Kelas bimbingan dewasa
Download
1 / 28

Modul al- azkar ( doa & zikir harian ) - PowerPoint PPT Presentation


  • 193 Views
  • Uploaded on

KELAS BIMBINGAN DEWASA. Modul al- azkar ( doa & zikir harian ). Doa Menghilangkan Gangguan Syaitan Doa Menghadapi Kesusahan Pasrah Menerima Takdir Doa Buat Orang Yg Dianugerahkan Anak Doa Perlindungan Kepada Anak Doa Ketika Menziarahi Orang Sakit

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Modul al- azkar ( doa & zikir harian )' - malik-hardin


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Kelas bimbingan dewasa

KELAS BIMBINGAN DEWASA

Modul al-azkar (doa & zikirharian)


Kandungan minggu 4

DoaMenghilangkanGangguanSyaitan

Doa MenghadapiKesusahan

PasrahMenerimaTakdir

Doa BuatOrangYgDianugerahkanAnak

Doa PerlindunganKepadaAnak

DoaKetikaMenziarahiOrangSakit

DoaKetikaSakit Yang TiadaHarapanSembuh

DoaKetikaemnghadapiSakaratulMaut

KANDUNGAN MINGGU 4Akuberlindungdengan Allah daripadasyaitan yang direjam


Menghalau syaitan

Membaca isti’aazah

Melaungkan azan

Membaca zikir tertentu

Membaca al-Quran

MENGHALAU SYAITAN


Doa menghadapi kesusahan
DOA Menghadapi KESUSAHAN


Ya Allah, tidakadakemudahankecualisesuatu yang Engkaupermudahkan, EngkaumenjadikankedukaanitumudahsekiranyaEngkaukehendaki.Allah sudah mentakdirkan (menentukan) sesuatu yang dikehendakiNya.

http://www.youtube.com/watch?v=PaKzUslOglk


" dikehendakiNyaMukmin yang kuatlebihbaikdanlebihdisukaioleh Allah darimukmin yang lemah. Kedua-duanyabaik. Bersungguhlahmelakukanperkara yang bermanfaatkepadamu. Mintatolonglahkepada Allah danjanganlemah.”


“Apabila kamu ditimpa sesuatu kesusahan, jangan berkata: 'Seandainya aku berbuat begini..dan begitu..' tapi berkatalah: 'Allah sudah mentakdirkan (menentukan) sesuatu yang dikehendakinya'. Sesungguhnya perkataan 'Kalau/seandainya' akan membuka pintu bagi gangguan syaitan".


Doa buat org yg dianugerahkan anak
DOA BUAT ORG YG DIANUGERAHKAN ANAK 'Seandainya aku berbuat begini..dan begitu..' tapi berkatalah: 'Allah sudah mentakdirkan (menentukan) sesuatu yang dikehendakinya'. Sesungguhnya perkataan 'Kalau/seandainya' akan membuka pintu bagi gangguan syaitan".


Semoga 'Seandainya aku berbuat begini..dan begitu..' tapi berkatalah: 'Allah sudah mentakdirkan (menentukan) sesuatu yang dikehendakinya'. Sesungguhnya perkataan 'Kalau/seandainya' akan membuka pintu bagi gangguan syaitan". Allah memberkatiengkaudengankelahirananakinidanengkau pula mensyukuriPemberinya, semogadiadipeliharahinggadewasadanengkaumendapatlayanan yang baikdaripadaanakini


Semoga 'Seandainya aku berbuat begini..dan begitu..' tapi berkatalah: 'Allah sudah mentakdirkan (menentukan) sesuatu yang dikehendakinya'. Sesungguhnya perkataan 'Kalau/seandainya' akan membuka pintu bagi gangguan syaitan". Allah melimpahkanberkatNyakeatasengkau, membalasnyadenganbalasan yang baik, merezekikanengkauseumpamanyasertamemperbanyakkanpahalaengkau.


Doa perlindungan kepada anak
DOA PERLINDUNGAN KEPADA ANAK 'Seandainya aku berbuat begini..dan begitu..' tapi berkatalah: 'Allah sudah mentakdirkan (menentukan) sesuatu yang dikehendakinya'. Sesungguhnya perkataan 'Kalau/seandainya' akan membuka pintu bagi gangguan syaitan".


