anton luiza n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Anton Luiza

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 41

Anton Luiza - PowerPoint PPT Presentation


 • 155 Views
 • Uploaded on

Anton Luiza . Proiect la geografie Clasa a8-a. Traseu: Jud.Vrancea - Adujud-Mărăsesti-Focșani. Jud.Vrancea. Vrancea este județ în regiunile istorice Moldova (la nord de râul Milcov ) și Muntenia (la sud de râul Milcov) din România .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Anton Luiza' - nami


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
anton luiza

Anton Luiza

Proiect la geografie

Clasa a8-a

jud vrancea
Jud.Vrancea
 • Vrancea este județ în regiunile istoriceMoldova (la nord de râul Milcov) și Muntenia (la sud de râul Milcov) din România.
 • Are o suprafață de 4.863 km², reședința județeană este municipiul Focșani. Principalele cursuri de apă: Siret (între Adjud și Nămoloasa), Șușița, Putna, Milcov, Râmnicu Sărat (de la Ciorăști până la vărsarea sa în Siret). Cele mai mari altitudinea dețin vârfurile Lăcăuț (1776 m) și Goru (1784 m). Populația Vrancei la diferite recensăminte: 1930: 262.560 loc.; 1948: 290.183 loc.; 1956: 326.532 loc.; 1966: 351.292 loc.; 1972: 379.660 loc. Județe vecine: la nord-est județul Vaslui, la est județul Galați, la sud-est județul Brăila, la sud județul Buzău, la vest județul Covasna, la nord județul Bacău.
 • Județul Vrancea este cuprins între coordonatele geografice 45°23’ și 46°11’ latitudine nordică și 26°23’ și 27°32’ longitudine estică, fiind situat în partea de sud-est a țării, la curbura Carpaților Orientali.
a jud vrancea 1 atrac ii turistice

A fost ctitorita in jurul anului 1774 de catre un monah rus, Kipsa. Asezamantul a fost distrus in 1929, dar picturile au ramas neatinse. Odata cu venirea comunistilor la putere, manastirea dispare ca asezamant monahal, urmand sa intre inapoi in circuit in anul 1990. Constituie un punct de atractie al localitatiiLepsa prin prisma localizarii sale, intr-un cadru natural ofertant. In incinta sa este asezat Schitul Lepsa, obiectiv de patrimoniu cultural, cladit pe o temelie din piatra de rau, cu peretii din scanduri si acoperisul din sindrila.

a.Jud.Vrancea1.Atracții turistice

ManastireaLepsaLepsa

2 manastirea mera
2. Manastirea Mera
 • Manastirea Mera este o manastire ortodoxa aflata pe malul stang al vaii Milcovului, in apropiere de satul Podul Manastirii, in comuna Mera, pe drumul judeteanOdobesti-Andreiasu, in judetul Vrancea.
 • Manastirea Mera, aflata la numai 12 kilometri de orasulOdobesti si la aproape 25 de kilometri de municipiul Focsani, este clasata ca monument istoric, din punct de vedere istoric si arhitectural, ea fiind considerata drept cel mai valoros monument din judetul Vrancea.
3 biserica de lemn
3.Biserica de lemn

Muzeul Satului care este o sinteza a traditiilor populare, agricultura traditionala si tehnici artizanale, obiceiuri si conditii de locuit din Vrancea -este situat in CrangulPetresti, la 7 km distanta de Focsani.

4 mausoleul eroilor
4.Mausoleul Eroilor
         • ridicat din initiativa unor ofiteri ai Armatei a-II-a romane, pentru glorificarea eroismului ostasilor romani cazuti pe aceste locuri;
 • de o conceptia unica, monumentul de dezvolta pe doua niveluri subterane, sub terasa de primire, fiind marginit de peretele de nord ca fundal;
 • la suprafata solului se ridica doua case ale scarilor de acces in mausoleu;
 • incinta principala este inconjurata de un gard de piatra si fier forjat care inchide in semircerc obiectivul si parcul;
 • la primul nivel sunt prezentate luptele din zona, iar al doilea nivel subteran este cel al criptelor cu oseminte, raclele maresalului Averescu, Arthur Vaitoianu, Alexandru Margineanu, Nicolae Arghirescu si a altor generali sau participanti la aceste lupte.
5 piata unirii
5.Piata Unirii

Piata Unirii este situata in zona centrala a orasului , fiind ani de-a randul un punct de intalnire important pentru multi, de la adolescentila bunici care veneau la plimbare cu nepotii.

