Lacul rosu
Download
1 / 10

Lacul Rosu - PowerPoint PPT Presentation


  • 420 Views
  • Uploaded on

Lacul Rosu. Din Cheile Bicazului.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Lacul Rosu' - matia


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Lacul rosu

LaculRosu

Din CheileBicazului


Este un lac de baraj natural, care s-a format în anul 1837. Datorita precipitatiilor atmosferice abundente, mari suprafete de teren de pe coasta nord-vestica a muntelui Ghilcos s-au prabusit, alunecând pe stratul de argila, închizând valea Verescheului, unde au confluenta mai multe pârâuri cu debit semnificativ.


  • Oglinda apei este strapunsa de trunchiurile de brazi, care sunt ramâsitele padurii inundate de lac. Altitudinea luciului apei este 983 m. Denumirea lacului atât în limba românâ cât si în cea maghiara, provine ori de la muntele Ghilcos (Ucigasul) ori de la pârâul Rosu (Verescheu). Astfel în 1864 apare sub denumirea Lacul Pietrii Rosii, mai târziu a fost denumit Lacul Ucigas precum si Taul Ghilcos.


Din 1936 este denumit oficial Lacul Rosu. Vechea denumire ungureasca pentru lac a fost Veres-to (Lacul Rosu), sub forma Gyilkos-to (Lacul Ghilcos) apare prima data în descrierea lui Orban Balazs. Locuri ucigase dupa localnici sunt cele greu accesibile, obositoare. Denumirea muntelui Ghilcos apare de prima data în 1773 ca teren al contelui Lazar. deci este mult mai veche decât toponimul de Lacul Ghilcos. Una dintre legendele populare face legatura între „ucigas" si ,,rosu", povestindu-ne ca la prabusirea muntelui respectiv la formarea lacului, a fost înmormântat o turma de oi cu ciobani si câini, timp indelungat apa lacului a fost rosie de la sângele lor.


0 alta legenda ne povesteste ca o frumoasa fata a fost rapita din târg de un haiduc si adusa între stâncile Suhardului Mic. Fata a cerut ajutor duhului muntelui. Duhul a ascultat fata si a ajutat-o sa iasa dintre stânci.. Haiducul s-a speriat si a dat cu o bâta în stânci, care au început sa se prabuseasca si au îngropat totul din vale închizând si valea.

Dimensiunile initiale ale lacului nu sunt cunoscute, datorita faptului ca unele parti din mal erau inaccesibile. Dimensiunile lacului dupa masuratorile lui Csiki Kâroly (1987) sunt urmatoarele: perimetrul 2830 m, aria 114676 m 2 , volumul apei acumulate: 587503 m3, adâncimea maxima la extremitatea din aval: 9,7 m. Pârâurile ce alimenteaza lacul, aduc 1-1,5 m 3 apa pe secunda în lac.


Forma lacului seamana cu litera L si are doua rapita din târg de un haiduc si adusa între stâncile Suhardului Mic. brate:bratul din Valea Oii având lungimea de 900 m, iar bratul din Valea Suhardului 438 m. Viata lacurilor din pacate este relativ scurta, în aceasta privinta nici Lacul Rosu nu este o exceptie în disparitia lacului, un rol important are colmatarea bazinului lacului cu aluviuni.

Cu ocazia ploilor torentiale, mari cantitâti de aluviuni ajung în lac. Lacul este alimentat de 4 pârâie mari: Verescheul, Licosul, Suhardul si Valea bii si înca 12 cursuri de apa temporare. In amonte de Lacul Rosu se mai afla doua bazine artificiale, prevazute cu deversor de beton având destinatia de a împiedica colmatarea lacului cu aluviuni.


Cel mai mare se afla pe pârâul Verescheu (Rosu), iar cel mai mic pe valea pârâului Oii. Zona stâncoasa deosebit de frumoasa. Sub Piatra Altarului valea Laposului se strâmteazâ, având un sir de mici cascade. Ceea mai spectaculoasa parte din aceste chei este însa partea dintre Cusma Laposului si Piatra Altarului.


Lungimea totala a cheilor este de 1800 m, ceea mai mare cascada are înaltimea de 25 m. Cheile Sugaului : in partea superioara a satului Bicaz Chei, în Suteni, în avalul vaii Sugaului se desfasoara Cheile Sugaului- 0 zona stâncoasa deosebit de frumoasa, sub forma de canion, cu o lungime de 350 m pe care se afla un sir de cascade. Pâna la construirea drumului forestier pe valea Sugaului. zona locuita din Bârnadu a fost accesibila numai prin chei.


Pentru a facilita cascada are înaltimea de 25 accesul localnicii au construit pod în chei, pe bârne transversale care a fost o capodopera a tehnicii populare. Peste drum de la Cheile Sugaului, se aflâ Stânca lui Stan, formatiune stâncoasa îngusta, care a ramas în urma exploziilor efectuate cu ocazia deschiderii carierei de calcar, din Muntele Surducului.


Pestera Munticelu (Ghiocelul). Este situat pe teritoriul comunei Bicaz Chei, la 8 km. de Lacu Rosu, pe partea stânga a râului Bicaz. Este format din doua sali; dar nu este înca iluminata. Fara ghid poate fi parcursa în 30 de minute.

Pestera este rezervatie naturala, unde putem admira frumoase stalagmite si stalagtite. Din pacate, în ultima vreme vizitatorii au facut multe pagube în pestera.