Gripa de tip nou a h1n1
Download
1 / 29

GRIPA de tip nou A(H1N1) - PowerPoint PPT Presentation


 • 49 Views
 • Uploaded on

GRIPA de tip nou A(H1N1).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'GRIPA de tip nou A(H1N1)' - meryl


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Gripa de tip nou a h1n1

La data de 5 mai 2009, 21 ţări au raportat oficial 1490 cazuri de infecţie cu virusul gripal A(H1N1).Mexic a raportat 822 cazuri umane confirmate de infectare, inclusiv 29 decesuri. Statele Unite au raportat 403 cazuri umane confirmate de laborator, inclusiv un deces.Următoarele ţări au raportat cazuri confirmate de laborator, fără decesuri – Austria (1), Canada (140), China, Regiunea Administrativă Specială Hong Kong (1), Columbia (1), Costa Rica (1), Danemarca (1), El Salvador (2), Franţa (4), Germania (9), Irlanda (1), Israel (4), Italia (5), Olanda (1), Noua Zeelandă (6), Portugalia (1), Republica Coreea (2), Spania (57), Elveţia (1) şi Marea Britanie (27).


Gripa de tip nou a h1n1

GRIPA A (H1N1)Gripa pandemică este o boală respiratorie infecţioasă cauzată de o variantă a virusului gripal nou A (H1N1). Boala se transmite uşor de la persoană la persoană prin aerul expiratşi cauzează maladii respiratorii de diferită gravitate.


Care s nt simptomele gripei a h1n1 i ce facem n cazul n care ne am mboln vit
CARE SÎNT SIMPTOMELE GRIPEI A(H1N1) ŞI CE FACEM ÎN CAZUL ÎN CARE NE-AM ÎMBOLNĂVIT ?

 • Simptomele gripei de tip nou A(H1N1) sînt asemănătoare gripei obişnuite:- febră, dureri de cap, dureri musculare şi articulare, astenie;- tuse, strănut, nas înfundat, eliminări nazale, dureri de gît.O parte dintre persoanele infectate cu acest virus au avut diaree şi vomă.


Gripa de tip nou a h1n1

DACĂ AVEŢI SIMPTOME DE GRIPĂ ÎN CARE NE-AM ÎMBOLNĂVIT - Rămîneţi acasă şi adresaţi-vă de urgenţă medicului de familie.- Urmaţi prescripţiile medicului, respectaţi regimul de pat şi consumaţi mult lichid.- Evitaţi să mergeţi în locurile publice. Purtaţi mască pentru a reduce riscul răspîndirii infecţiei.- Acoperiţi gura şi nasul cu batista atunci cînd tuşiţi sau strănutaţi. Spălaţi-vă cît mai de des pe mîini cu apă şi săpun.


Cum ne protej m de gripa de tip nou
CUM NE PROTEJĂM DE GRIPA DE TIP NOU? ÎN CARE NE-AM ÎMBOLNĂVIT

REGULA 1. SPĂLAŢI- Spălaţi-vă regulat pe mîini cu săpun.- Curăţaţi şi dezinfectaţi suprafeţele, folosind detergenţi de uz casnic.Igiena mîinilor este o măsură importantă de prevenire a răspîndirii gripei. Spălatul cu săpun înlătură şi omoară microbii. Cînd nu aveţi posibilitate să vă spălaţi cu săpun, folosiţi şerveţele cu alcool sau dezinfectante.Curăţarea şi dezinfectarea regulată a suprafeţelor (mese, mînerele uşilor şi a scaunelor etc.) va distruge virusul.


Gripa de tip nou a h1n1

REGULA 2. RESPECTAŢI DISTANŢA ŞI ETICHETA ÎN CARE NE-AM ÎMBOLNĂVIT

- Evitaţi contactul apropiat cu persoanele bolnave. Respectaţi distanţa de cel puţin 1 metru de la alte persoane.- Evitaţi călătoriile, locurile aglomerate.- Acoperiţi-vă gura şi nasul cu batista atunci cînd tuşiţi sau strănutaţi.- Evitaţi să atingeţi cu mîinile ochii, nasul sau gura. Virusul gripal se răspîndeşte pe aceste căi.- Nu scuipaţi în public.- Purtaţi mască sau alte mijloace de protecţie, pentru a reduce riscul îmbolnăvirii. Virusul se răspîndeşte uşor de la persoana bolnavă la cea sănătoasă pe calea aerului (strănut, tuse), de aceea este nevoie de a respecta distanţa de cel puţin 1 metru de la persoana bolnavă, iar atunci cînd tuşim sau strănutăm – să acoperim gura şi nasul cu batista de unică folosinţă pe care, după utilizare, o aruncăm la gunoi. Evitînd să mergem în locurile aglomerate, reducem riscul îmbolnăvirii. 


