slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
A Föld, ahol élünk PowerPoint Presentation
Download Presentation
A Föld, ahol élünk

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 86

A Föld, ahol élünk - PowerPoint PPT Presentation


 • 401 Views
 • Uploaded on

A Föld, ahol élünk. A VÍZ, MINT ÉLŐHELY: TENGEREK ÉS ÓCEÁNOK. A Föld 71%-át, 362 millió négyzetkilométert tengervíz borítja. Az óceánok 1,3 millió köbkilométernyi vizet tárolnak. Bolygónk életterének nagy részét a tengerek, óceánok adják.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

A Föld, ahol élünk


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
  Presentation Transcript
  1. A Föld, ahol élünk

  2. A VÍZ, MINT ÉLŐHELY: TENGEREK ÉS ÓCEÁNOK

  3. A Föld 71%-át, 362 millió négyzetkilométert tengervíz borítja. Az óceánok 1,3 millió köbkilométernyi vizet tárolnak. • Bolygónk életterének nagy részét a tengerek, óceánok adják. • Itt található a földi élet, a bioszféra túlnyomó része. • A tengerben élő fajok sokfélesége sokkal nagyobb, mint a szárazföldi és édesvízi életközösségekben együttesen. • A tengerek az élet szinte végtelen formáinak nyújtanak otthont, a mikroszkopikus élőlényektől, a 0.02 mikrométeres növényi planktonoktól a 33 méteresre megnövő cetekig.

  4. A tengerben élő növények

  5. Fitoplankton Az óceánok nyújtotta fő táplálékforrás a növényi plankton, a mikroszkopikus növényi szervezetek mérhetetlen tömege. Képesek napfényből, vízből, széndioxidból szerves táplálékot előállítani. Ezek a termelő szervezetek jelentik a több millió fajból álló tápláléklánc alapját. 

  6. A zöldmoszatok A telepes testű növények képviselői

  7. A fejlettebb növények közé tartozik, 10 m-es mélységig előforduló zárvatermő. Tengeri fű

  8. Szivacsok A szivacsok az aljzathoz rögzült, gyakran telepeket alkotó víziállatok. Likacsaikon beáramló szerves törmelékekkel, apró élőlényekkel táplálkoznak. Ivarsejtekkel, bimbózással vagy levált telepdarabokkal szaporodnak.

  9. Bőrszivacs

  10. Csalánozók Szinte minden tengerben megtalálhatók a csodálatos szépségű csalánozók. A vízben lebegő medúzákról és a víz alatti köveken ülő virágállatokról azonban nem is gondolnánk, mekkora veszélyt jelentenek. Csalánsejtjeik méreganyaga bénulást, vagy halált okozhat a többi élőlény számára .

  11. Medúzák Medúzáknak azokat az áttetsző, kocsonyaszerű élőlényeket nevezzük, amelyek az óceánok vizeit népesítik be a víztömeg legfelső szintjétől, a legalsókig. 97%-uk víz. Testükön egyetlen nyílás van a szájnyílás . A kisebb medúzák planktonokkal, a nagyobb fajták kis rákokkal táplálkoznak.

  12. Kék medúza

  13. Füles medúza

  14. Zászlósmedúza

  15. Korallok A korallok trópusi és szubtrópusi tengerben, valamint a mérsékelt égöv tengereiben megtalálható csalánozók. Állattelepüket ragadozó korallpolipok sokasága építi fel, amelyek testük körül mészből álló vázat választanak ki. A koralltelep felfelé növekszik, és csak a felszíni réteg él. A zátonyok aljzatát az elhalt állatok megmaradt vázai alkotják.

  16. Kőkorallok

  17. Agykorall

  18. Virágállatok Ezek a csodálatos színekben pompázó virágszerű élőlények csalánozó állatok, a hidro-polipok, melyek fogókarjaikkal apró állatokat ejtenek zsákmányul.

  19. Tengeri liliom

  20. Kehelykorall

  21. Tengeri szekfű

  22. Puhatestűek

  23. Tengeri csigák A tengerben élő csigák többsége házzal rendelkezik. Külső vázuk vastag és nehéz. Vannak meztelen, ház nélküli csigák is. Védekezésképpen csalánozókat elfogyasztva mérgezővé válnak.

  24. Fejlábúak A fejlábúak- a polipok és szépiák, a puhatestűek legfejlettebb csoportja. Hámsejtjeik között színsejtek találhatók, amelyekkel változtatják a színüket, mintázatukat. A köpeny üregükből kifecskendezett víz a rakétaelv alapján hajtja őket. Karjaikon zsákmányszerzést szolgáló szívókorongok vannak.

  25. Nyolckarú polip

  26. Közönséges tintahal

  27. Kagylók Testüket két kemény, szimmetrikus héj fedi . Köpenyre, lágy, fej nélküli testre, izmos lábra tagolódnak. Kopoltyújuk a légzésen kívül a táplálékrészecskék kiszűrésére is szolgál.

  28. Fésűkagyló

  29. Ráspolykagyló

  30. Tengericsillagok A tüskésbőrűek képviselői. Legtöbb fajuk ötkarú, de vannak fajok akár ötven karral is. Regenerációs képességük hatékony: egyetlen letört karjukból is képes új egyed létrejönni. Sok állatfajt megtámadnak: kagylókat, csigákat, tengeri sünöket is.

  31. Tengeri sünök A szintén tüskésbőrűek közé tartozó állatok teste gömbölyded, meszes tüskék borítják. Egy részük az aljzaton mászkál, mások homokba, kőbe fúrják magukat. Moszatokat, szerves törmeléket és állatokat egyaránt fogyasztanak.