5251614
Download
1 / 29

????? ?????? ??????? ?? ????-??????????? - PowerPoint PPT Presentation


  • 118 Views
  • Uploaded on

Моята бъдеща кариера на учен-нутрициолог.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '????? ?????? ??????? ?? ????-???????????' - lowell


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
5251614
Моята бъдеща кариера на учен-нутрициолог


5251614

Преди повече от 1000 години бащата на Медицината Хипократ е казал :“Нашата храна трябва да бъде нашето лекарство”. Дали и днес това е така? – във века на ГМО? Във века на световна глобализация, във века на изкуствените храни, на “fast foods”, във времето на масово затлъстяване от ранна детска възраст, на сериозни нелечими заболявания, причинени от неправилно хранене и вредни храни?


5251614

Това са проблеми, които не могат да бъдат разрешени самостоятелно нито от учените медици, нито учените диетолози, нито от учените в хранително-вкусовата промишленост, нито от химиците, нито от технолозите. Необходими са общите усилия на всички. Тези проблеми ме вълнуват и искам да спася хората от неправилния им начин на живот. Затова мечтая да стана учен в областта на НУТРИЦИОЛОГИЯТА /наука за храненето/.


5251614

НУТРИЦИОЛОГИЯТА да бъдат разрешени самостоятелно нито от учените медици, нито учените диетолози, нито от учените в хранително-вкусовата промишленост, нито от химиците, нито от технолозите. Необходими са общите усилия на всички. представлява един огромен грозд от науките за :- Производство и съхранение на храни - Броматология - Диетология - Хранителна токсикология - Кулинарни науки - Ентерално хранене - Парентерално хранене - Наука за витамините и минералите в храната - Хранознание - Диететика - Лечебно болнично хранене и много други.


5251614

Основните направления в НУТРИЦИОЛОГИЯТА са :1. Химия на храните – занимава се с анализа на състава и съдържанието на основните и допълнителни вещества в хранителните продукти 2. Физиология и биохимия на храненето – изучават разграждането и резорбцията на храните в храносмилателния тракт, метаболизма на различните групи вещества, определяне физиологичните нужди от храна и енергия за различни популационни групи и др. 3. Технология на храненето – изучава свойствата на хранителните продукти и промените настъпващи в ястията и менютата под въздействието на различни методи на преработка и приготвяне, както и при техния транспорт и съхранение. 4. Хигиена на храненето – изследва и нормира химичните и биологичните контаминанти в хранитеВ НУТРИЦИОЛОГИЯТА съществуват и направления като:- психология на храненето - социология на храненето - икономика на храненето и др


5251614

Представям си моята работа като учен – нутрициологне само в лабораторията, не само в библиотеките и компютърните системи на високите технологии, но и навсяякъде : в интернет, в телевизията, в училищата, в детските градини, на улицата , навсякъде, където хората могат да получат информация за моите изследователски открития, за да подобрят здравето си, да спасят и удължат своя живот. Бих представяла откритията си в интересна, интригуваща и забавна форма, за да се възприема и от възрастни и от деца.

Например ето така :


5251614

Всяка година учените ни сервират на малки порции объркана информация какво е полезно и какво не да се яде. Интересно обаче, блудкавите храни редовно се оказват по-здравословни от вкусните. Световната конспирация срещу любимите ни изкушения е в ход, но аз реших да се заровя надълбоко в научните изследвания и да извадят по-лицеприятните нещица :


5251614
Полезно откритие 1 на малки порции объркана информация какво е полезно и какво не да се яде. Интересно обаче, блудкавите храни редовно се оказват по-здравословни от вкусните. Световната конспирация срещу любимите ни изкушения е в ход, но аз реших да се заровя надълбоко в научните изследвания и да извадят по-лицеприятните нещица :“Дръж под око яйцата”


5251614

Репликата: на малки порции объркана информация какво е полезно и какво не да се яде. Интересно обаче, блудкавите храни редовно се оказват по-здравословни от вкусните. Световната конспирация срещу любимите ни изкушения е в ход, но аз реших да се заровя надълбоко в научните изследвания и да извадят по-лицеприятните нещица :„Да си виждала заек с очила“ е в подкрепа на морковите, които традиционно се смятат за особено полезни за очите. Но същото важи в не по-малка степен и за яйцата. Жълтъците съдържат антиоксиданти, които могат да подобрят зрението ти и дори донякъде да го предпазват от ултравиолетовите лъчи. Наскоро едно изследване доказа, че яйчният лутеин се преработва по-лесно от организма, от която и да било друга храна.И още една хапка информация:Едно яйце има само 70 калории, сумати протеини, витамини и минерали, както и холин, който подобрява дейността на мозъка.