Regula 3 informa i v
REGULA 3. INFORMAŢI-VĂ ÎN CARE NE-AM ÎMBOLNĂVIT

- Informaţi-vă dvs. şi pe alte persoane despre gripă. Respectaţi un mod de viaţă sănătos.Urmăriţi anunţurile şi recomandările medicilor referitor la gripă. Informaţii suplimentare puteţi găsi pe www.gripa.md, www.ms.gov.md şi www.sanepid.md.Respectarea unui mod de viaţă sănătos va mări capacitatea organismului de a lupta cu o eventuală îmbolnăvire. Practicaţi obiceiuri sănătoase - somn adecvat, consumarea alimentelor nutritive bogate în proteine, vitamine şi minerale şi respectarea unui mod de viaţă fizic activ.


Ce facem n cazul n care cineva din familia noastr s a mboln vit
CE FACEM ÎN CAZUL ÎN CARE CINEVA DIN FAMILIA NOASTRĂ S-A ÎMBOLNĂVIT?

 • - Oferiţi persoanei bolnave un spaţiu separat în casă. Dacă nu e posibil acest lucru, păstraţi distanţa de cel puţin 1 metru de la bolnav.

 • - Un singur membru al familiei va avea grijă de persoana bolnavă

 • - Limitaţi la minimum contactul dintre bolnav şi cei apropiaţi, în special copiii, persoanele în vîrstă şi cele care suferă de maladii cronice.

 • - Aerisiţi regulat încăperea.

 • - Păstraţi curăţenia, spălaţi şi dezinfectaţi suprafeţele cît mai des cu detergenţi de uz casnic.

 • - Spălaţi-vă regulat pe mîini cu apă săpun.

 • - La îngrijirea bolnavului, acoperiţi-vă gura şi nasul cu mască sau alte mijloace de protecţie (batistă, fular ş. a.)


Infectarea uman cu virusuri de origine porcin
Infectarea umană cu virusuri de origine porcină ÎMBOLNĂVIT?

 • Izbucniri epidemice şi cazuri sporadice umane de gripă porcină au fost raportate ocazional. În general, simptomele clinice sunt similare cu cele ale gripei sezoniere umane, tabloul clinic putând varia de la infecţie asimptomatică la pneumonie severă, soldată cu deces. Din această cauză, marea majoritate a cazurilor au fost depistate întâmplător, în cadrul supravegherii epidemiologice a gripei sezoniere. Adevărata extindere a bolii în rândul oamenilor este necunoscută, deoarece cazurile uşoare sau asimptomatice puteau rămâne nedepistate.


Defini iile de caz conform oms de grip cu virus gripal nou a h1n1
Definiţiile de caz (conform OMS) de gripă cu virus gripal nou A(H1N1)

 • Definițiile de caz sunt stabilite de comun de către medicul infecţionist şi medicul epidemiolog din teritoriul administrativ.

 • Descrierea cazului clinic

 • Infecţie respiratorie acută febrilă (febră >38oC) cu spectrul manifestărilor de la cele similare gripei sezoniere până la pneumonie.

 • 1. Caz suspect de gripă cu virus gripal nou A(H1N1)

 • O persoană cu infecţie acută respiratorie compatibilă cu descrierea cazului clinic

 • ŞI

 • una sau mai multe din situaţiile de expunere care au avut loc cu 7 zile înaintea apariţiei simptomelor:

 • Călătorie în ţările, unde au fost înregistrate unul sau mai multe cazuri de gripă cu virus gripal nou A(H1N1);

 • Rezidenţi ai unei comunităţi unde au fost înregistrate unul sau mai multe cazuri de gripă cu virusul gripal nou A(H1N1).


2 caz probabil de grip cu virus gripal nou a h1n1
2. Caz probabil de gripă cu virus gripal nou A(H1N1) nou A(H1N1)

 • O persoană, la care a fost confirmat virusul gripal tip A, dar nu a fost posibil de determinat subtipul cu reagenți pentru gripa sezonieră, SAU O persoană cu manifestări clinice caracteristice gripei sau care a decedat din cauza unei afecţiuni respiratorii acute inexplicabile, considerată epidemiologic legată cu un caz probabil sau confirmat de gripă cu virusul gripal nou A(H1N1).


