REALPLAYER-A

3.U polju za pretraživanje (desno od logotipa YouTube) možete da unesete ključne reči po kojima će servis pretražiti sve video materijale koji se nalaze postavljeni na sajtu. Ispod će se odmah prikazati rezultat pretrage po zadatim ključnim rečima u vidu slike, imena fajla, imena korisnika koji je materijal postavio, vreme kada je postavljen, koliko puta je pregledan i opis video fajla od strane vlasnika naloga. Ukoliko Vam se neki od video materijala dopadne možete ga pregledati klikom na sliku ili na njegov naziv. Ukoliko niste zadovoljni rezultatom pretrage, tj. video materijal koji tražite nije na listi pretrage, možete da menjate ključne rači pretrage i pokušate ponovo. Kod pretraživanje video materijala na YouTube- trebate biti uporni. Nemojte lako odustati. Potraga za željenim videom nije uvek jednostavna.

Posle instalacije RealPlayer-a koja je objašnjena u prethodnom delu, možete preuzeti bilo koji video fajl koji je postavljen na YouTube-u. Pronalaženje i preuzimanje video fajlova pomoću RealPlayer-a odvija se na sledeći način:

1.U adresnoj liniji RealPlayer-a ukucajte sledeću adresu: www.youtube.com, dobićete izgled prozora kao na slici .

slide11

4.Ukoliko ste pronašli željeni video, kliknite na njegovu sliku da biste prešli na stranicu za pregled. Izgled stranice na kojoj se nalazi odabrani materijal koji želite da pregledate prikazan je na slici .

5.Pre nego što započnete preuzimanje video materijala potrebno je podesiti kvalitet snimka (tačka 1.). Preporuka je da uvek odaberete najbolji mogući kvalitet da bi se eventualni detalji prilikom reprodukcije bolje videli.

6.Nakon toga kliknite na link "Download This Video" (tačka 2.) i preuzimanje automatski započinje, tako što se otvara novi prozor "RealPlayer Downloader" u kom se prikazuju detalji preuzimanja video materijala (kao na slici )

slide12

7.Kad se završi preuzimanje odabranog video materijala potrebno ga je odmah pretvoriti u format koji će se sigurno reprodukovati na svim računarima. Pretvaranje započinje aktiviranjem dugmeta "Convert" (kao na slici) koje se nalazi ispod naziva video materijala koji želimo da pretvorimo u drugi format. Format koji preporučujemo za pretvaranje video fajlova je .WMV.Zatim kliknite na dugme „OK“

8 dati fajl se konvertuje u odabrani format

8.Dati fajl se konvertuje u odabrani format.

9.Kada je završeno konvertovanje tada zatvorite RealPlayer.

slide14

10.Video materijali preuzeti sa Youtube-a kao i materijali pretvoreni u .WMV format se nalaze na sledećim putanjama:1.u operativnom sistemu Windows XP putanja foldera u kom se nalaze video materijali u programu Windows Explorer je: My Documents\My Videos\RealPlayer Downloads;2.u operativnom sistemu Windows 7 putanja foldera u kom se nalaze video materijali prikazana je na slici .