slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Voda PowerPoint Presentation
Download Presentation
Voda

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

Voda - PowerPoint PPT Presentation


  • 274 Views
  • Uploaded on

Voda. Kraljica života. Voda - Kraljica života. Voda nas svuda okružuje – ona je veoma obična na našoj planeti i čak obuhvata 3/4 Zemljine površine. Iz kosmosa se jasno uočava njeno plavetnilo. Zato su prvi astronauti koji su boravili u svemiru Zemlju nazvali i Plava Planeta.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Voda' - nascha


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Voda

Kraljica života

slide2

Voda - Kraljica života

Voda nas svuda okružuje – ona je veoma obična na našoj planeti i čak obuhvata 3/4 Zemljine površine. Iz kosmosa se jasno uočava njeno plavetnilo. Zato su prvi astronauti koji su boravili u svemiru Zemlju nazvali i

Plava Planeta.

Voda je ta koja je načinila Zemlju kakva je sada i stvorila život. Iako obična, ona ima mnoga čudesna svojstva i što više saznajemo o njoj to joj se sve više divimo. Na Zemlji se nijedna druga materija ne susreće u takvim količinama i uz to istovremeno u tri stanja: tečnom, čvrstom i gasovitom. Čak se i ljudsko telo sastoji od 71% vode.

slide3

Voda - Kraljica života

Voda je stvorila klimu Zemlje. Ona čini toplu bundu oko naše planete. Da nje nema, kosmička hladnoća bi odavno prodrla na Zemlju, naša planeta bi se odavno ohladila, a život na njoj ugasio.Čak i tamo gde nema nikakvih oblaka, u vazduhu uvek postoji vodena para.

Pri hlađenju se, kao što se zna, skoro sve materije skupljaju, a samo voda se širi i tako nastaje led. On je lakši od vode i hvata se samo na površini. To omogućava organizmima koji žive ispod da prežive hladnu zimu. Ako bi se voda skupljala, led bi bio teži i tonuo bi. Postepeno bi se sva voda pretvorila u led i Zemlja bi se na kraju potpuno zamrzla.

slide5

Voda - Kraljica života

Međutim, u prirodi apsolutno čista voda ne postoji. Ona najčešće ima mnogo primesa, tako da se na njenoj površini mogu zadržati samo veoma lagani predmeti (npr. čelična igla ili žilet kada se veoma pažljivo spuste).Neki insekti su takođe vezani za površinsku opnu vode. Oni čitav život provedu klizeći po vodenoj površini, a da nikada ne zagnjure ili izađu na kopno. Tako na primer žive gazivode.

slide7

Voda - Kraljica života

Dakle, značaj vode za život na našoj planeti je ogroman. Na žalost, sve je manje pitke vode na Zemlji. Zbog toga je čitava naredna decenija posvećena zaštiti i očuvanju voda i označena je kao DECENIJA VODA ZAŽIVOT.

Čuvajmo svaku kap vode,

trebaće nam !

slide8

I zato, kada sledeći put odvrnete slavinu zamislite se nad vodenom kapi. Ona je veoma značajna za život i zato se prema njoj moramo odnositi kao prema kraljici života.

slide9

22. MART - SVETSKI DAN VODA

Ujedinjene Nacije su čitavu narednu deceniju (od 2005. do 2015. godine) proglasile međunarodnom decenijom zaštite i očuvanja voda na Zemlji.

Na Svetski Dan Voda, 22. marta, počela je dekada "Voda za život".

Voda ne zna za geografske granice i političke, ekonomske i druge prepreke. Ona je potreba svakog čoveka,

bez obzira na boju kože, veru ili naciju.

Zbog toga, kada sledeći put odvrnete slavinu setite se da vodu treba koristiti tako da je ima za sve nas, ali voditi računa da je ostane dovoljno i za buduće generacije.