Kruidenspiraal
Download
1 / 6

Kruidenspiraal - PowerPoint PPT Presentation


  • 96 Views
  • Uploaded on

www. g ardens o f l ife.org. Kruidenspiraal. g ardens o f l ife !. GARDENS of LIFE: tuinen die bloeien in Mali, Niger en Peru. Een initiatief van GlobAllWin vzw. Inleiding.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Kruidenspiraal' - nicole


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Kruidenspiraal

www.gardensoflife.org

Kruidenspiraal

gardens of life!

  • GARDENS of LIFE: tuinen die bloeien in Mali, Niger en Peru. Een initiatief van GlobAllWin vzw


Inleiding
Inleiding

De vorm van de kruidenspiraal is gebaseerd op de vorm van een slakkenhuis. Dit is de meest efficiënte benutting van de ruimte. Eigenlijk is het een lang tuinbed dat wordt opgerold in spiraalvorm.

Een gewoon tuinbed is tweedimensionaal. Als je dit oprolt en de derde dimensie gebruikt, de hoogte, geeft dit een optimale benutting van de ruimte. Op deze manier heb je minder plaats nodig voor je kruidentuin. Door de speciale constructie wordt de opgeslagen zonnewarmte langer vastgehouden en ‘s nachts geleidelijk afgegeven.

Door de spiraalvorm staan alle planten op een verschillende hoogte. Hierdoor gaan ze niet concurreren. Zo kunnen er veel meer planten op dezelfde ruimte staan dan wanneer ze allemaal in hetzelfde horizontale vlak zouden staan.

Ook ontstaan zo verschillende zones met een andere microklimaat. Volle zon vooraan, halfschaduw opzij, schaduw aan de noordkant. Ook de waterhuishouding verandert drastisch op korte afstand. Bovenaan droog, onderaan een stuk vochtiger. Op deze manier krijg je verschillende biotopen dicht bij elkaar. Zo kan je elk kruid de optimale omstandigheden geven voor zijn groei. Door het iets hoger te plaatsen of langs de zijkant te zetten kan je de ideale omstandigheden nabootsen en zo elk kruid de beste groeiomstandigheden geven. Iets wat op een horizontaal vlak absoluut niet mogelijk is.

Heel belangrijk ook is dat een kruidenspiraal is opgevuld met stenig materiaal en zand, niet met compost of vruchtbare aarde. Kruiden groeien zo veel trager en compacter en de geur en smaak gaat veel beter zijn.

De voegen tussen de verschillende stenen in de buitenmuren bieden weeral een totaal ander biotoop. Ze bieden vele groeiplaatsen voor kruiden die zich beter thuis voelen op een muur of rots.

Om het geheel volledig te maken wordt er ook een natte biotoop voorzien. Een ingegraven ton zorgt voor het waterelement.


Basis orde van de natuur
Basis: “orde van de natuur”

de Fibonacci-reeks

0

1

1 (= 0 + 1)

2 (= 1 + 1)

3 (= 1 + 2)

5 (= 2 + 3)

8 (= 3 + 5)

13 (= 5 + 8)

enz.


Basis de gouden rechthoek
Basis: de gouden rechthoek

13

de gulden snede

21

2

3

1

8

1

5Plan kruidenspiraal
Plan kruidenspiraal

2m10

(wilde) aardbei

bieslook

koriander

kamille

calendula

basilicum

oregano

lavas

1m30

munt

zuring

tijm

roze-marijn

waterelement

dragon

salie

peterselie


ad