slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
БОЈ НА КОСОВУ

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 18

БОЈ НА КОСОВУ - PowerPoint PPT Presentation


 • 175 Views
 • Uploaded on

БОЈ НА КОСОВУ. ЗНАЧАЈНЕ ЛИЧНОСТИ ТОГ ДОБА. Посл иј е распада српског царства кнез Лазар Хребељановић , један од великаша , владао је д иј елом Србије око р иј еке Мораве ( због тога се тада звала Моравска Србија) .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'БОЈ НА КОСОВУ' - nay


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

БОЈ НА КОСОВУ

ЗНАЧАЈНЕ ЛИЧНОСТИ ТОГ ДОБА

slide3

Послије распадасрпскогцарствакнезЛазарХребељановић, једанодвеликаша,владаоједијеломСрбијеокоријекеМораве (због тога се тада звала Моравска Србија).

 • Пријестоницамујебила уКрушевцу, гдје јеподигаоцрквуЛазарицу.
slide4
БОЈ НА КОСОВУ
 • Турци су кренули да освоје државу којом је владао кнез Лазар. Он их је дочекао са војском на Косову пољу.
 • У љето, наВидовдан 28.јуна 1389.годиненедалекоодПриштиненаКосовупољудошлоједовеликебиткеизмеђу СрбијеиОтоманкогцарствакојаће одлучитидаљусудбинународанаовимпросторима а нарочитоСрба у нареднихпетвијекова…
 • Биткаседугоприпремаласаобије стране,о чемусвједочи и тоштосувојскенаобије странепредводилисамивладари, кнезЛазар (саоко 20-30.000 војника) и султанМуратсаобасвојасинаБајазитом и Јакубом (40.000 војника)
slide5
КНЕЗ ЛАЗАР
 • Лазар Хребељановић је рођен као син високог дворског чиновника на двору цара Душана, Прибца Хребељановића. Оженио се Милицом, кћери кнеза Вратка из рода Немањића. И сâм је службовао на двору цара Душана, а затим и код његовог насљедника, цара Уроша (Нејаког). Послије Маричке битке, 1371. године, постао је господар дијелова Србије око ријеке Мораве са титулом „владар српских земаља“. Подигао је манастир Раваницу и цркву Лазарицу (у Крушевцу), као и многе друге цркве и манастире.
slide6

Цар Лазар и његови витезови завриједили су царство небеско и вјечно сјећање и поштовање народа тиме што су  преузели одговорност, извршили своју конкретну дужност на коју су се обавезали и по цијену сопственог живота.

slide7
КНЕГИЊА МИЛИЦА
 • Кнегиња Милица била је жена српског кнеза Лазара и једина жена у историји која је владала Србијом. Поријеклом је из владарске породице Немањића. Њен отац је био кнез Вратко, у народној традицији познатији као Југ Богдан. Вратко је био праунук Немањиног сина Вукана.Имала је деветоро браће Југовића који су страдали у Косовској бици и били опјевани у народним јуначким (епским)пјесмама.
slide8

Послије Косовске битке и погибије кнеза Лазара кнегиња Милица је склопила мир са Турцима, и управљала је мудро остатком српске државе стишавајући размирице између својих синова Стефана и Вука.

 • Саградила је манастир Љубостиња, у коме је умрла и сахрањена 1405. као монахиња Евгенија.
slide9
МИЛОШ ОБИЛИЋ
 • У памћењу српског народа остао је као симбол јунаштва, као најбољи српски јунак и, као такав, често је опјеван у српској народној епској поезији. Упамћен је као ратник који је у Косовској бици убио турског султана Мурата Првог.
 • По предању, вече прије одласка у бој кнез Лазар је одржао вечеру на којој су биле све виђеније српске војводе (Кнежева вечера). На вечери Вук Бранковић је оптужио Милоша Обилића да сарађује са Турцима. На то се Милош заклео да ће сутрадан на Косову пољу убити турског султана Мурата.
slide10

На почетку битке Милош је лукавством доспио до султановог шатора и – умјесто да се сагне и да се поклони султану – извукао нож сакривен испод оклопа и распорио Мурата. Турци војници су га одмах ухватили и везали.

 • Погубљен је одрубљивањем главе.
slide11
ЈЕФИМИЈА
 • Била јекћиугледногвластелина у државицараДушана. Памтилајецара, сјајњеговевладавине. УдаласезаУгљешуМрњавчевића, којисебрзоуздигао (сабратомВукашином) заистинскогвладара у јужнимобластимасрпскогцарства. ДеспотЈованУгљеша и деспотицаЈеленадобилисусина;
 • Потомјенаовусиротуженусудбинапослаласвенесрећекојемогудазадесеједнољудскобиће: свакуновутежу и мучнијуоддруге.
 • Умројојјеотац, потомсин, дијетемлађеодчетиригодине. У бојуна ријеци Марици1371. годинепогинуојењенмуж, деспотЈованУгљеша; изгубилајепородицу, посјед, приходе, државу.
slide12

Пообичајимасредњегвијеказамонашиласе и дошла у државукнезаЛазара, којијојјепружиоуточиште. Одмладевладаркепосталајеудовица, избјеглица, сиротамонахиња.

Алинитунијебиокрајстрадањима: у Косовскојбици 1389. годиненесталоје и њеногзаштитника, кнезаЛазара.

ЈефимијајесаставилаПохвалукнезуЛазару, њено најзначајније дјело.

ОсновнимотивзанастанакпохвалејестеЈефимијинодубокопоштовање и захвалност, којеосјећапремакнезуЛазару.

Она је прваженаписац у старојсрпскојкњижевности.