penilaian asas fardu ain pafa l.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
PENILAIAN ASAS FARDU AIN (PAFA) PowerPoint Presentation
Download Presentation
PENILAIAN ASAS FARDU AIN (PAFA)

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

PENILAIAN ASAS FARDU AIN (PAFA) - PowerPoint PPT Presentation


  • 360 Views
  • Uploaded on

PENILAIAN ASAS FARDU AIN (PAFA). PERKARA ASAS FARDU AIN (PAFA).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PENILAIAN ASAS FARDU AIN (PAFA)


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
perkara asas fardu ain pafa
PERKARA ASAS FARDU AIN (PAFA)

Beberapa perkara asas Fardu Ain yang terkandung dalam Sukatan Pelajaran Pendidikan Islam,yang ingin dipastikan benar-benar diketahui,difahami,diamalkan dan dihayati oleh setiap murid dengan betul dan sempurna sebagaimana yang telah ditetapkan oleh Syarak

tujuan penilaian pafa
TUJUAN PENILAIAN PAFA

Mengenal pasti murid yang lemah dalam kefahaman dan amalan PAFA,kemudian membimbing sehingga mereka dengan sendirinya faham dan dapat mengamalkannya dengan betul dan sempurna.

Memastikan tidak terdapat keciciran dalam PAFA ,dengan perkataan lain,menentukan kejayaan 100%.

Menimbulkan dan menyuburkan keinsafan dan kerelaan yang positif untuk menghayatinya dalam amalan kehidupan harian.

Merangsang tanggongjawab guru untuk memastikan murid menguasai dan menghayati PAFA secara berterusan.

peraturan penilaian pafa
PERATURAN PENILAIAN PAFA.

Penilaian PAFA diwajibkan kepada semua murid yang beragama Islam.

penilaian PAFA hendaklah dimulakan dari Tahun 1 hingga Tahun 6 (UPSR), Tingkatan 1 hingga Tingkatan 3 (PMR) dan Tingkatan 4 hingga Tingkatan 5 (SPM).

Penilaian PAFA hendaklah dikendalikan sepenuhnya oleh sekolah.

Penilaian dijalankan sendiri oleh Guru Pendidikan Islam mengikut masa dan tempat yang sesuai sebagai proses penilaian biasa yang bersifat formatif dalam pengajaran dan pembelajaran (P&P).

slide5
Penilaian dijalankan secara Lisan dan Amali mengikut kod-kod yang telah ditetapkan. Apabila murid-murid telah menguasai kod-kod yang telah ditetapkan, dia boleh dinilai dengan kod-kod Tahun/Tingkatan seterusnya. Bagaimanapun murid ini boleh dinilai semula untuk pengukuhan.

Soalan dan jawapan penilai tidaklah rahsia sebagaimana yang dicadangkan dalam buku panduan ini. Apabila ujian dibuat secara formal murid akan diberitahu lebih awal.

slide6
sepanjang tempoh penilaian tersebut, murid diberi masa, peluang serta bimbingan yang secukupnya untuk mengulang, serta memperbaiki kesalahan dan kelemahan. Usaha ini diteruskan sehingga mereka sendiri faham dan dapat mengamalkan sesuatu kemahiran dengan jaya, betul dan sempurna.

Pencapaian murid dikemas kini dari semasa ke semasa dalam borang Pencapaian Individu dan Berkelompok. Catatan tersebut merupakan rekod bagi proses dan keputusan yang dicapai oleh murid.

slide7
Pemantauan proses perlaksanaan penilaian PAFA di peringkat sekolah akan dijalankan oleh Pengetua/Guru Besar dari semasa ke semasa.

Tandakan (/) dibuat apabila murid menguasai sesuatu tajuk, manakala dalam hal ibadah , dapat mengamalkan sesuatu kemahiran sekurang-kurangnya pada tahap keupayaan yang paling minimum yang dikira sah dari segi syarak.

slide8
Murid diperakui lulus dalam keseluruhan Penilaian PAFA apabila mereka berjaya memahami dan mengamalkan semua kod atau tajuk yang telah ditetapkan.

Borang Pencapaian Individu (dalam simpanan guru) hendaklah disertakan bersama rekod perpindahan pelajar ke sekolah lain.

Pihak sekolah hendaklah melaporkan keputusan penilaian di peringkat sekolah mengguna format Penyata Prestasi yang disediakan. Laporan juga perlu diserahkan kepada Bahagian/Unit Peperiksaan, Jabatan Pendidikan Negeri menurut prosedur yang ditetapkan.