Obeliscul din centrul pietei este dedicat Unirii din 1859 a Moldovei cu Muntenia, cel mai important eveniment istoric pentru oras, Focsani fiind la granita celor doua provincii.

Basorelieful din bronz de la baza monumentului înfatiseaja în prim plan,spre sud pe Al.I.Cuza înconjurat de M.Kogalniceanu, C.Negri, V.Boerescu,V.Alecsandri si altifruntasiunionisti de la 1859, iar spre nord un muntean si un moldovean strângându-si mâinile în fata bornei de hotar.

6 teatrul mr gh pastia
6. Teatrul "Mr. Gh.Pastia"

Construit la iniţiativa şi prin bunăvoinţa Mr.Gheorghe Pastia, Teatrul Municipal Focşani are ca principală caracteristică acustica perfectă datorată construcţiei în stilul teatrelor naţionale din Odessa şi Berlin.

Piatra de temelie a constructiei teatrului a fost pusa la 11 septembrie 1909 in prezenta mai multor oficialitati ale vremii, iar 4 ani mai tarziu pe 21 noiembrie1913 in prezenta autoritatilor locale, a donatorului si ai unor artisti din acea perioada are loc inaugurarea edificiului cu spectacolul “ Fantana Blanduziei” de V. Alecsandri, pus in scena de actorii Teatrului National din Iasi.

7 biserica sfantul ioan botezatorul
7. Biserica Sfantul Ioan Botezatorul

Biserica a facut parte din ansamblul fostei manastiri, cu hramul "NastereaSfantului Ioan Botezatorul" fiind ctitorita de domnitorul Tarii Romanesti, Grigore Ghica, in anul 1661. Aceasta manastire a fost inaltata in partea munteana a orasuluiFocsani, chiar langa hotarul ce despartea pana la Unirea din 1859 cele doua tari; manastirea a ars in 1854, ramanand doar biserica, care a fost restaurata dupa cutremurul din 1977.

8 statuia generalului alexandr suvorov
8.Statuia generalului Alexandr Suvorov

Este un monument ecvestru închinat generalissimului rus Alexandr Suvorov, amplasat în satul Dragosloveni din comuna Dumbrăveni (judeţul Vrancea), la intersecţia E85 cu DJ Dumbrăveni-Vintileasca.

b adjud
b.Adjud.

Adjud este un municipiu din județul Vrancea, Moldova, România. Are o populație de 17.585 locuitori (2002).[1] Nod feroviar cu stație de triaj care se află lângă gara de călători. Aflat la nord de punctul în care se întâlnesc râurile Siret și Trotuș, orașul Adjud a fost inițial un târg.

atrc ii turistice
Atrcții turistice

1.Muzeul Orasenesc

c m r sesti obiective turistice
c.MărăsestiObiective turistice

Mausoleul a fost ridicat pe locul în care, în vara anului 1917, s-au desfăşurat luptele de la Mărăşeşti, soldate cu victoria trupelor române. În confruntările de la Mărăşeşti au pierit 480 de ofiţeri şi 21.000 de soldaţi români. Actualmente mausoleul adăposteşte 5073 de soldaţi şi ofiţeri în 154 de cripte individuale şi 9 cripte comune de pe 18 culoare.1938.

troi a eroilor r zboiului
Troiţa eroilor războiului

Troiţa eroilor războiului pentru întregirea neamului românesc - Ridicată în 1942 şi dărâmată în 1945; după 1989, veteranii de război din Mărăşeşti ridică în acelaşi loc troiţa-monument, pentru pomenirea şi cinstirea eroilor căzuţi în Războiul de Neatârnare, după proiectul Prof. Valerian Simion, Veteran local

monumentul victoriei biruin ei
Monumentul victoriei (biruinţei)

          Amplasat la Tişiţa – reprezintă o imortalizare a victoriei din 1916 – 1918. Initiativa construirii acestui monument istoric , a apartinut directorului ziarului „Curentul”, cunoscutul ziarist Pamfil Seicaru. Acesta s-a adresat prefectului judetului Putna, aratându-si indignarea si durerea privind modul cum sunt cinstite locurile istoricelor lupte de la Marasesti din anul 1917.

muzeul militar al b t liilo r
Muzeul militar al bătăliilor

Amplasat alături de Mausoleu, pune la dispoziţie o retrospectivă documentară românească din timpul Primului Război Mondial;

complexul monumental joffre
Complexul monumental Joffre

     Amplasat în Parcul Mare, astăzi Parcul Joffre a fost ridicat de Uniunea Veteranilor de Război din România spre cinstirea eroilor români şi francezi căzuţi la Mărăşeşti în Primul Război Mondial.

