Societatea Nationala a Sarii S.A
Download
1 / 17

- PowerPoint PPT Presentation


 • 89 Views
 • Uploaded on

Societatea Nationala a Sarii S.A SALROM –S.A. Organizare actuală : Societatea Naţională a Sării – S.A. are în componenţă 7 subunităţi, cu statut de sucursală, fără personalitate juridică, respectiv: Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea Salina Slănic Salina Ocna Dej Salina Ocna Mureş

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - oakley


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Diapozitivul 1

Societatea Nationala a Sarii S.A

SALROM –S.A.

 • Organizare actuală:

 • Societatea Naţională a Sării – S.A. are în componenţă 7 subunităţi, cu statut de sucursală, fără personalitate juridică, respectiv:

 • Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea

 • Salina Slănic

 • Salina Ocna Dej

 • Salina Ocna Mureş

 • Salina Târgu Ocna

 • Salina Praid

 • Salina Cacica


Diapozitivul 1

Folosirea si importanta sarii a crescut odata cu aparitia civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.

Cel mai mare consumator industrial este industria clorosodica care produce clor, soda caustica, materiale plastice, hartie, detergenti, insecticide, sticla, etc. sarea existand in mai mult de 40.000 de produse derivate.

Pe masura ce frontierele din industrie se largesc, noi aplicatii pentru sare si derivatele sale sunt in mod constant descoperite si duc la un rol din ce in ce mai mare al sarii in viitor.


Diapozitivul 1

Consideraţii de ordin general: civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.

Societatea Naţională a Sării – S.A. este unica producătoare de sare autorizată pe plannaţional, fiind definită ca « societate de interes strategic » (Legea nr. 99/1999, art. 3, alin. B). Resursele evidenţiate până în prezent, pe tot teritoriul românesc, sunt estimate la circa 400 milioane tone.

Societatea Naţională a Sării – S.A. este membră a “Asociaţiei Europene a Producătorilor de Sare” (EUSALT) cu sediul la Bruxelles şi membra a “Institutului de Cercetări pentru Extracţia Sării în Soluţie” (S.M.R.I.) cu sediul în Encinitas – California, S.U.A.

Pentru creşterea încrederii clienţilor în calitatea produselor sale, precum şi a menţinerii pieţelor externe, în cadrul Societăţii Naţionale a Sării – S.A. a fost elaborat, implementat şi certificat un sistem de management integrat de calitate-mediu-siguranta alimentului-OHSAS (conform SR EN ISO 9001:2005, SR EN ISO 14001:2005, SR EN ISO 22:000 si OHSAS 18001:2008).

Societatea este titulara mărcii „SALROM” pentru următoarele produse/servicii: sare, sare cu ingrediente şi arome diverse, sare de baie, activităţi turistice, activităţi balneologice în saline şi a mărcilor „CARPATICA” pentru sare alimentară, „FELICIA” pentru sare cu ingrediente şi arome diverse. Toate mărcile sunt înregistrate la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci. Marca « SALROM » este cunoscută si apreciată atât pe piaţa internă, cât şi pe pieţele externe, fiind o garanţie a calităţii produsului şi a respectării angajamentelor asumate.


Diapozitivul 1

Elemente de organizare a societăţii de-a lungul timpului: civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.

Statul şi-a exercitat dreptul de monopol, în baza legilor din 1862, 1872şi 1881, cu completările şi modificările ulterioare, printr-un serviciu special din structura Ministerului de Finanţe, până în anul 1888, iar după această dată, prin Regia Monopolurilor Statului. În anul 1929 statul a concesionat dreptul de exploatare a sării pe timp de 30 de ani Casei Autonome a Monopolurilor Regatului României.

În perioada postbelică, sarea a continuat să fie proprietate publică, fiind exploatată şi administrată până în anul 1969 prin Direcţia Generală Minieră a Fierului, Sării şi Nemetaliferelor din structura Ministerului Minelor iar ulterior, până în anul 1990, prin Centrala Sării şi Nemetaliferelor Bucureşti, când s-a înfiinţat Regia Autonomă a Sării, în conformitate cu prevederile Legii nr. 15/1990 şi ale Hotărârii Guvernului României nr. 1286/1990.

În data de 21.11.1997 s-a înfiinţat, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului României nr. 767/1997, Societatea Naţională a Sării – S.A., cu capital integral de stat, prin reorganizarea Regiei Autonome a Sării Bucureşti.


Metode de exploatare a sarii
Metode de exploatare a sarii civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.

Conform metodelor cadru aprobate, extractia sarii se face prin doua metode:

 • prin lucrari miniere, in subteran;

 • prin dizolvare cinetica cu ajutorul sondelor.

  Ambele metode constau in aplicarea unor tehnologii specifice industriei extractive, similare extractiei de alte substante minerale utile, cu unele elemente caracteristice pentru sare.

  Exploatarea substantelor minerale utile necesita o serie de activitati care urmaresc in principal urmatoarele:

 • obtinerea de substante minerale la caracteristicile fizico-chimice dorite;

 • realizarea de lucrari care sa asigure protectia zacamantului si a mediului, atat pe parcursul exploatarii cat si la finalizarea exploatarii acestora.


Tehnologiile de exploatare a sarii
Tehnologiile de exploatare a sarii civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.

Sare gema

Metodele de exploatare folosite au o baza comuna si anume construirea unei structuri de rezistenta pilier-planseu, utilizand procedeele clasice miniere de perforare-puscare.

