slide1 l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
DA LI STE ZNALI ? NE ŠTO INTERESANTNO O LJUDSKOM TELU PowerPoint Presentation
Download Presentation
DA LI STE ZNALI ? NE ŠTO INTERESANTNO O LJUDSKOM TELU

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 33

DA LI STE ZNALI ? NE ŠTO INTERESANTNO O LJUDSKOM TELU - PowerPoint PPT Presentation


  • 112 Views
  • Uploaded on

DA LI STE ZNALI ? NE ŠTO INTERESANTNO O LJUDSKOM TELU. Nama je potrebno 25000 puta više supstanci u ustima da bismo okusili hranu, nego da bismo je omirisali . Ukusi slatkog i slanog su veoma bliski. Visoka koncentracja soli ima slatki ukus.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

DA LI STE ZNALI ? NE ŠTO INTERESANTNO O LJUDSKOM TELU


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

DA LI STE ZNALI ?

NEŠTO INTERESANTNO O LJUDSKOM TELU

slide2

Nama je potrebno 25000 puta više supstanci u ustima da bismo okusili hranu, nego da bismo je omirisali.

slide5

Čovektrepnejednomilidvaputsvakihdesetsekundi. Svakitreptajtrajejednutrećinusekunde. To značidaće, tokom 12 sati, ukupnovremetreptanjaiznositi 25 minuta. Novorođenčeuopšte ne trepće- tekpočinjudatrepćukadaimajuokošestmeseci.

slide6

Plačemokadasmouznemireni, aliniko, zapravo , ne znazašto. Izduvamonoskadaplačemojertečnostsuzaprolazikrozsićušneotvoreunutarkapaka u nos.

slide7

Šargarepa u ishranizaistapomažedavidite u mraku. To je zatošto vitamin A u šargarepipospešujepravilanradštapićastihćelija u mrežnjači. Kupusidrugozeljastopovrće je , takođe, dobro u sprečavanjubolestioka.

slide8

Ljudskookorazlikuje do 10 milionarazličitihnijansiboja. Ljudskabića, međutim, ne vide ultraljubičastusvetlost, zarazlikuodinsekatakoji to mogu

slide9

Nekiljudimogudasavijajuudove u neobičnimpravcimaičesto se smatradaimaju duple zglobove. Oni, u stvari, nemaju duple zglobove- to se dešavazatoštoimajunaročitosavitljivezglobove.

slide10

Dasteživeli u srednjemvekuibolovaliodjakihglavobolja, lekari bi verovatnodonelidijagnozudasteopsednutidemonima. Zalečenjeovogproblemavršilisuoperacijeotvaranjalobanje. Bušenjemrupe u lobanji, pacijent se “oslobađao” zaposednusti.

slide11

Iako je podrigivanje društveno neprihvatljivo u mnogim kulturama, ono ima korisnu ulogu u procesu varenja. Gasovi se stvaraju u želudcu od vazduha, koji progutamo zajedno sa hranom ili pićem, koji se nagomilavaju u gornjem delu, sve dok im sfinkter na ulazu na dozvoli da izađu u jednjak. Odatle se kroz usta izbacuje aktivnom kontrakcijom mišića, čiji rezultat je poznati zvuk.

slide12

Zreli spermatozoid je suviše mali da bi mogao da se vidi,ali je razvoj elektronskog mikroskopa to omogućio.Spermatozid je dugačak šetosti deo milimetra. Glava spermatozoida je veličine pet hiljaditih delova milimetra (5 mikrona).

slide13

Jajna ćelija je mnogo veća od spermatozoida,a zrela jajna ćelija se vidi i golim okom.Nakon primarne mejoze, jajašce je veliko 11-16 hiljaditih delova milimetra u prečniku, uključujući i spoljašnji sloj, providnu zonu.

slide14

Holandski naučnik iz 17 veka, Anton van Levenhuk se specijalizovao za rad sa mikroskopom. On je otkrio da se uljudskoj spermi nalaze spermatozoidi, a pokazao je da se buve legu iz sićušnih jajašaca. Pre toga se smatralo da se buve pojavljuju iz peska ili blata.

slide15

Dalisteznalidasunašeočiisteveličinekaonarođenju, alinosiušinikada ne prestajudarastu???

slide16

Akosuvamočinavisiniod 1,83 metraodnivoamora, horizontćebitinaudaljenostiodoko 4,83 kilometara

slide19

Jedinakostkoja do sadanijepolomljena u nekojskijaškojnezgodinalazi se u unutrašnjemuhu.

slide26

Prosečnoljudskotelo u sebiimadovoljnogvožđada se napravijedanekser dug 7 centimetara

slide33

Bebe se rađajubezčašica u kolenima, javljajuim se tek u perioduoddrugog do šestogmesecaživota.