Aku minta perlindungan bagi kamu berdua dengan kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada setiap syaitan, binatang yang berbisa dan bencana ain (pandangan mata yang menimpakan penyakit).

http://www.youtube.com/watch?v=89xaDXyoZ88


Ketika menziarahi orang sakit
KETIKA MENZIARAHI ORANG SAKIT kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada setiap syaitan, binatang yang berbisa dan bencana ain (pandangan mata yang menimpakan penyakit).


Tidak kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada setiap syaitan, binatang yang berbisa dan bencana ain (pandangan mata yang menimpakan penyakit).mengapa, semogapenyakitinimembersihkandosamu, insyaAllah.


Aku kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada setiap syaitan, binatang yang berbisa dan bencana ain (pandangan mata yang menimpakan penyakit).memohonkepada Allah Yang MahaAgung, TuhanArasy yang agung, supayamenyembuhkanengkau.


" kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada setiap syaitan, binatang yang berbisa dan bencana ain (pandangan mata yang menimpakan penyakit).Tiadaseorangmuslim yang menziarahiorangsakit yang belumsampaiajalnya, kemudianmembacadoainitujuh kali nescayadisembuhkanpenyakitnyaitu." At-Tarmizi & Abu Daud.


Kelebihan menziarahi org sakit

Sabda kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada setiap syaitan, binatang yang berbisa dan bencana ain (pandangan mata yang menimpakan penyakit).Nabis.a.w. yang bermaksud:

Apabilaseoranglelakimengunjungisaudaramuslimnya, makaseolah-olahdiaberjalandijalansyurgasehinggadiaduduk. Apabiladiasudahdudukmakarahmat Allah mengelilinginya. Jikadiaberkunjungpadawaktupagi, makatujuhpuluhribumalaikatakanmendoakannyahinggapetangdanbegitulahsebaliknya.

KELEBIHAN MENZIARAHI ORG SAKIT


Doa ketika sakit yg tiada harapan sembuh
Doa kalimah-kalimah Allah yang sempurna daripada setiap syaitan, binatang yang berbisa dan bencana ain (pandangan mata yang menimpakan penyakit). KETIKA sakitygtiadaharapansembuh


اَللَّهُمَّ اغْفِرْ لِيْ وَارْحَمْنِيْ وَأَلْحِقْنِيْ بِالرَّفِيْقِ اْلأَعْلَى

Ya Allah, ampunilahdosaku, berilahrahmatkepadakudanpertemukanakudenganKekasih Yang MahaTinggi.


Doa ketika menghadapi sakaratul maut
Doa وَارْحَمْنِيْ وَأَلْحِقْنِيْ بِالرَّفِيْقِ اْلأَعْلَى KETIKA menghadapisakaratulmaut


لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ إِنَّ وَارْحَمْنِيْ وَأَلْحِقْنِيْ بِالرَّفِيْقِ اْلأَعْلَى

لِلْمَوْتِ لَسَكَرَاتٍ

TiadaTuhan yang berhakdisembahselain Allah, sesungguhnyamatiitumempunyaisekarat.


لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ، لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ، لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لاَ شَرِيْكَ لَهُ، لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ لَهُ الْمُلْكُ وَلَهُ الْحَمْدُ، لاَ إِلَـهَ إِلاَّ اللهُ وَلاَ حَوْلَ وَلاَ قُوَّةَ إِلاَّ بِاللهِ


Tiada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, Allah Maha Besar. Tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah Yang Maha Esa, tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah Yang Maha Esa, tiada sekutu bagiNya, tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, bagiNya kerajaan dan bagiNya pujian. Tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Allah. Tidak ada daya dan kekuatan, kecuali dengan pertolongan Allah.

http://www.youtube.com/watch?v=k9CHeYm9dQ8


SESI Besar. Tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah Yang Maha Esa, tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah Yang Maha Esa, tiada sekutu bagiNya, tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain Allah, bagiNya kerajaan dan bagiNya pujian. Tidak ada Tuhan yang berhak disembah kecuali Allah. Tidak ada daya dan kekuatan, kecuali dengan pertolongan Allah.

PERBINCANGAN


ad