slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
Helios:

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Helios: - PowerPoint PPT Presentation


  • 152 Views
  • Uploaded on

Helios: 2005. augusztus 14-én Athén mellett lezuhant, és 115 utasával valamint hatfőnyi személyzetével együtt elpusztult a ciprusi Helios légitársaság Larnacából Athénen keresztül Prágába tartó Boeing 737-ese.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Helios:' - marlin


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

Helios:

2005. augusztus 14-én Athén mellett lezuhant, és 115 utasával valamint hatfőnyi személyzetével együtt elpusztult a ciprusi Helios légitársaság Larnacából Athénen keresztül Prágába tartó Boeing 737-ese.

slide3

A három géppel 2000-ben elindult ciprusi légitársaság 737-300-asán éjszakai ápolást végeztek mielőtt 2005. augusztus 14-én elindult volna az 552-es LCA-ATH-PRG járatra. A műszakiak a kabinnyomást szabályzó rendszer kapcsolóját MANual helyzetben felejtették, amit a pilóták sem vettek észre sem az előkészítés sem pedig a hajtómű indítás előtti és felszállás utáni checklist olvasásakor. Mivel a levegő-kibocsátó szelep 1/3-ad részben nyitva maradt, gyakorlatilag a repülés teljes időtartamában ki voltak hermetizálva.

slide5

Felszállás után 10 000 láb magasságban meg is szólat a figyelmeztető hangjelzés, amit a pilóták tévesen Takeoff Configuration Warning jelzésnek véltek. A 14 000 láb magasság elérésekor automatikusan működésbe lépett az utasok oxigén rendszere, amit a Master Caution lámpa jelzett is a műszerfalon. A pilóták ezt sem vették észre, talán azért, mivel ugyanebben az időszakban hibát jelzett a műszerrekesz hűtése is.

slide6

A helyzet tisztázását és megoldását súlyosan hátráltatták a német kapitány és ciprusi elsőtiszt közötti kommunikációs (nyelvi) nehézségek. A társaság műszaki szolgálatát rádión megkérdezve azt a tanácsot kapták, hogy a kapitány háta mögött lévő biztosítékot kihúzva tudják elhallgattatni az értelmetlennek tartott (Configuration Warning) jelzést.

slide7

A kapitány üléséből kiszállva kereste a biztosítékot, amikor az oxigénhiány miatt elveszítette az eszméletét, és összeesett. Az elsőtiszt ülésében maradva eszméletének elveszítésekor a kormányokra borult.

Így látták meg a görög légierő F-16-os vadászgépeinek pilótái, akiket azt követően riasztottak, hogy a gép több mint egy órányi néma repülés végén FL340-en besorolt az Athén melletti KEA VOR várakozási eljárásába.

slide8
A 737-est egy órányi holdingolás után megközelítő („elfogó”) vadászpilóták beszámoltak egy személyről is, aki oxigénálarc nélkül éppen ekkor ült be a kapitány ülésébe. Mielőtt bármit tehetett volna, leállt a bal oldali hajtómű, és a gép süllyedni kezdett. Tíz perccel később, 7000 láb magasságban leállt a másik hajtómű is. Az ismeretlen személy tevékenységének egyetlen fennmaradt nyoma a süllyedés megkezdődését követően 4 perccel elhangzott két Mayday kiáltás, amit a CVR őrzött meg.
slide9

A jelentés összegzése szerint a katasztrófát előidéző okok az alábbiak voltak:

A pilóták nem vették észre a kapcsoló MAN helyzetét

A pilóták nem ismerték fel, hogy oxigén-hiány tünetei jelentkeztek

(hypoxia fel nem ismerése)

A pilóták félreértették a kabinnyomás hangjelzését