5251614
Полезно на малки порции объркана информация какво е полезно и какво не да се яде. Интересно обаче, блудкавите храни редовно се оказват по-здравословни от вкусните. Световната конспирация срещу любимите ни изкушения е в ход, но аз реших да се заровя надълбоко в научните изследвания и да извадят по-лицеприятните нещица :откритие 2“Запази тена си с морковки”


5251614

Немски учени са открили, че дневна доза бетакаротин от 30 мг може да предотврати слънчевите изгаряния. Това вещество се натрупва в дермата и по този начин действа като естествен слънцезащитен крем. В съчетание с витамин Е пък , намалява чувствителността на кожата към слънчевата светлина.Морковите са страхотен начин да поддържаш здравословен прием на витамин А. Той предпазва от сърдечносъдови проблеми и помага за доброто виждане на тъмно. И още една хапка информация:В Близкия изток султаните, емирите и други кралски величества ги използват като афродизиак от години. Направи морковена салатка и гледай как искрите ще захвърчат.


5251614
Полезно откритие дневна доза бетакаротин от 30 мг може да предотврати слънчевите изгаряния. Това вещество се натрупва в дермата и по този начин действа като естествен слънцезащитен крем. В съчетание с витамин Е пък , намалява чувствителността на кожата към слънчевата светлина.3“Соя за секси кичури”


5251614

Знае се, че цинкът прави косата по-здрава, но едва ли предполагаш, че соята съдържа този елемент в изобилие. Изследвания, публикувани във водещи медицински списания, разкриват, че редовната консумация на соеви продукти може да намали косопада, да заздрави гривата ти и да усили растежа й.И още една хапка информация:Соята е нискокалорична и богата на протеини; тя помага също така за балансиране на хормоните, които влияят върху теглото, а антиоксидантите в нея намаляват риска от рак.


5251614
Полезно откритие по-здрава, но едва ли предполагаш, че соята съдържа този елемент в изобилие. Изследвания, публикувани във водещи медицински списания, разкриват, че редовната консумация на соеви продукти може да намали косопада, да заздрави гривата ти и да усили растежа й.4“Сьомга вместо козметик”


5251614

Задава се среща-гореща? Пропусни посещението при козметик и изтичай до рибния щанд. Нови проучвания показват, че сьомгата може да направи чудеса с кожата ти благодарение на огромните количества витамин Е в нея. „Ако се храниш със сьомга всеки ден, ще приемаш повече DMAE (химикал с позитивно действие върху нервите, които свързват мускулите с кожната покривка), който има изглаждащ ефект, повишава мускулния тонус и предотвратява увисването“, пише д-р Николас Периконе от престижния университет Йейл.И още една хапка информация:Сьомгата е вкусна, с малко калории и наситени мазнини, съдържа протеини и жизненоважните мастни киселини омега 3. Освен това спомага за сърдечносъдовата дейност и предпазва от болестта на Алцхаймер.


5251614
Полезно откритие посещението при козметик и изтичай до рибния щанд. Нови проучвания показват, че сьомгата може да направи чудеса с кожата ти благодарение на огромните количества витамин Е в нея. „Ако се храниш със сьомга всеки ден, ще приемаш повече DMAE (химикал с позитивно действие върху нервите, които свързват мускулите с кожната покривка), който има изглаждащ ефект, повишава мускулния тонус и предотвратява увисването“, пише д-р Николас Периконе от престижния университет Йейл.5“Шоколадово сърце”


5251614

Шоколадът винаги е бил начин за спечелване на нечие сърце, но наскоро проучване стигна до извода, че флавоноидите – ключова съставка в какаото – могат да бъдат определени със сигурност като полезни за сърцето. В изследването участвали 16 доброволци, които хапвали по 100 г черен шоколад и в продължение на три часа след това уредите показвали че кръвообращението им е по-добро от нормалното. „Сладкото подпомага функционирането на артериите, включително и сърдечните, и така не се допуска високо кръвно“, пише в официалния доклад.Освен това еобявен за най-еротичната храна, защото стимулира чувството на задоволство и възбуда.И още една хапка информация:Шоколадът се използва за профилактика на рак и анемия, а когато съдържа и мляко, е източник на екстра доза калций и витамин Д.


