Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Part c PowerPoint Presentation

Part c

130 Views Download Presentation
Download Presentation

Part c

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. MS AO HIGHER Paper 1 Part c

  2. This is 44 ÷ 20 2.2 HIGHER Paper 1 15kg = 15 × 2.2 This is a 2-step calculation. = 33lb 33 × 10 = 330litres Part c Reveal

  3. AO 1 (a) AO1 –Recall and use knowledge of proportion 1(b) AO2 – Select and apply mathematical methods ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1 Part c

  4. MS HIGHER Paper 1 Part c

  5. MS AO HIGHER Paper 1 Part a & b

  6. × 15 × 15 HIGHER Paper 1 1.5kg = 1500g Cheese  protein 100g  25.0g 1500g  375g Answer = 375g Part a & b Reveal

  7. AO AO2 –Select and apply mathematical methods ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1 Part a & b

  8. MS HIGHER Paper 1 Part a & b

  9. MS AO HIGHER Paper 1

  10. Opposite angles Alternate angles 35° This angle is 35° too. HIGHER Paper 1 x = 35° (opposite angles) y = 35° (alternate angles) z = 180° – 35° (angles on a straight line) z = 145° 35 35 145 Reveal

  11. AO AO1 – Recall and use knowledge of angle properties ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1

  12. MS HIGHER Paper 1

  13. MS AO HIGHER Paper 1

  14. Each little square is worth 0.02 cm In order to arrive at an estimate you need to draw a line of best fit on the graph – this does not have to pass through the origin Each little square is worth 2% HIGHER Paper 1 Positive 64% 64% Reveal

  15. AO 3(a) and 3 (b) AO1 – Recall and use knowledge of scatter diagrams and correlation 3 (c) AO2 – Select and apply methods to interpret the results derived from the line of best fit ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1

  16. MS HIGHER Paper 1

  17. MS AO HIGHER Paper 1

  18. Remember, the units of area are squared units = 77 2 It will help to label the diagram 7cm 11cm HIGHER Paper 1 Area of triangle = ½ × base × height = ½ × 11 × 7 = 38.5 cm2 Reveal

  19. AO AO1 – Recall and use knowledge of area ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1

  20. MS HIGHER Paper 1

  21. MS AO HIGHER Paper 1 Part b

  22. This is the correct size but drawn in the wrong place. Make sure you use the centre of enlargement, A HIGHER Paper 1 Part b Reveal

  23. AO AO1 – Recalling and using knowledge of enlargement ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1 Part b

  24. MS HIGHER Paper 1 Part b

  25. MS AO HIGHER Paper 1 Part a

  26. Remember the three key facts: Angle: 90° Centre: (2, 1) Direction: anticlockwise HIGHER Paper 1 Part a Reveal

  27. AO AO1 – Recalling and using knowledge of rotation ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1 Part a

  28. MS HIGHER Paper 1 Part a

  29. MS AO HIGHER Paper 1 Part c Part b

  30. HK 2:00 2:30 3:30 7:30 8:30 10:00 0:00 2:00 5:00 6:00 pm meeting am Hong Kong is 8 hours ahead of UK 6am (UK) is 2pm (HK) (+8hrs) so 10am (UK) is 6pm (HK) HIGHER Paper 1 Between 8:30pm – 10:00pm HK time [Mrs Roberts has finished work] 12:30pm – 2:00pm UK time [Mr Roberts is having lunch] So they are both free to talk. Part c Part b Reveal

  31. AO • (i) AO2 – Select and apply appropriate numerical technique to calculate time difference. • (ii) AO3 – Interpret times and select appropriately. ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1 Part c Part b

  32. MS HIGHER Paper 1 Part c Part b

  33. MS AO HIGHER Paper 1 Part c Part a

  34. HIGHER Paper 1 Hotel Bear £107 × 3 = £321 B&B + dinner Hotel Gelton £80 × 4 = £320 B&B Remember to include a valid reason for your choice Choose Hotel Bear as you also get dinner for 4 nights for an extra £1 Part c Part a Reveal

  35. AO AO3 – Interpret, analyse and compare both options presented and justify their choice of hotel. ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1 Part c Part a

  36. MS HIGHER Paper 1 Part c Part a

  37. MS AO HIGHER Paper 1 Part b Part a

  38. 400  15 = $6000 6000 – 1500 = $4500 HIGHER Paper 1 She will receive less than £100 because 1500 ÷ 17 = £88.24 Part b Part a Reveal

  39. AO AO2 – Selecting and applying methods involving exchange rates ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1 Part b Part a

  40. MS HIGHER Paper 1 Part b Part a

  41. MS AO HIGHER Paper 1

  42. +1 +2 +2 +2 +2 97 99 101 105 98 100 102 106 104 HIGHER Paper 1 65 ÷ 5 = 13 This must be the middle house number. So, the solution is: 9 11 13 15 17 The numbers will be consecutive i.e. Product means “multiply” (number) × (number + 1) = 380 The numbers are 19 and 20. Reveal

  43. AO AO2 – Selecting and applying knowledge of numbers and properties of numbers ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1

  44. MS HIGHER Paper 1

  45. MS AO HIGHER Paper 1

  46. The lead is shortened by the corner, so the answer is not a circle. 4.9cm HIGHER Paper 1 1.9cm 3cm Reveal

  47. AO AO2 - Select and apply appropriate rules of loci ASSESSMENT OBJECTIVE HIGHER Paper 1

  48. MS HIGHER Paper 1

  49. MS AO HIGHER Paper 1

  50. Remember – everything in the bracket is multiplied by the y = 4y4 + y HIGHER Paper 1 subtract the powers = t4 Reveal