inter american university of puerto rico guayama campus n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus PowerPoint Presentation
Download Presentation
Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 45

Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus - PowerPoint PPT Presentation


  • 94 Views
  • Uploaded on

Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus. Title V Cooperative Project Simple Future Tense Module Part II Prof. Marisol Piazza Aguirre. Instructions. Use the following buttons to navigate through this module: Use this button to move to the next slide.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Inter American University of Puerto Rico Guayama Campus


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
inter american university of puerto rico guayama campus

Inter American University of Puerto RicoGuayama Campus

Title V Cooperative Project

Simple Future Tense Module

Part II

Prof. Marisol Piazza Aguirre

instructions
Instructions

Use the following buttons to navigate through this

module:

Use this button to move to the next slide.

Use this button to move to the previous slide.

Use this button to move to the last viewed slide.

Use this button to view the answer to the exercise.

purpose
Purpose

This module proposes to expand the basic

teaching-learning activities of English included in

the Title V Cooperative Project: “Improving Academic

Outcomes Through a Teaching-Based Consortium

Program for the Core Curriculum”. The project is

integrated by the Pontifical Catholic University of Puerto

Rico in Ponce from where it is directed, the Arecibo,

Mayagüez and Guayama Campuses, the School of

Plastic Arts of Puerto Rico and Inter American University

of Puerto Rico, Guayama Campus.

introduction
Introduction

One of the most important verb tenses an ESL

(English as a Second Language) student should master

to communicate effectively in English orally as well as in

written form is the Simple Future Tense.

This module has been designed for all college

students but specially for you students who are

registered in the basic English as a Second Language I,

GEEN 1101 course. In this module you will study and

review the rules of how to use the Simple Future Tense

correctly.

objectives
Objectives

General Objective:

By the end of this module, the student will develop

confidence and demonstrate knowledge using the

Simple Future Tense in oral and written form to express

actions that will occur in the future.

Specific Objective:

At the end of this module, the student will learn how to

use affirmative and negative sentences, direct questions,

short yes/no answers, wh-questions (information

questions) and answers giving pertinent information in

the Future.

pre test affirmative sentences
Pre-Test (Affirmative Sentences)

Select the best answer.

__ 1. The stores ____ at noon today.

(A)close (B)will close(C)going to close

__ 2. The secretary ___ the documents tomorrow morning.

(A) will fax (B) going to fax (C) fax

__ 3. Esteban ___ us at the Mall tonight at 8:30.

(A) going to meet (B) meet (C) will meet

__ 4. I ___ a health club next month.

(A) will join(B)going to join(C)join

__ 5. The meeting ___ in 15 minutes.

(A)begin (B) will begin (C) going to begin

pre test negative sentences
Pre-Test (Negative Sentences)

__ 6. Mr. and Mrs. Cardona ____ their home near the beach.

(A) not going to build (B) isn’t going to build (C) will not build

__ 7. Some friends ___ to our welcome party next Friday.

(A) isn’t going to come (B) will not come (C) not going to come

__ 8. I ___ at any fast food restaurant this week.

(A) not going to eat (B) isn’t going to eat (C) will not eat

__ 9. Elizabeth ___ cards to her friends this Christmas. She will visit them.

(A) will not send(B)aren’t going to send(C) not going to send

__10. Luis fractured his ankle. He ___ basketball this basketball season.

(A) aren’t going to play (B) not going to play (C) will not play

pre test yes no questions
Pre-Test (Yes/No Questions)

__ 11. __ George ___ from California to Mexico next summer ?

(A) Will, drive (B) Will, going to drive (C) Are, going to drive

__ 12. __ you ___ casual clothes to the get together activity next Saturday ?

(A) Will, wear (B) Will, wearing (C)Will, going to wear

__ 13. __ the students ___ their e-mails this afternoon ?

(A) Is, going to read (B) Will, going to read (C) Will, read

__ 14. __ the train ___ in twenty minutes ?

(A) Will, going to leave (B)Will, leave (C) Are, going to leave

__ 15. __ I ___ my reimbursement check next Friday ?

(A) Will, going to receive (B) Is, going to receive (C)Will, receive

pre test information questions
Pre-Test (Information Questions)