Concret, metodele de exploatare adecvate fiecarui zacamant in parte, sunt urmatoarele:

- metoda de exploatare cu camere mici si pilieri patrati (mina Telegdy-Salina Praid si mina Ocnele Mari-E.M. Ramnicu Valcea);

- metoda de exploatare cu camere mici si pilieri patrati supraetajati (mina Transilvania-Salina Ocna Dej, mina Trotus-Salina Targu Ocna, mina Cantacuzino-Salina Slanic);

- metoda de exploatare cu camere mici si pilieri dreptunghiulari (mina Noua-Salina Praid).

Derocarea sarii se face prin procedeul de perforare-puscare, urmat de operatiile de incarcare, transport, preparare.

Sare in solutie

Sarea in solutie se exploateaza prin dizolvare controlata, cu sonde prin doua metode:

- metoda de exploatare cu sonde individuale;

- metoda de exploatare cu sonde in grup.

Sare recristalizata

Sarea recristalizata se produce prin evaporarea sarii in solutie extrasa cu ajutorul sondelor

printr-o instalatie de evaporare in vid cu multiplu efect.

Calcar

Calcarul brut este derocat in treptele de exploatare din cariera (unde exista un pilier de protectie circular) si transportat la instalatia de concasare-clasare unde se obtin sorturile de calcar functie de necesitatile beneficiarilor.


Diapozitivul 1

Principalele grupe de produse civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol. fabricate sunt :

Sare:

- sare gema

- sare solutie

- sare recristalizata

Substante nemetalifere:

-calcar,

-feldspat.

-tuf vulcanic


Diapozitivul 1

Principalele sortimente fabricate civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.

Societatea Naţională a Sării – S.A. produce o gamă largă de produse pe bază de sare, precum şi unele substanţe nemetalifere, după cum urmează:

-sare gemă pentru consum uman,

-sare gemă industrială,

-sare gemă bulgări şi brichete pentru zootehnie,

-sare gemă pentru dezgheţarea drumurilor,

-sare recristalizată pentru consum uman,

-sare recristalizata industriala

-sare cu arome (piper, mărar, usturoi, fum, tarhon, cimbru, boia, ţelină),

-sare condiment (pentru murături, pizza, salate, fripturi),

-aromatizant pentru supe şi ciorbe,

-sare recristalizată tablete,

-sare de baie,

-sare soluţie,

-calcar industrial (macinat si calibrat),

-calcar pentru nevoi locale,

-feldspat,

-tuf vulcanic


Diapozitivul 1

PRODUCTIA FIZICA civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.

3000000

2500000

2000000

An 2007

An 2008

1500000

An 2009

An 2010

1000000

500000

0

Sare total

Sare gema

Sare

Sare solutie

Calcar

recristalizata


Principalii indicatori economico financiari lei
PRINCIPALII INDICATORI ECONOMICO-FINANCIARI – lei civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.


Diapozitivul 1

Evolutia principalilor indicatori economici civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.


Principalii beneficiari a produselor din sare
Principalii civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.beneficiari a produselor din sare

Pentru anul 2010 (productie 2,4 mil tone), ponderea beneficiarilor produselor SALROM sunt cantonaţi în următoarele sfere de activitate:

LIVRARI 2010


Diapozitivul 1

STRATEGIE civilizatiei industriale. In prezent doar 6% din productia mondiala anuala de sare este destinata consumului uman, restul de 94% este utilizat in industrie ca fiind unul din cele “Big Five - cele cinci” ingrediente de baza ale industriei chimice: sulf, carbune, calcar si petrol.OBIECTIV PRINCIPAL Modernizarea si adaptarea intregii activitati a societatii la conditiile actuale geopolitice si economice din comunitatea europeana si la situatia economica interna in vederea unei dezvoltari eficiente si de stabilitate care sa-I intareasca rolul si pozitia sa de agent economic care exploateaza o substanta minerala utila cu caracter strategic.

OBIECTIVE DE BAZA

1. Asigurarea unei exploatari rationale si protectia zacamintelor de sare;

2. Asigurarea stabilitatii lucrarilor miniere si a diminuarii impactulului

negativ asupra suprafetei si mediului;

3. Modernizarea in continuare a tehnologiilor de exploatare si

retehnologizarea instalatiilor de preparare, a echipamentelor si

utilajelor la nivel european in vederea cresterii productivitatii,

reducerea costurilor de productie, obtinerea de produse calitativ

superioare;

4. Adaptarea continua a produselor la cerintele pietei;

5. Diversificarea si valorificarea activitatilor conexe desfasurate in cadrul

societatii.


Diapozitivul 1

PRODUCTIA MONDIALA DE SARE IN PERIOADA ANILOR 2003-2009 (mii tone)La nivel mondial, in ultimii ani producţia mondială s-a stabilizat în jurul valorii de 250 milioane de tone.( +/- 5%)Europa cu o productie de 64,3 milioane de tone de sare ocupă locul 3 într-un top al continentelor după America de Nord şi Asia , producând 24% din producţia mondială de sare. La nivelul ţărilor, primele 5 în ordine dupa cantităţile de sare produse sunt: China (58 milioane tone), SUA (46 milioane tone), India (24 milioane tone), Germania (17 milioane tone) şi Canada (15 milioane tone). În Europa, Germania este cel mai mare producător de sare, producând 6,3 % din producţia mondială sau 26,6 % din producţia europeană. România se situează pe locul 9 în ordinea cantităţilor de sare produse, in Europa, producand 3,9 % din producţia europeană de sare sau 0,93 % din producţia mondiala de sare.


ad