echipa lacramioarelor n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Echipa LACRAMIOARELOR PowerPoint Presentation
Download Presentation
Echipa LACRAMIOARELOR

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 20

Echipa LACRAMIOARELOR - PowerPoint PPT Presentation


 • 145 Views
 • Uploaded on

Echipa LACRAMIOARELOR. PROIECT. EMIL RACOVITA. RACOVITA. EMIL EMIL. Emil Racovita s-a nascut la Iasi pe 15 Noiembrie 1868. Si-a petrecut copilaria la Soranesti, jusetul Vaslui in casa parinteasca. ANII DE SCOALA.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Echipa LACRAMIOARELOR' - mili


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
echipa lacramioarelor

Echipa LACRAMIOARELOR

PROIECT

EMIL RACOVITA

racovita
RACOVITA

EMIL EMIL

 • Emil Racovita s-a nascut la Iasi pe 15 Noiembrie 1868. Si-a petrecut copilaria la Soranesti, jusetul Vaslui in casa parinteasca
anii de scoala
ANII DE SCOALA
 • A studiat la Iasi sub indrumarea profesorului si scriitorului Ion Creanga si apoi a continuat liceul la “Institutele Unite”, unde a invatat principiile stiintifice de baza de la Grigore Cobalcescu, care a stiut cum sa-i implanteze pasiunea pentru stiintele naturii .
slide4
ANII

DE SCOALA

 • Studiază la Facultatea de Drept din Paris, după dorința tatălui său, dar audiază concomitent și cursurile Școlii de antropologie. După obținerea cu succes a licenței în drept, se înscrie și la Facultatea de Științe din Universitatea Sorbona, Paris, după absolvirea căreia (1891) lucrează la laboratoarele Arago în cadrul stațiunii biologice marine de la Banyuls-sur-Mer.
racovita1
Racovita

EMIL

 • La vârsta de numai 25 de ani este ales membru al Societății zoologice din Franța. Este recomandat (1897) să participe ca naturalist al Expediției antarctice belgiene (1897-1899) la bordul navei Belgica, condusă de Adrien de Gerlache.
pregatirea de plecare
Adrien de Gerlache a cumparat-o de la un negustor de animale polare, platind 70.000 de franci. Vasul cantarea 244 de tone si consuma 1,8 tone de carbune pe zi.

S-au intocmit harti si mai multe planuri ale drumului de parcurs. A urmat apoi alcatuirea listei alimentelor, care trebuia sa ajunga pentru cel putin doi ani, sa fie putin voluminoase si, evident, sa fie bogate in calorii.

Pregatirea de plecare
slide8
NAVA

BELGICA

 • La bordul vasului au ajuns 40 tone de alimente, printre care s-au aflat taietei, biscuiti, ceai, orez, ulei, otet, zahar si sare.
 • In plus, s-au mai incarcat 120 tone de carbune, 40, de antracit si apa de baut.
plecarea
PLECAREA
 • Pe 16 august 1897, "Belgica" a ridicat ancora din portul Anvers, in acordurile triumfale ale imnului belgian, cantat de fanfara Regimentului 7.
drame petrecute
DRAME petrecute
 • In aceasta calatorie au plecat 19 persoane, dar nu s-au mai intors decat 17.
 • Prima victima a fost un tanar de 20 de ani, Karl Wiencke. In timpul unei furtuni, pe cand incerca sa manuiasca panzele, a fost luat de un val urias
alta victima
Alta victima
 • Conditiile infernale de la bordul vasului (alimentele fusesera rationalizate), dar si cele de afara au mai facut o victima: Emil Danco, in varsta de 29 de ani.
tinutul
Tinutul

zapezilor

 • Exploratorii nu s-au bucurat insa prea mult de minunatiile tinuturilor de zapada. Dupa o inaintare de 90 de mile pe banchiza, bucati enorme de gheata au inceput sa se adune in jurul vasului, pe care l-au prins ca intr-o menghina. Dupa mai multe incercari esuate de a se elibera din stramtoare, echipajul a decis sa ramana, pe timpul iernii, la Pol .
intoarcerea acasa
Intoarcerea acasa

Ca sa scape de gheturi, echipajul se hotaraste sa-si croiasca drum taind banchiza cu fierastraiele. Cu putinele unelte de care mai dispuneau, membrii echipajului au reusit, dupa aproape o luna, sa elibereze "Belgica" din mijlocul ghetii, dupa un an petrecut in mijlocul Antarcticii. La 5 noiembrie 1899, vasul a acostat in locul de unde plecase cu doi ani inainte. Academia Belgiei a emis o medalie comemorativa din aur, in timp ce regele i-a numit pe membrii echipajului cavaleri ai Ordinului Leopold.

descoperiri
Descoperiri
 • La Pol, Emil Racovita (ramas in istoria stiintei si ca descoperitorul balenei cu cioc) a avut posibilitatea sa studieze viata imenselor mamifere acvatice, dar si a pinguinilor.
cercetare si explorare
Cercetare si explorare
 • A fost primul roman care a ajuns in Antarctica, a explorat peste 1200 de pesteri in Europa si Africa, a strans o colectie de 5.000 de animale subterane si a publicat 66 de lucrari, insumand aproape 6.000 de pagini. Emil Racovita este fondatorul biospeologiei, definita de el ca stiinta a formelor de viata din mediul subteran a�� pesteri si panze freatice. Savantul este deopotriva unul dintre initiatorii ocrotirii monumentelor naturii din Romania.
slide16

exploare

explorare

fondatorul speologiei

FONDATORUL SPEOLOGIEI

Fondatorul speologiei
 • In 1904, Emil Racovita renunta la studiile oceanografice si se consacra studiilor privind universul subteran. Trei ani mai tarziu, el a publicat "Essai sur les problemes biospeologiques", lucrare considerata a fi "certificatul de nastere" al biospeologiei. In 1920 a fondat, la Cluj, primul Institut Speologic din lume. Pe parcursul celor doua decenii petrecute in acest oras, Racovita si-a diversificat activitatile .
racovita2
RACOVITA
 • A fost senator, rector al Universitatii Cluj, presedinte al Academiei Romane de Ştiinte si membru al mai multor organizatii stiintifice. In august 1940, Dictatul de la Viena a obligat Facultatea de Ştiinte si Institutul de Speologie sa se refugieze la Timisoara. Dupa razboi, Emil Racovita a facut mari eforturi pentru a reorganiza institutul. N-a mai avut timp insa: pe 17 noiembrie 1947 s-a stins din viata .
biospeologia
BIOSPEOLOGIA

Biospeologia este acea stiinta minunata care descopera si analizeaza formele de viata din pesteri si din panza freatica. Natura din tara noastra ne-a daruit multe locuri unice prin frumusete si bogatie.