projekt prezantim nga l nda e psikologjis n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Projekt prezantim nga lënda e psikologjisë PowerPoint Presentation
Download Presentation
Projekt prezantim nga lënda e psikologjisë

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Projekt prezantim nga lënda e psikologjisë - PowerPoint PPT Presentation


 • 400 Views
 • Uploaded on

Kapitulli I. Projekt prezantim nga lënda e psikologjisë. Bazat organike të jetës psikike. Ndertimi dhe funksionet e sistemit nervor Zhvillimi i sistemit nervor Anatomia e sistemit nervor Lokalizimi I proceseve psikike në sipërfaqen e trurit Sistemi nervor vegjetativ

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Projekt prezantim nga lënda e psikologjisë


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
bazat organike t jet s psikike
Bazat organike të jetës psikike
 • Ndertimi dhe funksionet e sistemit nervor
 • Zhvillimi i sistemit nervor
 • Anatomia e sistemit nervor
 • Lokalizimi I proceseve psikike në sipërfaqen e trurit
 • Sistemi nervor vegjetativ
 • Gjendrat me sekretim të brendshëm ose endokrine.
bazat organike t jet s psikike1
Bazat organike të jetës psikike
 • Psikika është një veti e trurit, e cila pasqyron realitetin objektiv,që bëhet në bazë të disa ndryshimeve të caktuara fiziologjike të cilat ndodhin në organizmin tonë.
 • Psikofiziologjia studion lidhjen ndërmjet ndryshimeve e proceseve fiziologjike në një anë dhe jetës psikike në anën tjetër.
 • Bazën anatomiko-fiziologjike të proceseve psikike e paraqet gjithë organizmi.
nd rtimi dhe funksionet e sistemit nervor
Ndërtimi dhe funksionet e sistemit nervor
 • Sistemi nervor përbëhet nga qelizat nervore ose neuronet.
 • Neuroni si pjesa më e vogël e sis.nervor përbëhet nga protoplazma (trupi I qelizës) dhe nga zgjatimet e shkurtëra (dendrite) dhe të gjata (aksone,neurite).
 • Neuronet ndahen në 3 grupe kryesore:

1.Nervat aferente ose ndijuese (sensitive),

2.Nervat eferente ose lëvizore(motorike),

3.Nervat qendrore, komisurale ose bashkuese.

zhvillimi i sistemit nervor
Zhvillimi i sistemit nervor
 • Forma më e thjeshtë e sis.nervor është sis.nervor I shpërndarë ose difuz (te meduzat).
 • Sis.nervor sinaptik apo nyjoro-zinxhiror është sistem nervor më I lartë se I pari dhe vërehet tek krimat dhe insektet.
 • Sinapsë quhet vendi I kalimit ë nxitjes nervore prej një neuroni në neuronin tjetër.
 • Truri – te njeriu kontrollon çdo aktivitet,kurse te kafshët shumë aktivitete bëhen pavarësisht nga truri.
anatomia e sistemit nervor
Anatomia e sistemit nervor
 • Sistemi nervor ndahet në:

1.Sis.nervor somatik ose animal,I cili përbëhet nga sis.nervor periferik dhe atij qendror;

2.Sis.nervor vegjetativ

Sis.nervor qendror e përbëjnë:

1.Palca kurrizore-e vendosur në kanalin e shtyllës së kurrizit.

2.Truri I kokës-është qendra më e lartë nervore.

ndarja e trurit
Ndarja e trurit
 • Pjesët e trurit janë:
 • Truri i zgjatur
 • Truri i vogël
 • Truri i mesëm
 • Truri i ndërmjemë dhe
 • Truri i madh.
lokalizimi i proceseve psikike n sip rfaqen e trurit
Lokalizimi I proceseve psikike në sipërfaqen e trurit
 • Pavlov dha teorinë e lokalizimit dinamik të funksioneve psikike dhe thotë se në sipërfaqen trurore ekzistojnë qendra të lokalizuara të cilat përgjigjen në funksione të veqanta,të cilat nuk kanë kufij të caktuar.Këto qendra, i kalojnë kufijtë e njëra-tjetrës dhe gërshetohen.
sistemi nervor vegjetativ
Sistemi nervor vegjetativ
 • Është pjesë e sis.nervor që ka për qëllim rregullimin e veprimtarisë së organeve të brendshme:zemrës mushkërive, enëve të gjakut, stomakut, zorrëve etj.
 • Përbëhet nga qendrat autonme në tru, në palcën kurrizore dhe grupet e qelizave nervore nga të dy anët e palcës kurrizore dhe trurit të zgjatur-ganglionet autonome.
 • Ky sistem ndahet në dy pjesë-në pjesën simpatike dhe parasimpatike të cilat I kryejnë anët e kundërta të një funksioni.
gj ndrat me sekretim t brendsh m ose endokrine
Gjëndrat me sekretim të brendshëm ose endokrine
 • Gjendrat endokrine janë:

1.Gjendra tiroide (mbrojtëse) është e vendosur ne indin e qafës.

2.Gjendrat mbiveshkore ose adrenale gjenden përbrij veshkave.

3.Gjendrat seksuale ose gonadet kanë për funksion zhvillimin e karakteristikave sekondare seksuale.

4.Hipofiza ose gjëndra pitutiare është ndër gjëndrat më të rëndësishme,sepse njëri prej hormoneve të saj drejton rritjen në përgjithësi e tjerat ndikojnë në funksionimin e gjëndrave tjera endokrine.

punoi

Punoi :

Albulena Xharra