__ 16. Where __ Anita ___ her job interview tomorrow morning ?

(A) will, going to have (B) will, have (C) are, going to have

__ 17. When __ Paul ___ the yard ?

(A) are, going to clean (B) will, clean (C) will, going to clean

__ 18. Who _______ Nancy to the airport next Sunday ?

(A) going to take (B) will taking (C) willtake

__ 19. What __ you ___ next weekend ?

(A) will, do (B) is, going to do (C) will, going to do

__ 20. Why __ the manatees probably ___ in the future ?

(A) is, going to disappear (B) will, disappear (C) will, disappearing

pre test answer key
Pre-Test Answer Key

1. B 11. A

2. A 12. A

3. C 13. C

4. A 14. B

5. B 15. C

6. C 16. B

7. B 17. B

8. C 18. C

9. A 19. A

10. C 20. B

pre test evaluation
Pre-Test Evaluation

Total Correct Answers:

20 Excellent: Go to the Post Test.

19 Very Good: Review the incorrect answer and go to the

Post Test.

18-12 Good: Review the incorrect answers, study the rules

presented in this module, do the practice exercises

and then go to the Post Test.

11 or You Need More Practice: Study the module, review the

less rules carefully and do the practice exercises. When

you improve your score, you may go to the Post Test.

simple future tense
Simple Future Tense
  • You use the Simple Future Tense when you talk about future events or plans.
  • You also use the Simple Future Tense when you want to make a prediction or make a promise. ☺
simple future tense1
Simple Future Tense

There are two (2) ways to make the Simple Future Tense. In this module we will present Pattern # 2. In the module Simple Future Tense Part I, we present Pattern # 1.

Pattern # 1:

SUBJECT + BE + GOING TO + VERB (BASE FORM)

Pattern # 2:

SUBJECT + WILL + VERB (BASE FORM)

simple future tense2
Simple Future Tense

Pattern # 2

SUBJECT + WILL + VERB (BASE FORM)…

Example:

Iwillgraduatenext May.

affirmative sentences1
Affirmative Sentences

Examples:

1. I willwatch a movie tonight.

2. You will see the doctor tomorrow.

3. Miguel will fix his car later today.

4. Sarah and Daniel will buy a laptop next month.

5. The dog will eat its food soon.

6. We will move to Florida next year.

7. The game will beginin 10 minutes.

8. Mrs. Medina will sign the house contract next Monday.

negative sentences1
Negative Sentences

Examples:

1. I will not watch a movie tonight.

2. You willnotsee the doctor tomorrow.

3. Miguel willnotfix his car later today.

4. Sarah and Daniel willnot buy a laptop next month.

5. The dog willnot eat its food soon.

6. We willnotmove to Florida next year.

7. The game willnot beginin 10 minutes.

8. Mrs. Medina will not sign the house contract next Monday.

use of contractions affirmative
Use of Contractions (Affirmative)

Contractions: A contraction is the combination of two words into

one. In contractions, letters are replaced with an apostrophe (‘).

Examples:

I will = I’ll

you will = you’ll

he will = he’ll

she will = she’ll

it will = it’ll

we will = we’ll

you will= you’ll

they will = they’ll

use of contractions negative
Use of Contractions (Negative)

Examples:

I will not = I won’t

you will not = you won’t

he will not = he won’t

she will not = she won’t

it will not = it won’t

you will not = you won’t

we will not = we won’t

they will not = they won’t

examples of contractions in affirmative sentences
I will watcha movie tonight.

You will see the doctor tomorrow.

We will move to Florida next year.

The game will begin in 10 minutes.

Sarah and Daniel will buy a laptop next month.

I’ll watch a movie tonight.

You’ll see the doctor tomorrow.

We’ll move to Florida next year.

It’ll begin in 10 minutes.

They’ll buy a laptop next month.

Examples of Contractions in Affirmative Sentences
examples of contractions in negative sentences
I will not watch a movie tonight.

You will not see the doctor tomorrow.

We will not moveto Florida next year.

The game will not begin in 10 minutes.

Sarah and Daniel will not buy a laptop next month.

I won’t watch a movie tonight.

You won’tsee the doctor tomorrow.

We won’t move to Florida next year.

The game won’t begin in 10 minutes.

Sarah and Daniel won’t buy a laptop next month.

Examples of Contractions in Negative Sentences
yes no questions and short answers2
Yes/No Questions and Short Answers

Examples:

1. Will you (usted) watch a movie tonight?

Yes, I will. / No, I will not. / No, I won’t.

