Què és un terratrèmol?
Download
1 / 1

- PowerPoint PPT Presentation


  • 69 Views
  • Uploaded on

Què és un terratrèmol?.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - moe


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Qu s un terratr mol

Què és un terratrèmol?

Un terratrèmol és la manera natural que té la Terra d’alliberar tensions acumulades a la litosfera com a conseqüència dels moviments continuats de les plaques que la componen. Quan les tensions són prou grans, es produeixen trencaments o desplaçaments sobtats de parts de la litosfera, que produeixen alliberacions d’energia, i la part d’aquesta energia que es transmet mitjançant ones elàstiques (ones sísmiques) a través de la Terra i que podem notar és el que es coneix com a terratrèmol.

Què és la sismologia?

La sismologia és la disciplina de les ciències de la Terra que estudia la natura dels terratrèmols, les seves característiques i tot tipus d’ones sísmiques que es propaguen tant per l’interior de la Terra com al voltant.

Què són les ones sísmiques?

Les ones sísmiques són les ones d’energia causades pel trencament sobtat de roques de l’interior de la Terra. Són manifestacions energètiques que es propaguen a través de la Terra i que provoquen un desplaçament de les partícules del terreny. Aquest desplaçament és el que enregistren els sismògrafs.

Tipus d’ones sísmiques

Bàsicament existeixen dos tipus d’ones sísmiques: ones internes i ones superficials. Les ones internes es propaguen molt més ràpidament i poden travessar les capes de l’interior de la Terra, mentre que les ones superficials només es poden moure al llarg de la superfície de la Terra. Un terratrèmol allibera energia sísmica que es propaga tant en forma d’ones internes com en forma d’ones superficials.

Ones superficials

Les ones superficials més ràpides són les anomenades ones Love, en honor al matemàtic britànic A. E. H. Love, que va ser qui les va quantificar. El terreny es mou horitzontalment i de manera perpendicular a la direcció de propagació en ser afectat per aquest tipus d’ones. Aquestes ones no es poden propagar per superfícies fluides.

L’altre tipus d’ones superficials s’anomenen ones Rayleigh, en honor a Sir Rayleigh, també matemàtic, que en va predir l’existència. Una ona Rayleigh es mou rodant amunt i avall de manera similar a les onades que es produeixen al mar. Acostumen a ser molt més energètiques que les altres ones i, en molts casos, són les responsables que els esdeveniments es notin.

Ones internes

El primer tipus d’ones internes són les anomenades ones P (primàries). Són el tipus d’ones sísmiques que es propaguen més ràpidament i ho poden fer tant a través de medis sòlids com fluids. El moviment del terreny, en ser afectat per aquest tipus d’ones, és del mateix tipus que en el cas de les ones sonores i la direcció del moviment del terreny és la mateixa que la de propagació de l’ona sísmica.

El segon tipus d’ones internes son les ones S (secundàries). Aquestes són ones transversals que es propaguen més lentament i només poden fer-ho en mitjans sòlids, donat que les partícules del terreny vibren perpendicularment a la direcció de propagació, fet que és impossible en el cas de líquids.

Ones Love

Ones Primàries

Direcció de propagació

Moviment del terreny

Ones Secundàries

Ones Rayleigh

Recopilació i disseny realitzats per Josep Vila (Barcelona, octubre de 2002)


ad