5251614
Полезно откритие спечелване на нечие сърце, но наскоро проучване стигна до извода, че флавоноидите – ключова съставка в какаото – могат да бъдат определени със сигурност като полезни за сърцето. В изследването участвали 16 доброволци, които хапвали по 100 г черен шоколад и в продължение на три часа след това уредите показвали че кръвообращението им е по-добро от нормалното. „Сладкото подпомага функционирането на артериите, включително и сърдечните, и така не се допуска високо кръвно“, пише в официалния доклад.6“Банани за кръвно”


5251614

Оказва се, че това е най-евтиният и сигурен начин да свалиш високото кръвно. Проучванията сочат, че то пада с 10% при хората, които изяждат по два банана сутрин и следобед. В САЩ дори беше разрешено на производителите на банани да рекламират по този начин тропическия плод. Също така ензимът бромелаин, които съдържат, е добре известен като подобряващ мъжкото представяне под завивките. И още една хапка информация:Бананите винаги са били в “топ 10” на естествените продукти, помагащи при запек. Освен това заздравяват костите и са богати на желязо, което е важно за всички, които имат анемия.


5251614
Полезно откритие и сигурен начин да свалиш високото кръвно. Проучванията сочат, че то пада с 10% при хората, които изяждат по два банана сутрин и следобед. В САЩ дори беше разрешено на производителите на банани да рекламират по този начин тропическия плод. Също така ензимът бромелаин, които съдържат, е добре известен като подобряващ мъжкото представяне под завивките. 7“Попай Моряка яде спанак, за да е силен”


5251614

Че спанакът е полезен, се знае. Зеленишът от десетилетия е известен с високото съдържание на желязо, но се оказа, че освен това е добър и за костната система. Пък и съдържа шокова доза витамин К, който помага за правилното съсирване на кръвта. И още една хапка информация:Полезен е за сърцето и очите, пълен е с антиракови съставки и е отличен източник на желязо за кръвта.


5251614
Полезно откритие Зеленишът от десетилетия е известен с високото съдържание на желязо, но се оказа, че освен това е добър и за костната система. Пък и съдържа шокова доза витамин К, който помага за правилното съсирване на кръвта. 8“Ябълково нашествие”


5251614

При скорошни тестове, проведени едновременно в Сингапур и САЩ, ябълките се оказаха победители в сравнението между 14 плода, за които се знае, че имат въздействие върху добрата работа на белите дробове, предпазват от вредните въздействия на общото замърсяване и дори от цигарения дим. И още една хапка информация:Ябълка с кората съдържа двойно повече фибри от обелената. Райският плод е прочут с това, че има толкова добри качества, че в никакъв случай не бива да го изключваш от менюто си.


5251614
Полезно откритие едновременно в Сингапур и САЩ, ябълките се оказаха победители в сравнението между 14 плода, за които се знае, че имат въздействие върху добрата работа на белите дробове, предпазват от вредните въздействия на общото замърсяване и дори от цигарения дим. 9“Пълнозърнестият хляб е равен на здравословно тегло”


5251614

Доказано е научно – жените, които се хранят само с пълнозърнести храни, тежат по-малко. И още една хапка информация:Пълнозърнестите храни помагат срещу камъни в жлъчката, а редовната консумация държи надалеч гаденето, събирането на газове, запека и т. н.


5251614
Полезно откритие 10 които се хранят само с пълнозърнести храни, тежат по-малко. “Стафиди за хубави зъби”


5251614

Ако някога си седяла настрани от стафидите, защото си смятала, че са прекалено сладки и полепват по зъбите – ето новини, които ще ти променят  мнението за тях! Сушеното грозде заздравява зъбния емайл и ти помага да имаш блестяща усмивка.И още една хапка информация:Сушеното грозде е в класацията на продуктите, съдържащи най-много антиоксиданти и предпазващи от сърдечни проблеми, рак и стареене.


5251614

Презентацията е изготвена от кандидат-нутрициолог Мария Димчева Костова Родена на 20.06.1993 г.Адрес : гр.Елхово обл.Ямболул. “Александър Стамболийски” 114 вх.В , ап.35 ,ет.2тел. 0883 47 79 03


ad