2. Will you (usted) see the doctor tomorrow?

Yes, I will. / No, I will not. / No, I won’t.

3. Will Miguel fix his car later today?

Yes, he will. / No, will not. / No, he won’t.

4. Will Sarah and Daniel buy a laptop next month?

Yes, they will. / No, they will not. / No, they won’t.

yes no questions and short answers3
Yes/No Questions and Short Answers

5. Will the dog eat its food soon?

Yes, it will. / No, it will not. / No, it won’t.

6. Will you (ustedes) move to Florida next year?

Yes, we will. / No, we will not. / No, we won’t.

7. Will the game begin in 10 minutes?

Yes, it will. / No, it will not. / No, it won’t.

8. Will Mrs. Medina sign the house contract next Monday?

Yes, she will. / No, she will not. / No, she won’t.

wh questions information questions
Wh-Questions (Information Questions)

WH-QUESTIONS ABOUT THE SUBJECT

wh questions information questions3
Wh-Questions (Information Questions)

More Examples:

1. (Q) Whatwill you watch tonight?

(A) A terror movie.

2. (Q) Whenwill you take a test?

(A) Tomorrow at 9:30 am.

3. (Q) What will Miguel fix today?

(A) His car.

4. (Q) Wherewillyou move to next year?

(A) To Florida.

5.(Q) Whowillsign the house contract next Monday?

(A) Mrs. Medina.

practice exercises affirmative sentences
Practice Exercises (Affirmative Sentences)

Select the best answer.

__ 1. I ____ the laundry this afternoon.

(A) is going to do (B) will do (C) do

__ 2. Eliezer ____ to a pool party next Saturday.

(A) will go (B) go (C) going to go

__ 3. We ____ at the new Italian restaurant tomorrow night.

(A) going to eat (B) eat (C) willeat

__ 4. The tutors ____ the students in the English class next week.

(A) will going to help (B) will help (C) going to help

__ 5. Carolyn ____ her baby next month.

(A) will have (B) going to have (C) have

practice exercises negative sentences
Practice Exercises (Negative Sentences)

__ 6. My mother ____ dinner tonight.

(A) isnot cook (B) will not cook (C) not going to cook

__ 7. The temperature ____ in the 90s tomorrow.

(A) will not be (B) not going to be (C) aren’t going to be

__ 8. Bob and his family ____ at the lake next weekend.

(A) will notfish (B) isn’t going to fish (C) not going to fish

__ 9. I ____ new decorations for the house this Christmas.

(A) not going to buy (B) will not buy (C) isn’t going to buy

__10. The meeting ____ at three o’clock. It will end later.

(A) are not going to end (B) will notend (C) notgoing to end

practice exercises yes no questions
Practice Exercises (Yes/No Questions)

__ 11. __ you and your family __ your house before you sell it?

(A) Is, going to remodel (B) Won’t, going to remodel (C) Will, remodel

__ 12. __ Henry __ in the university next semester?

(A) Will, register (B) Are, going to register (C) Aren’t, going to register

__ 13. __ your parents __ their wedding anniversary next July?

(A) Won’t, going to celebrate (B) Will, celebrate (C) Is, going to celebrate

__ 14. __ Julian and Carol __ a business next year?

(A) Is, going to own (B) Isn’t, going to own (C) Will, own

__ 15. __ Wal-Mart __ until 10:00 pm next Sunday?

(A) Is, to open (B) Won’t, going to open (C) Will, open

practice exercises information questions
Practice Exercises (Information Questions)

__ 16. Who ___ your sister ___ to her wedding?

(A) are, going to invite (B) will, invite (C) will, inviting

__ 17. When ___ the students ___ their science projects?

(A) will, finish (B) won’t, finish (C) is, going to finish

__18. What trick __ the dolphin __ next?

(A) will, doing (B) will, do (C) are, going to do

__ 19. Why ___ Peter ___ his sports car next month?

(A) will, selling (B) are, selling (C) will, sell

__ 20. How ___ the engineers ___ houses in the future?

(A) will, design (B) are, design (C) is, going to design

practice exercise answer key
Practice Exercise Answer Key
  • B 11. C
  • A 12. A
  • C 13. B
  • B 14. C
  • A 15. C
  • B 16. B
  • A 17. A
  • A 18. B
  • B 19. C
  • B 20. A
practice exercise evaluation
Practice Exercise Evaluation

Total Correct Answers:

20 Excellent: Go to the Post Test.

19 Very Good: Review the incorrect answer and go to the

Post Test.