3 caz confirmat de grip cu virus gripal nou a h1n1
3. Caz confirmat de gripă cu virus gripal nou A(H1N1) nou A(H1N1)

 • O persoană, la care infecţia cu virusul gripal A (H1N1) a fost confirmată prin unul sau mai multe metode de laborator, precum:

 • - Real-time RT-PCR,

 • - Culturi virale,

 • - Anticorpi neutralizanţi specificiA(H1N1) cu creştere de titru de cel puţin 4 ori.


M surile de control la depistarea cazului suspect de grip a h1n1
Măsurile de control la depistarea cazului suspect de gripă A(H1N1)

______________________________________________________________________

 • A. Imediat ce este semnalat cazul de gripă A(H1N1) (în baza definiţiilor de caz standard, vezi p. 3) indiferent de forma sa de manifestare, medicul de familie cu sprijinul epidemiologului şi eventual şi al infecţionistului, va iniţia următoarele măsuri:

 • Izolarea pacientului şi dotarea cu echipament individual de protecţie (mască);

 • Informarea CMP teritorial;

 • Completarea anchetei epidemiologice;


Gripa de tip nou a h1n1

Depistarea activă a altor bolnavi şi a persoanelor care au contactat cu ei cu izolarea lor temporară la domiciliu, în izolatoare speciale cu internarea ulterioară obligatorie;

 • Limitarea contactului membrilor de familie cu bolnavul;

 • Persoanele care au contactat cu bolnavul vor fi supravegheate medical pe durata a 7 zile de la ultima expunere la sursa de infecţie;

 • O atenţie deosebită se va acorda persoanelor cu risc crescut de a face boală: copii, vârstnici, persoanele cu imunodeficienţă, maladii preexistente, în special cronice, diabet zaharat, etc;

 • La înregistrarea unui sau a mai multor cazuri de gripă confirmate sau probabile în instituţiile de educaţie şi învăţământ se recomandă suspendarea activităţii acestor instituţii pe un termen de până la 14 zile. Decizia de suspendare a activităţii instituţiei ţine de competenţa Comisiei Extraordinare Antiepidemice teritoriale.


B managementul spitaliz rii cazurilor suspecte cu virus gripal nou a h1n1
B contactat cu ei cu izolarea lor temporară la domiciliu, în izolatoare speciale cu internarea ulterioară obligatorie;. Managementul spitalizării cazurilor suspecte cu virus gripal nou A/H1N1

 • 1. Pentru persoanele suspecte se va asigura un mijloc de transport de tip ambulanţă, special desemnat, cu echipament de asistare în caz de insuficienţă respiratorie severă.

 • 2. Personalul ambulanţei va purta echipament de protecţie individual.

 • 3. Cazurile suspecte se vor transporta la Spitalul de Boli Infecţioase „T. Ciorbă”, în saloanele special desemnate şi amenajate. Persoana suspectă va purta mască de protecţie.

 • 4. După fiecare transport ambulanţa va fi supusă dezinfecţiei.

  C. Măsuri în cadrul Spitalului de Boli

  Infecţioase „T. Ciorbă”


Tratamentul
Tratamentul contactat cu ei cu izolarea lor temporară la domiciliu, în izolatoare speciale cu internarea ulterioară obligatorie;

 • Tratamentul în mare parte este patogenetic şi simptomatic, constând din: pauză la pat, consum sporit de lichide, antitusive, antipiretice, analgetice (acetaminofen, antiinflamatoare nonsteroidiene) în caz de febră şi mialgii pronunţate.

 • În cazuri severe poate fi necesară administrarea intravenos de soluţii perfuzabile detoxicare. Tratamentul antiviral empiric trebuie administrat în caz confirmat, probabil sau suspect de gripă cu noul virus A(H1N1). Prioritar, trebuie să fie tratamentul pacienţilor internaţi şi celor cu risc sporit de complicaţii.


