Cum se formeaza marile furtuni plecand de la mici vartejuri - PowerPoint PPT Presentation

melia
cum se formeaza marile furtuni plecand de la mici vartejuri n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Cum se formeaza marile furtuni plecand de la mici vartejuri PowerPoint Presentation
Download Presentation
Cum se formeaza marile furtuni plecand de la mici vartejuri

play fullscreen
1 / 19
Download Presentation
Presentation Description
237 Views
Download Presentation

Cum se formeaza marile furtuni plecand de la mici vartejuri

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Cum se formeaza marile furtuni plecand de la mici vartejuri Un uragan, sau un taifun, este un vartej de aer urias si extrem de energetic. Aerul se misca cu viteze foarte mari, intr-o maniera care la scara mare este circulara, insa la scara mica este neregulata si turbulenta. Oamenii de stiinta dezbat de multa vreme mecanismul prin care asemenea structuri turbionare uriase se pot forma plecand de la vartejuri mici.

 2. Ciclonii tropicali În meteorologie un ciclon tropical este o furtună în formă de vârtej, care se formează într-o zonă depresionară tropicală de la suprafața oceanelor, cu diametrul uneori până la câteva mii de kilometri. Este formată dintr-o masă mare de nori și furtunoși care, datorită unui sistem de vânturi circulare puternice se rotesc tredimensional în formă de spirală în jurul unui centru, (în sens retrograd în emisfera nordică și în sens direct în cea sudică). Energia ciclonului provine din degajarea de căldură provenită din condensarea la altitudine a vaporilor de apă formați la suprafața oceanului. În sens termodinamic, un ciclon tropical poate fi considerat o mașină termică.

 3. Katrina Uraganul Katrina a fost un uragan care s-a format pe 23 august2005, în timpul sezonului de uragane din Atlantic din acel an și a cauzat distrugeri masive în Statele Unite ale Americii, pe coasta Golfului Mexic. Majoritatea pagubelor materiale și a pierderilor de vieți omenești au fost localizate în orașul New Orleans, care a fost inundat după ce sistemul de diguri din zonă a cedat, în unele cazuri, la mult timp după ce furtuna avansase deja spre continent. [1] Alte distrugeri au avut loc în statele Mississippi și Alabama, la distanțe de până la 160 km de centrul furtunii

 4. Uraganul Charley • Acest uragan a luat nastere in mai putin de o saptamana la tropicele Atlanticului. Acesta avea vanturi cu viteze de peste 241 km/h, existand din 9 pana in 15 august 2004. • Uraganul Charley a pornit din estul Insulelor Windward pe 9 august si a ajuns rapid in vest peste Caraibe. Indreptandu-se spre Jamaica, a distrus unele parti ale insulei pe 11 august, si, de asemenea, a trecut prin Insulele Cayman.In 12 august, uraganul Charley s-a indreptat peste Cuba, care este in partea de vest a Havanei. In timp ce se indrepta spre nord-est, s-a intesificat rapid, in doar cateva ore, si in cele din urma a ajuns deasupra uscatului de langa Portul Charlotte, Florida, unde a lasat in urma nenumarate victime si a produs mari pagube.

 5. Andrew Uraganul Andrew este a treia cea mai puternica furtuna formata in Atlantic si care a intrat pe teritoriul SUA, in ultima suta de ani. S-a format pe 16 august si s-a disipat pe 28 august 1992.


 6. Furtuni tropicale Furtuna tropicala reprezinta un sistem meteorologic compus dintr-un grup de vijelii cu descarcari electrice si vanturi ale caror viteze se incadreaza intre 63 si 119 km/h. Majoritatea se formeaza deasupra apelor calde ale oceanelor din zonele tropicale. In aceste regiuni aerul umed si cald se ridica formand o zona de presiune scazuta si dandnastere unor furtuni cu tunete si fulgere. Aerul care se deplaseaza spre centrul de presiune scazuta trece pe deasupra apelor calde ale oceanului si este umezit la randul sau, intretinand astfel furtuna.

 7. Cicloni in Madagascar • Ciclonul Ivan s-a abătut asupra insulei Madagascar cu rafale de vânt de peste 200 de kilometri pe oră. In data de 24 august 2010.

 8. Placile tectonice din Romania

 9. GHID - COMPORTAMENT IN CAZ DE CUTREMUR • Dacă sunteţi surprinşi într-o clădire: • NU fugiţi pe scări. • NU săriţi pe fereastră • NU folosiţi liftul. Dacă sunteţi în lift, încercaţi să ieşiţi cât mai repede, apăsând butonul de oprire şi apoi butonul celui mai apropiat etaj. Protejaţi - vă faţa şi ceafa. • Staţi departe de geamuri, uşi de sticlă, sobe, oglinzi, biblioteci, mobilier înalt. • Aşezaţi-vă sub o masă solidă sau ghemuiţi-vă, lipit de un perete interior.

 10. !!!!! • Dacă vă aflaţi afară: • Îndepărtaţi-vă de clădiri, stâlpi de electricitate sau de telefon. • Dacă sunteţi într-un mijloc de transport: • În autobuz sau metrou: trebuie să rămâneţi la locul dumneavoastră până la oprirea acestuia. • În maşini: opriţi-vă cât mai repede. Evitaţi podurile, tunelurile. Nu ieşiţi din maşină.

