slavonija
Download
Skip this Video
Download Presentation
Slavonija

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 21

Slavonija - PowerPoint PPT Presentation


 • 296 Views
 • Uploaded on

Slavonija. Stanovništvo. Većina stanovništva su Hrvati, dok su Srbi najveća nacionalna manjina. Podaci su iz popisa stanovništva 2001. Grb Slavonije. Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvij e Poprečne(srebrne) grede,u knjigama to se spominje kao dvije koje ograđuju Slavoniju.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Slavonija' - makaio


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
stanovni tvo
Stanovništvo
 • Većina stanovništva su Hrvati, dok su Srbi najveća nacionalna manjina. Podaci su iz popisa stanovništva 2001.
grb slavonije
Grb Slavonije

Slavonski grb sadrži u štitu na plavom polju dvije

Poprečne(srebrne) grede,u knjigama to se spominje

kao dvije koje ograđuju Slavoniju

greda je crveno polje po kojem lagano stupa kuna

na lijevo.

gospodarstvo
Gospodarstvo
 • Na poljoprivrednim površinama uzgajaju se većinom žitarice (pšenica i kukuruz), industrijsko bilje (šećerna repa, uljarice, krmno bilje i duhan), te u nešto manjoj mjeri voće (jabuke, kruške, šljive). U istočnom dijelu razvijeno je i vinogradarstvo.
turizam
Turizam
 • Zahvaljujući brojnim riječicama i potocima, očuvanim šumama, sačuvan je tradicionalni lovni i ribolovni turizam, te seoski turizam.
 • Slavoniju okružuju tri rijeke: Sava, Drava i Dunav tvoreći prostor iznimne ljepote s bogatim šumama, pašnjacima i brežuljcima.
znamenitosti
Znamenitosti
 • PRIRODNI REZERVAT GAJNA:
 • Ovaj tipični slavonski prisavski pašnjak oplemenjen močvarnom florom i faunom, koji, od 1990. godine, ima status zaštićenog krajolika, nalazi se istočno od Slavonskog Broda, kod sela Oprisavci i Poljanci.
slide7
ŽUPNA CRKVA SV. PETRA I PAVLA:
 • Ova velebna neogotička građevina, najveća župna crkva u Hrvatskoj, s tornjem visokim 90 metara, građena je četiri godine, od 1894. do 1898., na mjestu istoimene stare gornjogradske crkve, prema nacrtima njemačkog arhitekta Franza Langenberga i bečkog arhitekta
 • Richarda Jordana,
 • a na inicijativu biskupa
 • Josipa Jurja Strossmayera,
 • najznamenitijeg Osječanina,
 • koji ju je osobno posvetio.
slide8
KOPAČKI RIT:
 • Ovdje se stapaju prirodne istinske ljepote i žestoka prirodna borba za životom. Ovaj močvarni rezervat je najveće mrjestilište ribe, a tu živi i više tisuća srneće divljači, divljih svinja, jelena i pernate divljači, te je ujedno i pravi ornitološki rezervat, budući da u njemu boravi preko 270 vrsta raznih ptica
slide9
DVORAC PRANDAU:
 • Stari dvorac, jedna od prvih većih zgrada u Donjem Miholjcu, sagrađena je 1818. godine za vlastelinsku obitelj Prandau. Zgrada je građena u kasno-baroknom stilu, a bila je i prva koja je, u cjelosti, pokrivena crijepom. Gradnja novog dvorca počinje 1903.
slide10
TIKVEŠ:
 • Dvorac Tikveš je kompleks građevina i objekata s manjim, lovačkim i glavnim dvorcem. Podignut u 19. st., a do prvog svj. rata služio je kao ljetnikovac i lovačka kuća. Glavni dvorac sagrađen je u 20. stoljeću. Nakon Drugog svjetskog rata u Tikveš u dvorac je dolazio Josip Broz Tito, ugošćujući ondje državnike i vodeći ih u lov.
slide11
ILOK:
 • Grad Ilok je najistočnija točka Republike Hrvatske, smješten na obroncima Fruške gore, uz desnu obalu Dunava u području Srijema. Povijest, ljudi, kultura, Dunav, vinogradi i vino kreirali su jedinstvenu cjelinu, biser kićenog Srijema i Hrvatske, povijesni Cuccium, Wylok, Ujlaky..., današnji najistočniji hrvatski grad, bedem i branik zapadne kulture.
slavonski kulen
Slavonski kulen
 • Slavonski kulen (također koristi se i naziv kulin) je hrvatski orginalni suhomesnati proizvod nastao sušenjem na dimu svinjskog crijeva koje je nadjeveno smjesom začina i fino isjeckanog odabranog mesa svinjeposebno uzgojene za izradu slavonskog kulena.
bizovac vinske ceste
Bizovac-vinske ceste
 • Turističko-vinska cesta je područje na kojem je organizirano pružanje vinske, ugostiteljske i turističke ponude seljačkih domaćinstava, proizvođača grožđa i vina te ostalih pravnih i fizičkih osoba koje se bave navedenim djelatnostima, registriranih u skladu s posebnim propisima. Cesta obuhvaća i bliža mjesta. Turističko-vinska cesta ima i sljedeća obilježja: prirodnu ljepotu i posebnost okoliša kroz koji prolazi, kulturne i povijesne znamenitosti, tradiciju i posebnosti određenog područja.
vukovar
Vukovar
 • Vukovar je grad i najveća hrvatska riječna luka na Dunavu, u hrvatskom dijelu Srijema. On je i upravno, prosvjetno, gospodarsko i kulturno središte Vukovarsko-srijemske županije.
slide17
GRAD HEROJA:

Vukovar je simbol Domovinskog rata koji je bio borba za samostalnost i nezavisnost Republike Hrvatske; simbol otpora srpskoj ratnoj agresiji. Svake godine se 18. studenoga sjećamo tog velikog grada, grada heroja koji je podnio veliku žrtvu za slobodu naše domovine. Uvijek se sjetimo kolone prognanih Vukovaraca, patnje i bola na njihovim licima, slika razrušenog Vukovara, Ovčare, ubijenih i mučenih ljudi, Siniše Glavaševića i potresne „Priče o gradu“.

slide19
TORANJ U VUKOVARU:
 • Bit će to jedina građevina u Vukovaru koja će ostati neobnovljena. Pogođen s više od 600 projektila u vrijeme tromjesečne opsade hrvatskog grada na Dunavu, vukovarski vodotoranj svojom je ranjenom siluetom ponad razvalina Vukovara (p)ostao prepoznatljivim simbolom stradanja, ali i otpora agresiji 1991. godine. Dva desetljeća kasnije, sa svim svojim ratnim ranama ostao je netaknut.
slide21
NAPRAVIO:
 • Arnir Novak 6.a
ad