Reportk sz t s visual studioval
Download
1 / 28

- PowerPoint PPT Presentation


  • 50 Views
  • Uploaded on

Reportkészítés Visual Studioval. Készítették: Poser László és Szertaridisz Oresztész. A Report Services rövid leírása.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - milla


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Reportk sz t s visual studioval

Reportkészítés Visual Studioval

Készítették:

Poser László és Szertaridisz Oresztész


A report services r vid le r sa
A ReportServices rövid leírása

A ReportServices, az AnalysisServices, és az IntegrationServices a három pillére a Microsoft által kiadott Business Intelligence programcsomagnak. A report alapvető, ezzel együtt az egyik legfontosabb szervezési tevékenység, mert személyre szabottan, különböző formákban (kapcsolati, szöveg, xml, stb.) biztosít betekintést az adatokba. Hasznos üzleti döntések meghozatalához, kampányok ütemezéséhez, vagy versenyelőírásokhoz.

Reportra szükség lehet különböző formátumokban, úgymint doc, html, pdf, stb. Sokszor interaktív formában kell kinyernünk az adatokat, és pl. internet böngészőben megjeleníteni. A ReportServices gondoskodik mindenről, ami szükséges reportok készítéséhez, kezeléséhez, és ezek elhelyezéséhez report szervereken, valamint lehetőség van az adatok kinyerésére számos dokumentumtípusban.


A report services m k d s nek s egy report k sz t s nek bemutat sa
A ReportServices működésének, és egy report készítésének bemutatása

Elindítjuk a Visual Studiot (esetünkben VS 2010), majd nyitunk egy új projectet (Windows FormsApplication). Nevet adunk neki (Report).


Reportk sz t s visual studioval

Ennek hatására betöltődik a Formunkbaa felhasználói felület, és megnyílik vele egy ReportViewertask.

Megnyitjuk a Toolboxot, aReportingalmenüjében kétszer kattintunk a ReportViewer fülre.


Reportk sz t s visual studioval

Itt kattintsunk a Dock Panel Containerre, ekkor a felhasználói felület felveszi a formunk méretét.


Reportk sz t s visual studioval

Kattintsunk a Design New Report-ra, ahol kiválaszthatjuk az adatforrás típusát.


Reportk sz t s visual studioval

Válasszuk ki az adatbázist (a miénk Database), majd az adatbázis modellt. Mi a Dataset-et választottuk, ami meghatározza az adatobjektumok típusait, amit az alkalmazáskód használ, valamint egy dataset file-t is hozzáad a projecthez.


Reportk sz t s visual studioval

Ezután kiválaszthatjuk az adatbázisunkhoz való kapcsolódás módját, és megadhatjuk az elérési útvonalat (amit konfigurációs file-ként el is menthetünk).


Reportk sz t s visual studioval

Kiválaszthatjuk az adatbázisunkból megjeleníteni kívánt elemeket (Tables, Views, StoredProcedures, Functions).


Reportk sz t s visual studioval

Ezek után beállíthatjuk a megjelenítendő adatok elérési útvonalát, hogy mely táblákat szeretnénk látni, illetve itt találjuk jobb oldalon az aktuális táblánk mezőit, és a mezők értéktípusait.


Reportk sz t s visual studioval

A következő ablakban csoportosíthatjuk az adatainkat (oszlopokba, sorokba rendezhetjük), beállíthatjuk a megjelenítendő értékeket, és opcionálisan függvényeket rendelhetünk hozzájuk (sum, max, count, first).Reportk sz t s visual studioval

Kész az első háttérszín, stílus). reportunk. Felbukkan a Report Design LabelControl ablak, ahol tovább szerkesztgethetjük adatainkat. Illeszthetünk melléjük grafikont, képet, listát, változtathatunk az elrendezésen (lehet mátrix).


Reportk sz t s visual studioval

A mellette lévő háttérszín, stílus). fület kiválasztva (Form1.cs[Design]), és benne a ReportViewerTask-ra kattintva megtaláljuk elkészített reportunkat. Alatta néhány új opció válik elérhetővé.


Report website
Report háttérszín, stílus). Website

A Visual Studio legtöbb alkalmazásában található ReportViewer eszköz, a 2010-es verzióban már kifejezetten reportspecifikált alkalmazások is helyet kaptak (ASP.NET ReportsWebsite, ReportsApplication, CrystalReportsapplication). A ReportWebsite elkészítése nagyon hasonló az eddig bemutatotthoz, az eredményt viszont HTML formában kapjuk.


Reportk sz t s visual studioval

Visszalépve a szerkesztő felületre, és az SQL Data háttérszín, stílus). Source ikonra kattintva a toolboxban egyszerű SQL lekérdezéseket állíthatunk össze.


Reportk sz t s visual studioval

Az háttérszín, stílus). xsd file-unkban a kapcsolt adatbázis tábláit módosíthatjuk, illetve új táblákat adhatunk hozzá.


Reportk sz t s visual studioval

Kialakíthatunk új adatbázis-kapcsolatokat is az háttérszín, stílus). App_Code könyvtárban DataSetitem hozzáadásával.


Reportk sz t s visual studioval

Szintén itt adhatunk hozzá háttérszín, stílus). Reportot is, amit ha áthúzunk a default.aspx-be, megnyitunk, és ráhúzunk egy táblát, akkor megjelenik a ChoosetheDataset ablak, ahol kiválaszthatjuk a kapcsolni kívánt adatbázist, és annak tábláit.


Reportk sz t s visual studioval

A kész táblák fejléce fölötti jobb klikk segítségével előbukkanó TablixProperties lehetőséget nyújt a táblák átcsoportosítására, fej-, és láblécezésére, valamint bizonyos adatok más színnel való kiemelésére.


Funkci hozz ad sa a reporthoz
Funkció hozzáadása a segítségével előbukkanó reporthoz

Nyissuk meg aDataset.xsd file-unkat. Itt a táblákon a Table Adapter sávon jobb klikkre lenyíló menüből válasszuk a Configure opciót.


Reportk sz t s visual studioval

A felnyíló ablakban lévő segítségével előbukkanó QueryBuilder segítségével új lekérdezéseket fogalmazhatunk meg, csoportoíthatjuk a már meglévőeket, vagy szűrhetünk is.


Reportk sz t s visual studioval

A Form1.cs[Design] segítségével előbukkanó -ban adjunk egy gombot alkalmazásunkhoz.


Reportk sz t s visual studioval

A gombra kettőt kattintva megjelenik a segítségével előbukkanó codebehind, ahol egy hibaüzenet fogad, mert még nem definiáltunk pubikus logikai változót.Reportk sz t s visual studioval

Futtassuk a programot. A gombra kattintva most már megjelennek az általunk megadott szűrésnek megfelelő adatok (itt a fizetetlen számlák).

Ezzel zárjuk kis felhasználói szintű összefoglalónkat a Visual Studioreportkészítéséről.


The happy end
THE megjelennek az általunk megadott szűrésnek megfelelő adatok (itt a fizetetlen számlák). HAPPY END