Cetatea sublima
Download
1 / 7

CETATEA SUBLIMA - PowerPoint PPT Presentation


  • 90 Views
  • Uploaded on

CETATEA SUBLIMA. Cristian Silviu-Madalin, Andrei Iuliana, Plesea Petrica si Lixandru Diana-Mariuca cls a VI-a B Scoala cu cls.I-VIII N . I. Jilinschi NR.2 Vernesti. SCOPUL PROIECTULUI.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'CETATEA SUBLIMA' - nelia


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Cetatea sublima

CETATEA SUBLIMA

Cristian Silviu-Madalin, Andrei Iuliana, Plesea Petrica si Lixandru Diana-Mariuca cls a VI-a B Scoala cu cls.I-VIII N. I. Jilinschi NR.2 Vernesti.


Scopul proiectului
SCOPUL PROIECTULUI

Este de a prezenta succesiunea intamplarilor din opera ,,Sobieski si romanii’’pentru a evidentia trecutul glorios.


Intrebare
INTREBARE ???

Cum putem sa retraim momentul de la 1686 din Moldova?


Momentele subiectului
MOMENTELE SUBIECTULUI

Expozitiunea: Intr-o ampla expozitiune sunt prezentate elementele ce localizeaza actiunea in spatiu si in timp si sunt infatisate primele personaje, oastea polona in frunte cu conducatorii sai. Actiunea este plasata pe la sfarsitul lui septembrie 1686, in Moldova, pe drumul trecand pe langa Cetatea Neamtu. Grupul ofiterilor se distingeau trei imbracati in haine poloneze. Starea jalnica in care se afla armata polona infranta, retregan-du-se in neoranduiala, era descurajata si intristata desi injosise de atatea ori ’’trufia Semilunii.,, Regele suparat, ranit, mergea incet si ganditor. Fusese nevoit a doua oara sa cedeza in fata turcilor, ,,a se trage dinaintea tatarilor si a moldovenilor’’. Priviea cu mandrie oastea hartuita de dusman, lipsita de merinde neintalnind in drumul sau decat ,,o fioroasa pustietate’’.


Cetatea sublima

Intriga: In firul naratiunii, prin intriga, se determina un curs neasteptat al actiunii. Regele a zarit deodata pe ,,spranceana dealului’’inaltandu-se Cetatea Neamtului. Dand crezate spuselor lui Pototki ca Domnii Moldovei isi ascund in cetate averile in vreme de razboi, Sobieski a fost magulit de sfatul lingusitor al acestuia. El a poruncit ca ostirea sa se pregateasca de atac, hotarand sa cucereasca cetatea.

Desfasurarea actiunii: Aceasta scoate in evidenta eroismul romanilor in confruntarea cu armata polona. Cei optsprezece plaiesi erau trimisi de ispravnicul de Neamt pentru strajuire in lipsa garnizoanei. Ei fusese anuntati de un ostean sositde la Iasi ca lesii ,,si-au luat drumul in tara lor.’’Strajerul aflat pe zidurile cetatii buciurmat vesti ca ,,o oaste mare se indrepta spre cetate.’’Recunoscand oastea polona batranul plaies a dat porunca sa se pregateasca de lupta. Solul polona fost primit calm si salutat de batranul plaies. Acesta le-a zis sa predea cetatea regelui Sobieschii. Daca vor cuteza a se impotrivi cetatea va fi luata cu asalt. Batranul plaies s-a impotrivit dorintei regelui. Regele afla vestea. Atunci tunurile dusmane au inceput a bate necontenit. Plaiesii raspundeau cu gloante ce nu dadeau gres. In patru zile au pierit multi plaiesi. Astfel acestia au hotarat ca in urmatoarea zi sa ridice in steag alb ca semn sa predea cetatea si sa fie lasati slobozi sa plece unde or vrea.


Cetatea sublima

Punctul culminant: curs neasteptat al actiunii. Regele a zarit deodata pe ,,spranceana dealului’’inaltandu-se Cetatea Neamtului. Dand crezate spuselor lui Pototki ca Domnii Moldovei isi ascund in cetate averile in vreme de razboi, Sobieski a fost magulit de sfatul lingusitor al acestuia. El a poruncit ca ostirea sa se pregateasca de atac, hotarand sa cucereasca cetatea. Tabloul reprezinta cel mai dramatic moment al actiunii, in care emotia cititorului atinge punctul culminant. Nevenindu-i sa creda ca o mana de oameni au cutezat sa se impotriveasca timp de patru zile unei ostiri intregi, cauzandu-i mari pirderi, regale, a dat porunca, ca plaiesii, sa fie spanazurati si a zis ca acestia nu merita sa moara de sabie, ci de streang.

Deznodamantul: Ultimul episod al povestirii descrie deznodamantul. Inteleptul hatman Iabklanovski i-a atras atentia regelui Sobieski ca acei ,,viteji’’nu si-au facut decat datoria, aducandu-i totodata aminte de fagaduiala facut-a plaiesilor. Recunoscand ca romanii s-au purtat vitejeste,Sobieski i-a lasat liberi adresandu-le frumoase cuvinte de apreciere. Moldovenii lundu-si ranitii s-au indreptat spre munti in timp ce oastea polona isi continua retragerea.


Cetatea sublima

Putem retrai momentul de la 1686 din Moldova prin respectarea momentelor subiectului si prin intermediul carora sunt prezentate intamplarile si personajele.