crocodili n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Crocodili PowerPoint Presentation
Download Presentation
Crocodili

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 15

Crocodili - PowerPoint PPT Presentation


  • 120 Views
  • Uploaded on

Crocodili. In aceasta prezentare va voi arata niste nformatii despre crocodili.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Crocodili


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
crocodili
Crocodili

In aceasta prezentare va voi arata niste nformatii despre crocodili.

slide2

»Crocodilii au descendenti inca de acum 240 de milioane de ani. Pana in prezent se cunosc 23 de specii de crocodili. Toate apartin familieie Crocodylidae. Crocodilul mascul poate atinge si peste trei metri lungime in timp ce femela rareori depaseste doi metri. Exista si unele cazuri, de crocodili uriasi care pot atinge 5 sau 6 metri lungime (crocodilul de apa sarata). Atata masculul cat si femela traiesc aproximativ 15 ani. Crocodilii traiesc in regiunile tropicale din Africa si Australia in timp ce Aligatorii traiesc numai in America de Sud si America de Nord. Nu traiesc deloc in Europa.

slide3

» Grupul de crocodili si aligatori cuprinde aproximativ 23 de specii care traiesc in apa sau in zone unde exista apa. Habitatul crocodililor este format dintr-o portiune a malului si o zona de apa, statatoare sau curgatoare. » Este foarte interesant ca atunci cand crocodilul este satul (dupa ce a mancat o prada) acesta se intinde la soare dar atunci cand este infometat cauta un loc de repaus, umbros si racoros pentru a economisi energia. » Pe uscat crocodilii sunt mai lenti decat in apa. Narile se afla in partea de sus a botului pentru a putea respira in apa iar ochii care sunt foarte sensibili la obiecte au o membrana transparenta care ii protejeaza sub apa. La rasarit crocodilii urca pe mal unde se odihnesc si se incalzesc la soare. In Australia crocodilul este specie protejata iar vanarea lor este interzisa prin lege. Ei sunt considerati foarte importanti pentru balanta ecosistemului.

slide4

» Chiar daca unii considera crocodilii ca fiind mancatori de oameni, cercetatorii cred ca agresiunile mortale sunt un reflex declansat de comportamentul provocator al omului, reptilele raspunzand instinctului de aparare a teritoriului sau a puilor. » Crocodilii traiesc pana la 70 de ani. Totusi se crede ca acestia pot ajunge chiar si la varsta de 100 de ani. Cel mai batran crocodil a murit in captivitate la o gradina zoologica din Rusia la varsta de 115 ani.

slide6

» Crocodilii traiesc pana la 70 de ani. Totusi se crede ca acestia pot ajunge chiar si la varsta de 100 de ani. Cel mai batran crocodil a murit in captivitate la o gradina zoologica din Rusia la varsta de 115 ani. » Cele mai mari specii de crocodili pot atinge 5-6 metri lungime si o greutate de 1000 de kg. S-au descoperit insa si crocodili cu dimensiuni mai mari.

slide7

Crocodilul (Crocodilia; greaca veche. κροκόδῑλος, „Krokodil“) reprezintă un ordin de reptile care împreună cu păsările reprezintă ultimii urmaşi ai Arhozaurienilor o categorie de dinozauri. Corpul crocodilului este acoperit cu plăci osoase, iar sistemul de circulaţie a păstrat unele caractere comune cu păsările. Animalele de azi trăiesc pe malul apelor curgătoare sau a lacurilor din regiunile calde tropicale sau subtropicale. Unele specii de crocodili mai pot fi întâlniţi în apa sărată a mărilor din jurul unor insule. Animalele sunt bune înotătoare, când vânează stau ascunse sub apă până la nivelul ochilor şi nărilor.

slide8

Forma corpului animalelor de azi este adaptat la mediul de viaţă în care trăiesc, astfel corpul este turtit dorsoventral, şi se termină cu o coadă lăţită şi musculoasă care ajută la înot sau ca şi cârmă. Gura este largă prevăzută cu o dentiţie puternică de formă conică. Crocodilii au o lungime a corpului în funcţie de specie între 1,20 şi 7 m lungime. Au fost găsiţi prin săpături crodili fosili care aveau lungimea de 12 m.

slide10

Animalele cresc toată viaţă, însă cu înaintarea în vârstă procesul de creştere devine mai lent, astfel crocodilii bătrâni cresc numai câţiva centimetri. Craniul crocodililor este alungit, ochii în timpul evoluţiei au ajuns să fie dispuşi dorsal, la vârful botului se află orificiile ovale largi ale nărilor, care este aşa legat de faringe încât animalul şi cu gura plină poate repira fără probleme. Botul crocodililor are lungimi diferite în funcţie de modul de hrănire, astfel gavialul (Gavialis gangeticus) care se hrăneşte cu peşte are un bot lung şi subţire

slide11

Crocodilul de Nil poate atinge 6 m lungime.

Capul mare şi plat are un bot lung, în vârful căruia, pe partea superioară, se găsesc nările. Gura largă are pe maxilare dinţi conici, neegali, puternici, înfipţi în nişte cavităţi ale maxilarelor, denumite alveole. Ochii, aşezaţi înapoi şi mult în sus, au o privire cruntă. Datorită aşezării nărilor, când animalul se retrage în apă şi rămâne numai cu capul la suprafaţă, poate respira aerul atmosferic. În apă, nările şi urechile se închid.

slide12

Primăvara femela sapă un cuib pe malul râului, unde îşi depune ouăle. Cuibul trebuie să fie suficient de aproape de apă pentru ca femela să-l poată păzi de acolo, dar în acelaşi timp suficient de departe, pentru ca eventualele ieşiri din albie ale apelor să nu-l distrugă. Împerecherea are loc după câteva ritualuri introductive, în apa puţin adâncă. Cele 30-70 de ouă, cu coaja groasă, acoperite de nisip, sunt păzite de femelă timp de 90 de zile, până când puii încep să ţipe. La acest semnal femela iese din apă şi îi dezgroapă, iar în caz de necesitate sparge coaja ouălor.

Reproducerea

slide13

Dacă femela nu ajunge la timp, puii au un dinte special numit "dinte de ou" cu care sparg coaja oului. După ieşirea din ou, puilor le cade acest dinte. De îndată ce puii au ieşit din ou, femela îi ia unul câte unul în gură şi îi duce în apă. Numai câţiva crocodili ating maturitatea. Dacă ouăle nu sunt mâncate de varani, hiene sau berze, atunci puii cad victimă altor crocodili, vulturilor sau peştilor mai mari cănd ajung în apă.

slide15

Sfarsit

Va multumesc ca ati vizionat aceasta prezentare despre crocrodili