Ideea ridicării acestui COMPLEX MEMORIAL porneşte de la marele eveniment din 20 August 1920, când orasul Mărăşeşti a fost decorat cu cea mai înaltă medalie: CRUCEA DE RAZBOI FRANCEZA

atestarea documentara a orasului marasesti
Atestarea documentara a orasuluiMarasesti

A.I. 1407 – Act eliberat de Alexandru cel Bun in vederea reglementarii exportului si importului;II. 1460 – Document prin care Stefan cel Mare atesta ca Bacaul este centru de vama. (Pana la 1475 Vrancea,deci si localitatea Marasesti,apartinea de Tara Romaneasca. Hotarul se intindea pana in apropiere de Bacau).Dupa 1482 in urma luptelor duse de Stefan cel Mare cu Domnul Tarii Romanesti, tinutul de extinde si hotarul se fixeaza la Milcov.

B.III. 1431 , 2 Iulie – Document provenind din cancelaria domnitorului Alexandru cel Bun in care apare numele de Vrancea; este vorba de o scrisoare in limba latina prin care voievodul Transilvaniei ilanunta pe judele Brasovului ca Alexandru cel Bun,domnitorul Moldovei, a concentrat trupe spre Putna.Stirea a fost localizata la cativa locuitori din Transilvania ce „au iesit pe drumul Vrancei” („per viam Varancha”).Ca este asa,o demonstreaza si actul emis in 1432 prin care domnitorul daruia unui anume Batin „ sate la Putna”.IV. 1455, 20 August – Document semnat la aceasta data de catre Petru Aron prin care intarea boierului Trifu Borzescucumpararea satelor Botesti in Campul lui Dragos, Stefanesti si jumatate din Marisesti.

d foc ani
d.Focșani

Focșani este reședința și cel mai mare oraș al județului Vrancea, Moldova, România. Are o populație de 105.700 locuitori.

Este denumit în multe scrieri Orașul de pe Milcov,localitatea a intrat în conștiința oamenilor drept orașul Unirii. Toponomia orașului Focșani se trage de la numele familie Focsa. Până la începutul sec. al XVII-lea,era consemnat ca sat,iar după anii 1650-1620 se menționează denumirea de târg,aflându-se la confluența drumurilor comerciale ce unesc Țara Românească. La Focșani a funcționat,între anii 1859 și 1862,Comisia Centrală.

industria
Industria

În anii de după revoluție producția industrială a cunoscut profunde modificări structurale, astfel încât începând cu anul 2000 producția preponderentă o constituie confecțiile textile care față de anul 1990au crescut cu 46%, iar față de anul 1996 de circa 4 ori, în detrimentul celorlalte ramuri ale industriei, respectiv producția vinului pentru consum, prelucrarea produselor agroalimentare, mobilier din lemn, tricotaje din lână și bumbac etc.

cultur
Cultură

Teatrul „Mr. Gh. Pastia” poartă denumirea ctitorului său, maiorul Pastia, care a donat suma necesară construirii unui local de teatru, cu scopul de a educa neamul românesc, în 1908. Proiectul localului a fost ales de către o comisie din care făceau parte Constantin Nottara și arhitectul Ioan Mincu. Lucrările de construcție a Teatrului au durat mai bine de cinci ani, inaugurarea având loc pe 21 noiembrie1913. Ca architectură, Teatrul Municipal îmbină stilul baroc cu elemente caracteristice stilului renascentist. La construcția acestui edificiu s-au luat în calcul și schițele unui celebru teatru european dinViena, în final fiind o copie fidelă a acestuia. În perioada comunistă activitatea Teatrului a fost afectată de „spectacolele tematice” impuse de partid. După cutremurul din 1986 își înecetează activitatea, pentru o perioadă de 18 ani. Teatrul Municipal „Mr. Gh. Pastia” s-a redeschis publicului în ianuarie2004.

obiective turistice borna de hotar
Obiective turistice Borna de Hotar

 Pentru o tratare detaliată, întreaga arie a fost delimitată în mai multe zone:

- Zona “Hotar” - Zona hotarului se situează în imediata apropiere a faţadei Prefecturii. În această zonă se cumulează o mare parte din simbolurile cu care este investită Piaţa Unirii (Hotarul, Zona de Reprezentare a Autorităţii Publice).   

