Carbonul
Download
1 / 8

CARBONUL - PowerPoint PPT Presentation


  • 243 Views
  • Uploaded on

CARBONUL. Carbonul. Carbonul are simbolul C, element crucial al existenţei organismelor şi care are mai multe aplicaţi industriale. Numărul atomic al C este 6; elementul este in gr. a IV al sistemului periodic al elementelor. Proprietatile chimice ale carbonului.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'CARBONUL' - moke


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Carbonul1

Carbonul

Carbonul are simbolul C, element crucial al existenţei organismelor şi care are mai multe aplicaţi industriale. Numărul atomic al C este 6; elementul este in gr. a IV al sistemului periodic al elementelor.


Proprietatile chimice ale carbonului
Proprietatilechimice ale carbonului

  • Greutateaatomică a C este 12,01115. Cele 3 stărinaturale ale carbonuluisunt- diamantul, granitulsicarbonulamortiu -elesuntsolide cu o temperatură de topireextrem de ridicatăşisuntinsolubile in toţisolvenţii la temperaturinormale. Proprietaţilefizice ale celor 3 tipuri de C nu preadiferă din cauzadiferenţelor in structuracristalină. Îndiamant, celmaidur material cunoscut, fiecare atom este in legătură cu alti 4 atomiintr-un schelet 3D, granitulconsistă in legăturisăptămânale de straturi de atomi care suntaranjaţi in hexagon. C amorfiuestecaracterizat de un grad scăzut de cristalinitate. C amorfiupurpoatefiobţinutprinincălzireazahărului la 900 grade in absenţaaerului. C are abilitateaunică de a face legaturi cu altiatomi de C pentru a forma, lanturisiinelecomplexe. Aceastaproprietate duce la un numaraproapeinfinit de compusiaicarbonuluicelmaicomun element fiindcel care contine C si H2.Primii compusiai C au fostidentificati in materia vie la inceputul sec 19. La temperaturinormale C are o radioactivitatescazuta. La Temperaturiridicatereactioneaza cu aproapetoatemetalelepentru a forma carburi, iar cu oxigenulformeazamonoxidul de carbon sidioxidul de carbon. De asemeneacarbonulformeazacompusi cu multeelementenemetalicedesiunele ca si C tetracloridtrebuie format indirect.


Carbonul se gaseste in
Carbonul se gaseste in:

  • C nu este un element raspandit in naturadesiesteintr-un procent de 0,025% din atmosferaPamantului. Se gasestecelmai des sub forma de carbonat. Co2 este un compus important al atmosfereisiesteprincipalasursa de carbon incorporat in materia vie . Plantelefolosindfotosintezatransforma Co2 in compusiorganici de carbon care esteconsumat de alteorganisme.

  • C amorfiu se gaseste in grade variabile de puritate in carbuni , cox.

  • In 1985 oameni de stiinta au evaporatgranitpentru a forma o molecula de carbon stabil format din 60 de molecule de C avand forma uneisfere. Molecula a fostnumita buckminsterfullerene.


Utilizari ale carbonului
Utilizari ale carbonului

Diamantul si grafitul

In cristalul de diamant format din atomi de carbon,atomii din retea se unesc prin legaturi covalente.Fiecare atom de carbon pune in comun cei 4 electroni cu alti 4 atomi vecini;pe cand in cristalul de carbon atomii din retea formeaza tot legaturi covalente,dar fiecare atom de carbon pu-ne in comun 3 electroni cu alti 3 atomi vecini.In grafit se gaseste un tip special de retea atomica numita retea stratificata,care este o retea ato-mica hexagonala formata din plane paralele de atomi de carbon.

Covalenta reprezinta numarul de electroni ai unui atom pusi in comun cu electronii altui atom.Legaturile covalente sunt orientate in spatiu,sunt rigide si mai puternice decat legaturile ionice.

Diamantul are o retea cubica,iar cristalele de grafit sunt alcatuite din straturi paralele de hexagoane de atomi de carbon, care formeaza o retea stratificata atomica.Atomii de carbon dintr-un plan ocupa colturile unor hexagoane regulate.


Carbonul

Diamantulesteunadintrecelemaiduresubstantecunoscutesi din aceastacauzaeste de neinlocuitpentrufabricareasculelor de taiat, de gauritsau de lustruitmaterialefoartedure.Elmaiestefolosit la pietreabrazive,instrumenteopticesiobiecte de podoaba.Masadiamantului,catsi a briliantelor(o forma maivaloroasa a diamantului) se masoara in ca-rate(1carat=0,205g).Pretuldiamantelordepinde de masa, claritateasistralucireaacestora.Primuldiamantsintetic a fostobtinut in anul 1955, in Statele Unite ale Americii…


Aplicatii stiintifice ale carbonului
Aplicatiistiintifice ale CArbonului

Celmaicomunizotop al C este carbon-12 ; in 1961 acestizotop a fost ales pentru a inlocuiizotopul oxigenului16 ca standard al greutatiiatomice, si a fost data greutateaatomica 12.

Izotopul C-13 si 4 suntfolositeextensiv ca urme in cercetarilebiochimice. C14 esteasemeneafolosit in tehnicanumitadatarea cu carbon radioactiv care permitegasireavarsteifosilelorsialtormateriorganice. C 14 esteprodus in continuu in atmosfera de razelecosmicesi se afla in oricematerievie.Cumcarbonul 14 se descompune cu jumatate de viata de 5760 de ani.


Grafit un alt ultilizator al carbonului
Grafit un alt ultilizator al carbonului

Grafituleste utilizat la electrozi pentru cuptoare electrice cu arc, cuve electrolitice,confectionarea minelor de creion si fabricarea fibrelor de carbon.


ad