Gripa de tip nou a h1n1
Oseltamivir contactat cu ei cu izolarea lor temporară la domiciliu, în izolatoare speciale cu internarea ulterioară obligatorie;(Tamiflu) este un inhibitor de neuraminidază, eficient în tratamentul gripei de tip A şi B. Este produs în capsule

 • . Pentru a fi eficient tratamentul antiviral trebuie iniţiat cel mult peste 48 ore de la apariţia primelor semne clinice. Studiile făcute pe gripa umană sezonieră au arătat, că şi tratamentul administrat după 48 ore poate aduce beneficii prin reducerea ratei de mortalitate şi duratei de internare. Durata recomandată a tratamentului este de 5 zile.

 • Nu există studii clinice, care ar documenta siguranţa de administrare la gravide, atât pentru mamă, cât şi pentru făt a medicaţiei cu Oseltamivir. În cazurile când s-a recurs la administrarea de oseltamivir la gravide nu s-au înregistrat efecte adverse pe parcursul gravidităţii şi la copiii născuţi. Graviditatea nu trebuie considerată ca o contraindicaţie absolută în administrarea de Oseltamivir, fiind justificată, dacă efectul probabil benefic prevalează asupra riscului potenţial pentru embrion şi făt.


Doza pentru adul i v rsta pacientului n scop de tratament adul i 75 mg x 2 ori zi 5 zile
Doza pentru adulţi: contactat cu ei cu izolarea lor temporară la domiciliu, în izolatoare speciale cu internarea ulterioară obligatorie;Vârsta pacientuluiîn scop de tratamentAdulţi 75 mg x 2 ori/zi} - 5 zile

 • Zanamivir (Relenza) este un inhibitor al neuraminidazei, eficient în gripa de tip A şi B. Este administrat pe cale inhalatorie.Dozele pentru adulţi:

 • Tratamentul bolii acute: 10 mg pe cale inhalatorie de 2 ori/zi, timp de 5 zile;


M suri de protejare individual a personalului medical
Măsuri de protejare individuală a personalului medical contactat cu ei cu izolarea lor temporară la domiciliu, în izolatoare speciale cu internarea ulterioară obligatorie;

 • 1. Personalul va fi dotat cu echipamente personale de protectie adecvate. El include:

 • mănuşi duble (nesterile);

 • mască (mască de mare eficienţă, preferabil respirator N-95);

 • halat cu mâneci şi manşete lungi sau costum de unică folosinţă;

 • port de protecţie a ochilor (ochelari / vizoare / ecrane);

 • bonetă (poate fi folosită în situaţii de mare risc unde pot fi aerosoli crescuţi);

 • şorţ de plastic dacă se anticipează împroşcarea de sânge, fluide ale corpului, secreţii şi excreţii;

 • acoperitori de picioare.

 • EPP are menirea de a reduce riscul de expunere la agenţii patogeni dacă este folosit corect.


Gripa de tip nou a h1n1

2. Prelevarea probelor trebuie să fie efectuată de o persoană special instruită privind tehnica de recoltare a probelor conform cerinţelor stabilite.

3. Personalul antrenat în prelevarea şi manipularea probelor trebuie să cunoască şi să respecte următoarele precauţii:

 • să considere toate materialele prelevate ca potenţial infectate.

 • să folosească obligatoriu echipamentul de protecţie personală (EPP) la fiecare manipulare.

 • să respecte igiena mâinilor prin spălarea cu antiseptice.

 • să nu pipeteze cu gura.

 • să fie prudentă şi să prevină accidentele şi expunerile (înţepături cu ace, răniri prin tăiere, împroşcări cu material).

 • să dezinfecteze suprafeţele zonei de lucru.

 • să arunce toate materialele utilizate în containere cu indicaţia „pericol biologic”.

 • să dezinfecteze şi să autoclaveze toată vesela şi materialele utilizate.

  4. Toate persoanele expuse sursei de infecţie îşi vor efectua autocontrolul temperaturii şi altor simptome clinice relevante cu gripa. La apariţia febrei sau oricărui alt simptom va anunţa de urgenţă şeful de laborator.


Prelevarea probelor
Prelevarea probelor persoană special instruită privind tehnica de recoltare a probelor conform cerinţelor stabilite.

 • Prelevarea materialului patologic se va realiza în cadrul secţiilor de boli infecţioase din instituţiile medico-sanitare teritoriale de către personal instruit şi dotat cu echipament personal de protecţie.