Actualmente în aceasta zonă se situează peronul extins al Consiliului Judeţean, pe care sunt amplasate catargele cu drapele şi sunt realizate mici amenajări peisagere. Peronul este situat la o înălţime de + 60 cm faţă de nivelul Pieţei, intrările în Prefectură făcându-se la nivele diferite +1.00 m şi +1,20 m.

biserica sf ntul ioan
Biserica Sfântul Ioan

Biserica s-a zidit din temelie in anul 1839, in cinstea Sfantului si de minuni facatorului Nicolae, arhiepiscopul Miralicniei al carui hram este, de catrecredinciosii cu dare de mana si cu dragoste de biserica lui Dumnezeu. Vesmantarul, turla, lucrarile de consolidare dupa cutremurul din 1977, pictura in “Fresco”, pardoseli in mozaic venetian si mobilier, executate intre anii 1983-1991 s-au facut prin staruinta preotului paroh Chitiga Ioan, cantaret V. Nasturas, ajutati de consiliul si comitetul parohial si cu contributiabaneasca a enoriasilor in timpul arhipastoririi si cu binecuvantareapreasfintitului episcop Epifanie Norocel al eparhiei Buzaului si Vrancei. Pictura a fost executata de pictorul Pascanu Corneliu Bucuresti.

biserica adormirea maicii domnului donie
Biserica "Adormirea Maicii Domnului"-Donie

Biserica „Adormirea Maicii Domnului”-Donie a fost construita de catreDonie Damian (vistiernicul domnitorului Constantin Brâncoveanu), între anii1694-1714.

Biserica, monument istoric, este zidita din caramida pe fundatie de caramida, în forma de cruce in stil brâncovenesc, cu o singura turla deasupra pronaosului. Absidele naosului sunt bine proportionate cu Sf. Altar, de care este despartit de o solee larga in amfiteatru si o catapeteasma de lemn.

pia a unirii
Piaţa Unirii

     În 2004, când a apărut oportunitatea accesării unor fonduri europene, prin Programul PHARE, pentru realizarea unui proiect de reabilitare a zonei Pietei Unirii, a fost realizat un studiu de fezabilitate şi s-a trecut la realizarea proiectului tehnic.

Condiţiile impuse de finanţator poziţionau proiectul în zona de “dezvoltare turism” iar ca obiectiv trebuia să se urmărească stimularea comerţului şi a tradiţiilor populare. Fundamentarea proiectului s-a făcut pe baza manifestărilor cultural-artistice şi a festivalurilor sau expoziţiilor realizate pe parcursul unui an, în Piaţa Unirii.

gradina public
Gradina Publică

Afost inaugurată în 1873, pe locul Grădinilor Mănăstirii Sf. Ioan. A constituit până la cel de-al Doilea Război Mondial unul din reperele oraşului. A fost amenajată, de-a lungul timpului, în diverse maniere: peisagist în jurul anului 1900 (cu podeţe de lemn, alei cu pietre din spărtură de marmură, plante exotice), ulterior intervenind schimbări probabil datorate în primul rând problemelor de siguranţă (înlocuirea podeţelor cu construcţii din beton armat, introducerea unor corpuri de lumină din fontă turnată (probabil de la “Fontes de Paris”). În timp, Grădina a fost părăsită de activităţile comerciale (bistrouri, magazine, pavilioane şi a început să îşi piardă plantaţiile; o mare parte dintre acestea au fost distruse de lipsa de întreţinere (tundere) a arborilor mari. Intervenţiile din perioada comunistă – parazitarea Grădinii publice cu constucţia Casei Sindicatelor, apariţia unui bloc de locuinţe şi a parcării hotelului, au compromis complet Grădina Publică. A disparut luciul de apă şi au rămas doar elemente disparate din amenajările anterioare.

cl direa ateneului popular
Clădirea Ateneului Popular 

Pentru această clădire simbolică se propune executarea consolidării faţadei principale a clădirii, lucrări de restaurare, înlocuirea sistemului de încălzire cu un sistem de încălzire cu aer cald pentru sala principală, îmbunătăţirea iluminatului interior, înlocuirea mobilierului uzat, lucrări de finisaje interioare care să crească calitatea estetică a spaţiului interior. Ca elemente de funcţiune se propune crearea unui spaţiu permanent de întâlniri în sala mica a Ateneului (cafenea literară sau mediatecă); acest spaţiu a fost destinat iniţial unei biblioteci publice şi unui centru de informare, ulterior fiind transformat în salon de concerte.

recalificare urban perimetrul istoric pia a unirii gr dina public foc ani
Recalificare Urbană – Perimetrul istoric Piaţa Unirii, Grădina Publică Focşani

Zonele au fost tratate diferenţiat, în funcţie de mai mulţi factori. Astfel, au rezultat zonele:Piaţa Unirii, Grădina Publică, Ateneul Popular Mr. Gh. Pastia şi fosta clădire a Cinematografului Balada, actualmente clădirea Instituţiei folclorice profesioniste “Ţara Vrancei”. 