18-12 Good: Review the incorrect answers, consult the module

again and then go to the Post Test.

11 or You Need More Practice: Study the module, review the

less rules carefully and do the practice exercises again.

When you understand the rules and improve your

score, you may go to the Post Test.

post test affirmative sentences
Post Test (Affirmative Sentences)

Select the best answer.

__ 1. The stores ____ at noon today.

(A)close (B)will close(C)going to close

__ 2. The secretary ___ the documents tomorrow morning.

(A) will fax (B) going to fax (C) fax

__ 3. Esteban ___ us at the Mall tonight at 8:30.

(A) going to meet (B) meet (C) will meet

__ 4. I ___ a health club next month.

(A) will join(B)going to join(C)join

__ 5. The meeting ___ in 15 minutes.

(A)begin (B) will begin (C) going to begin

post test negative sentences
Post Test (Negative Sentences)

__ 6. Mr. and Mrs. Cardona ____ their home near the beach.

(A) not going to build (B) isn’t going to build (C) will not build

__ 7. Some friends ___ to our welcome party next Friday.

(A) isn’t going to come (B) will not come (C) not going to come

__ 8. I ___ at any fast food restaurant this week.

(A) not going to eat (B) isn’t going to eat (C) will not eat

__ 9. Elizabeth ___ cards to her friends this Christmas. She’s going to visit

them.

(A) will not send(B)aren’t going to send(C) not going to send

__10. Luis fractured his ankle. He ___ basketball this basketball season.

(A) aren’t going to play (B) not going to play (C) will not play

post test yes no questions
Post Test (Yes/No Questions)

__ 11. __ George ___ from California to Mexico next summer ?

(A) Will, drive (B) Will, going to drive (C) Are, going to drive

__ 12. __ you ___ casual clothes to the get together activity next Saturday ?

(A) Will, wear (B) Will, wearing (C)Will, going to wear

__ 13. __ the students ___ their e-mails this afternoon ?

(A) Is, going to read (B) Will, going to read (C) Will, read

__ 14. __ the train ___ in twenty minutes ?

(A) Will, going to leave (B)Will, leave (C) Are, going to leave

__ 15. __ I ___ my reimbursement check next Friday ?

(A) Will, going to receive (B) Is, going to receive (C)Will, receive

post test information questions
Post Test (Information Questions)

__ 16. Where __ Anita ___ her job interview tomorrow morning ?

(A) will, going to have (B) will, have (C) are, going to have

__ 17. When __ Paul ___ the yard ?

(A) are, going to clean (B) will, clean (C) will, going to clean

__ 18. Who _______ Nancy to the airport next Sunday ?

(A) going to take (B) will taking (C) willtake

__ 19. What __ you ___ next weekend ?

(A) will, do (B) is, going to do (C) will, going to do

__ 20. Why __ the manatees probably ___ in the future ?

(A) is, going to disappear (B) will, disappear (C) will, disappearing

post test answer key
Post Test Answer Key

1. B 11. A

2. A 12. A

3. C 13. C

4. A 14. B

5. B 15. C

6. C 16. B

7. B 17. B

8. C 18. C

9. A 19. A

10. C 20. B

post test evaluation
Post Test Evaluation

Total Correct Answers:

20 Excellent:Congratulations! You have successfully

completed this module. You may work with a different

module if necessary.

19 Very Good: Review the incorrect answer. You may work

with a different module if necessary.

18-12 Good: Review the incorrect answers, review the areas of

difficulty and take the Post Test again.

11 or You Need More Practice: I recommend that you review

less the complete module and take the Post Test again.

letter to the student
Letter to the Student

Congratulations ! You have completed the Simple

Future Tense module. If you really understand all of the

rules and examples presented, you can work with a

different module depending on your needs. However, if

you still have some questions concerning the rules, I

advise you to review this module again or visit the

Language Laboratory, Room B-6 and ask for help before

studying a different module.

Remember you learn by practicing, therefore use the

Simple Future in your daily conversations and written

work.