 • Manipulările efectuate în timpul recoltării probelor trebuie să excludă contaminarea probei sau a lotului în întregime. Pentru confirmarea diagnosticului cu virus gripal nou A(H1N1) pot fi prelevate următoarele biosubstrate:

 • tampoanele nazale

 • tampoanele nazo-faringiane

 • aspirat nazo-faringian

 • spălătură nazală

 • tampon din gât

 • ser (primul ser se va recolta în I săptămână a bolii, al II-lea ser se va recolta în a III- a săptămână de la debutul bolii)

 • fragmente de ţesut din ariile hemoragice pulmonare – în caz de deces.

 • De menţionat însă că prelevatele preferabile sunt: tampon nazofaringian, tampon orofaringian, prelevate concomitent de la acelaşi bolnav/suspect.


Materiale necesare pentru prelevarea probelor
Materiale necesare pentru persoană special instruită privind tehnica de recoltare a probelor conform cerinţelor stabilite.prelevarea probelor:

 • tampoane nazo-faringiene

 • tuburi cu capac filetat

 • mediu de transport

 • apăsător de limbă

 • vacutainere.


Procedura de recoltare a probelor nazofaringiene
Procedura de recoltare persoană special instruită privind tehnica de recoltare a probelor conform cerinţelor stabilite.a probelor nazofaringiene

 • scoateţi tamponul din ambalajul de protecţie

 • introduceţi tamponul blând, dar adânc în nas (o adâncime de 2-3 cm)

 • rotiţi uşor pentru al încărca cu celule epiteliale

 • introduceţi tamponul în tubul cu 2-3 ml. mediu de transport până aproape de fundul tubului şi rupeţi tija presând-o pe marginea acestuia

 • închideţi ermetic tubul

 • notaţi tubul şi completaţi buletinul de însoţire a probei.


Procedura de recoltare a probelor orofaringiene
Procedura de recoltare a probelor orofaringiene persoană special instruită privind tehnica de recoltare a probelor conform cerinţelor stabilite.

 • scoateţi tamponul din ambalajul de protecţie

 • introduceţi în cavitatea bucală şi treceţi cu atenţie în spatele palatului moale pentru a şterge peretele posterior al nazofaringelui, suprafaţa amigdalelor

 • rotiţi uşor pentru al încărca cu celule epiteliale

 • introduceţi tamponul în tubul cu 2-3 ml. mediu de transport până aproape de fundul tubului şi rupeţi tija presând-o pe marginea acestuia

 • închideţi ermetic tubul

 • notaţi tubul şi completaţi buletinul de însoţire a probei


P strarea
Păstrarea persoană special instruită privind tehnica de recoltare a probelor conform cerinţelor stabilite.

 • la temperatura camerei – 6 ore.

 • la temperatura – (+2 - +8oC) – max. 3 zile.

 • temperatura – (- 20oC) – nu se recomandă

 • temperatura – (- 70oC) sau azot lichid – termen îndelungat.

 • CMP teritoriale vor prevedea un frigider separat +2 - +8oC pentru păstrarea temporară (până la 48 ore) a probelor și elemente frigorifice pentru transportarea lor.


Masc din tifon i bumbac
MASCĂ DIN TIFON ŞI BUMBAC** persoană special instruită privind tehnica de recoltare a probelor conform cerinţelor stabilite.

 • Un rol important pentru protejarea de virusurile gripale o are masca pentru acoperirea regiunii nasului şi gurii care poate fi procurată la farmacii. Masca protejează de răspîndirea virusului sau aspirarea lui cu aerul atmosferic, reţine picăturile mici de salivă care provin în rezultatul tusei şi a strănutului..

 • În lipsa posibilității de procurare, masca poate fi făcută din tifon şi bumbac (vată).

 • Se ia o bucată de tifon de 100x50 cm şi în mijlocul ei pe suprafaţa de 30x20 cm se aplică un strat de vată aproximativ de 2 cm, apoi tifonul se îndoie din ambele părţi în aşa fel, ca să se acopere vata; capetele tifonului se taie cu foarfecele ca să se formeze 2 perechi de panglici. Masca se aplică pe nas şi pe gură; panglicile din partea de sus se fixează la ceafă, iar cele de jos pe creştet.

 • MASCA DE TIFON În caz de lipsă de vată, ea poate fi înlocuită cu 5-6 straturi de tifon


Gripa de tip nou a h1n1

MULŢUMIM persoană special instruită privind tehnica de recoltare a probelor conform cerinţelor stabilite.

PENTRU ATENŢIE