Intervenţia în zona Piaţa Unirii urmăreşte realizarea unor obiective bine definite, în contextul valorificării simbolisticii acestei zone pentru întregul oraş. Astfel, se urmăreşte reamenajarea întregii zone în scopul păstrării şi punerii în valoare a zonelor istorice, stimulării interesului pentru activităţi turistice, oferirii unor spaţii generoase pentru manifestări tradiţionale sezoniere sau ocazionale.

istorie
Istorie

Denumit în multe scrieri „Orașul de pe Milcov”, râul pe care voievodul Ștefan cel Mare a stabilit hotarul dintre Moldova și Țara Românească în anul 1482, localitatea a intrat în conștiința oamenilor drept „orașul Unirii”. Toponomia orașului Focșani se trage de la numele familiei Focșa, „moldoveni buni și drepți din vremea lui Ștefan cel Mare”.

Deși atestat documentar din secolul XVI (30 ianuarie1575 când, Alexandru Vodă din Țara Românească arată, într-un document, că a fost lovit „cu înșelăciune pe la Focșani de Ioan Vodă”), așezarea de pe Milcov este mult mai veche. Săpăturile arheologice efectuate în anul 1977 în sudul Focșaniului atestă că vatra actuală a orașului a fost locuită încă din neolitic, obiectele descoperite aparținând culturii Cris (circa 5000 î.Hr.). Au mai fost descoperite un tezaur dacic din secolul III–II î.Hr., un tezaur de monede imperiale romane, alte mărturii ale culturii materiale care au aparținut carpilor și sarmaților din sec. II-III e.n

slide38

Pe teritoriul municipiului Focșani, clima este temperat-continentală, influențată de adăpostul Carpaților de curbură, cu variații mari de temperatură.Temperatura medie este de cca. 9 °C, maxima absolută înregistrată fiind de +42,3 °C (iulie 1990), iar minima absolută de -33,7 °C (februarie 1987).Volumul precipitațiilor depășește 400 mm, lunile cele mai ploioase fiind mai-iunie, iar cele mai secetoase decembrie-februarie.Numărul zilelor cu ninsoare este de cca. 20 pe an.Vânturile dominante în toate anotimpurile bat dinspre nord-est, iar vânturile calde, mai rare, dinspre sud, sud-est.

Climă
riscuri seismice
Riscuri seismice

Teritoriul județului Vrancea corespunde celei mai active zone seismice din țara noastră. Răspândirea focarelor de cutremure pune în evidență existența a doua zone:

trunchiul Vrâncioaia-Tulnici-Soveja, unde se produc cutremure la adâncimi între 80-160 km, legat de curbura arcului carpatic;

în regiunea de câmpie între Râmnicu Sărat, Mărășești și Tecuci cu cutremure mai puțin adânci.

Seismele cu epicentrul în Vrancea au origine tectonică, fiind provocate de deplasările blocurilor scoarței sau alte părți superioare ale învelișului, în lungul unor falii formate anterior sau în lungul unora foarte adânci. Cutremure devastatoare, cu magnitudinea cuprinsă între 7 și 8 grade pe scara Richter, s-au înregistrat în 8 octombrie1620, 9 august1679, 12 iunie1701, 13 mai1738, 6 aprilie1790, 26 octombrie1802, 1829, 28 ianuarie1838. În secolul XX, cele mai semnificative evenimente au avut loc la 25 mai1925, 10 noiembrie1940 care, a distrus aproape în întregime orașul Panciu având magnitudinea de 7,4 grade, 4 martie1977 cu magnitudinea de 7,2 grade, 30 august1986 cu magnitudinea de 7 grade, 30 si 31 mai1990 cu magnitudinea de 6,9 respectiv 6,4 grade.

rezervatia naturala focul viu
Rezervatia Naturala ``Focul Viu``

Rezervatia se afla pe o terasa a raului Milcov, in apropierea satului Andreiasu de Jos, localitate situata la 37 km de Focsani.Este un fenomen natural datorat emenentei de gaze naturale din pamantformandcatevaflacari ce ard in permanenta.Zona, cunoscuta sub denumirea de Focul Viu a fost declarata rezervatie geologica in anul 1995. A primind in aria declarata protejata si nistesuprafete de padure ce protejeazaalunecarile de teren din zona.