 11. !!! • Dacă sunteţi într-un loc public aglomerat (cinema, teatru, magazin): • NU vă repeziţi către ieşire. Îmbulzeala poate face victime. Staţi într-un colţ, ghemuit, protejându-vă ceafa cu mâinile. • Elevii care sunt surprinşi în şcoală trebuie să respecte următoarele reguli de comportare: • Să intre sub bancă şi să se ţină de piciorul ei. • Să nu stea cu faţa spre geam. • Să nu fugă pe scări. • NU părăsiţi locuinţa. Puteţi fi surprinşi într-un loc (hol, scară) unde vă puteţi accidenta. • Staţi înăuntru până când mişcarea se opreşte şi este sigur să ieşiţi afară.

 12. Scurtă istorie a celor mai devastatoare cutremure din istoria omenirii • 11 octombrie 1138 - SiriaCutremurul care s-a produs in ziua de 11 octombrie 1138 in Siria, a adus dupa sine moartea a nu mai putin de 230 000 de persoane (conform cronicarului Ibn Taghribirdi)! Foarte afectat a fost orasul Alep, dar unda de soc s-a simtit si la Damasc. FortareataHarim, ridicata de cruciati, s-a prabusit, la fel si fortul musulman de la Al-Atarib.

 13. 23 ianuarie 1556 - China Epicentrul cutremurului a fost in provincia Shaanxi, langaorasulHuaxian. Seismul, care a avut o magnitudine de 8 grade/Richter, este considerat cel mai devastator cutremur din toate timpurile, numarul victimelor ridicandu-se la peste 830 000. Pe portiuni de sute de kilometri patrati, totul a fost devastat; crevase de peste 20 de metri s-au cascat in pamant. in orasulHuaxian nici macar o singura cladire nu a ramas in picioare; rata victimelor in unele provincii lovite de seism a fost de peste 60% din populatie.

 14. Portugalia 1 noiembrie 1755 Cutremurul, al carui epicentru a fost la cca 200 km in largul Oceanului Atlantic (in directievest-sud-vest fata de Capul Sf. Vicentiu) a lovit Lisabona in dimineata zilei de 1 noiembrie 1755 (Ziua Tuturor Sfintilor). Seismul, cu o magnitudine de 9 grade pe scara Richter, a durat intre 3,5 si 6 minute, distrugerile materiale si pierderile de vietiomenesti fiind completate de un urias val tsunami. Numarul victimelor s-a ridicat la peste 50 000 (desi exista controverse in acest sens, pentru ca s-au avansat si cifre mult mai mari), in timp ce peste 85% din cladiriledinoras au fost daramate. Ceea ce nu a fost distrus de seism a cazut prada flacarilor, pentru ca incendii devastatoare au izbucnit in toata Lisabona

 15. Orasul San Francisco a fost lovit de un seism cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter, in ziua de 18 aprilie 1906, la ora 17.12. Epicentrul a fost la doar trei kilometri de oras si s-a resimtit pana in Oregon si Nevada. Efectele distructive ale cutremurului au fost foarte mult agravate de un inorasul) au ramasfara un acoperis deasupra capului. O cendiu devastator. Pierderile umane s-au ridicat la peste 3 000, in timp ce un numar de locuitori estimat intre 225 - 300 000 (din totalul de 410 000 cat avea mare parte dintre acestia s-au refugiat pe plajele din jurul orasului, unde au ridicat adevarate cartiere de corturi, in care continuau sa locuiasca chiar si la doi ani de la producerea dezastrului. 18 aprilie 1906 - SUA

 16. Cele mai puternice cutremure din Romania ultimilor 100 de ani • Romania a fost zguduita, in ultimul secol, de mai multe cutremure puternice. Cele mai distrugatoare au fost, de departe, cele din 1940 si 1977, care, impreuna, au lasat in urma peste 2.500 de morti. In ultimii 23 de ani, tara noastra a fost ocolita de cutremure puternice, de peste 7 grade pe scara Richter. Ultimul astfel de seism s-a produs in august 1986, avand magnitudinea de 7,1 pe scara Richter.

 17. Romania cel mai puternic cutremur • Cel mai puternic cutremur din istoria recenta a Romaniei. La ora 3:39 s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Seismul a avut epicentrul in zona Vrancea, la o adancime de 133 de kilometri

 18. 4 martie 1977 • Cutremurul din 4 martie 1977, produs la ora 21:22, cu magnitudinea de 7,2 grade pe scara Richter, a fost cutremurul care a facut cele mai multe victime si a lasat in urma cele mai mari pagube, dintre seismele produse pe teritoriul Romaniei.

 19. ROMANIA - IN TOP 50 AL TARILOR POLUANTE • Romania se situeaza pe locul 40 intr-un top al celor mai poluante 50 de state la nivel mondial, informeaza o analiza realizata de Reuters.Potrivit aceleiasi surse, pe primele pozitii in acest clasament se situeaza Statele Unite ale Americii, China, Rusia si India.